İtalyan super spor otomobil ureticisi Lamborghini, gectiğimiz hafta sosyal medyada paylaşmış olduğu yeni tanıtım gorsellerinde, “bir kız cocuğu gibi hayaller ve umutlarla dolu bir şehir” acıklaması altında sarı renkli bir Lamborghini ve kız cocuklarına yer vermişti.
Soz konusu fotoğrafların Palermo sokaklarındaki cekimleri, Sicilya'daki mafya cinayetleri sonrası cektiği olay yeri fotoğraflarıyla tanınan ve ulkenin en saygın fotoğrafcılarından olan Letizia Battaglia tarafından gercekleştirilmişti.
Soz konusu tanıtım kampanyası, Lamborghini’nin hic de beklemediği bir şekilde hem sosyal medyadan hem de siyaset dunyasından tepki gordu ve İtalyan marka, tepkiler uzerinde reklam kampanyasını geri cekmek zorunda kaldı.
Tanıtım gorsellerine tepki gosterenler arasında Palermo Belediye Başkanı Leoluca Orlando da yer alıyordu. Soz konusu fotoğrafların ardından “cocuk haklarına saygı ile sanatcı ozgurluğu” arasında bir secim yapmak durumunda kaldığını soyleyen Orlando, Lamborghini'den reklam kampanyasını geri cekmesini talep etti.
Lamborghini, gelen tepkiler uzerinde reklam kampanyasını geri cekmiş olsa da tepkilere karşı acıklamada bulunmaktan da geri durmadı ve kampanyanın “luks spor arabalarla birlikte İtalyan bolgelerinin guzelliklerini yuceltme” amacıyla yurutulduğunu belirtti.
85 yaşındaki fotoğrafcı Letizia Battaglia ise, “Tepkiler beni cok kırdı. Benim icin Palermo, buyumekte olan ve masum bakışlı bir kız cocuğudur.” ifadeleriyle kız cocuklarını model olarak kullanılmasının şehri ve aracı yuceltici bir anlam taşıdığını belirtti.
Temsilciler Meclisi Kultur Komisyonu uyesi milletvekili Paolo Lattanzio ise unlu fotoğrafcının acıklamaları uzerine, “Sanata sansur uygulanmamalı, buna şuphe yok. Ama bu, Lamborghini'nin Palermo'daki reklam kampanyası vakasında olduğu gibi yanlış bir mesaj iletilmesine her zaman izin verilebileceği anlamına gelmez. Projenin iyi niyetli olduğu şuphesiz ama bir şehri kız cocuğu gibi tanımlama fikri, cocukların bedenlerinin metalaştırılması karşısında gorunmez hale geliyor. Sonucta 'kadın, para ve araba' şeklinde kabul edilemez bir tema surdurulmuş oluyor. Otomotiv firmasının fotoğrafları geri cekme kararı bu nedenle doğru olmuştur.” ifadelerini kullandı.