Yazılım Mühendisi ( software enginer )
Yazılım Mühendisi bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin yazılım tasarımını hazırlayan ve sisteme entegre edip uygulamasını yapan kişidir.
Ne Bilmeli : Genel olarak, bu sektördeki insanlar tasarım becerisine sahip olmalı, bilim ve matematiğe ilgi duymalı, bildiklerini başkalarına aktarabilmeli, temkinli, sabırlı, takım çalışması kolay, yeni fikirleri kabul etmeye istekli olmalı ve kendilerini sürekli geliştirmelidir.Maaşları : Türkiye şartlarında Ortalama 3 yıllık tecrübeli maaş: 3.800₺ - 5.500₺ Yurt dışı maaşları ise çalışılan firmaya göre değişmekte tahmini olarak 5.000usd- 7.500usd arası değişmekte





Bulut Bilişim Mühendisiliği ( Cloud Engineer )
Bulut bilişim mühendisi (cloud computing engineer ), bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin sağlayan kişidir.
Bulut bilişimi nedir : . Bulut bilişim bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı (tipik olarak İnternet'ten) üzerinden kullanılmasıdır. Resmi bir mühendsilik olarak görülmesede geleceğin mühendislik dalı olarak görünüyor.
Maaşları Türkiye standartlarında meslek olarak geçmiyor lakin hizmet olarak yapılan işlemlerde minumum 4.000Tl kazanılıyor.yurt dışında yıllık bu hizmeti sağlayarak 30.000usd civarı para kazanılabiliyor





Geliştirme Mühendisliği ( Devloper Engineer )
Yazılım geliştirme uzmanı, mühendislik prensipleri çerçevesinde yazılım sistemlerinin tasarımının yapılmasını, devamlılığını ve gerektiğinde güncellemesini yapan kişidir.
Ne Bilmeli : yazılım geliştirme olarak geçtiği için popüler yazılım dillerini bilmeli popüler yılardır kulanılan yazılım geliştirme methodlarını bilmeli ve tabiki iyi derece İngilizce bilmeli.
Maaşları : ORTALAMA MAAŞ (Aylık) 5.800 olarak geçiyor Türkiye standartlarında Yurt dışı yıllık olarak aldıkları maaş 90.000usd - 100.000usd arası





Veri Geliştirme Mühendisliği ( Database Devloper Enginner )
Veri tabanı uzmanı; fiziksel olarak bilgiler tutan veri tabanı sistemlerinin kurulmasını, tasarlanmasını sağlayan, veri tabanını sorgulayan ve güvenliğinin sağlanması için çalışma yürüten kişidir.
Ne Bilmeli : bulunan; Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği, Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği gibi alanlarda bilgi sahibi olmalı Maaşları : Ortalama maaşları Türkiye şartlarında Aylık 7.890TL olarak biliniyor yurt dışında bu senelik 85.000 - 110.00usd arası değişiyor.





Makine Mühendisi ( ML Engineer )
Makine mühendisliği, temel fizik kurallarını ve malzeme teknolojilerini bir araya getirerek mekanik ürünlerin tasarım, üretim, analiz, gelişim ve bakımıyla ilgili çalışmalar yürüten, fiziksel olayları matematiksel olarak modellemek amacıyla problemlere analitik çözümler sunabilen mühendislik alanıdır Ne Bilmeli : utocad. İki boyutlu ve üç boyutlu geometrik nesneler oluşturabileceğiniz vektör tabanlı çizim ve tasarım programları Matlab. MATLAB, genellikle mühendislik alanındaki sistemlerin analizinde ve hesaplamaları Ülkemizde liseden itibaren makine mühendisi olunabiliyor lakin bunun bir üniversitesi var ülkeden çalışmak ve iş sahibi olmak için tabiki mezuniyet diplomsı ve sertfika almanız lazım.Maaşları : Türkiye şartlarında aylık kazancı 6.683 TL civarlarında olup, pozisyonuna göre değişebilmektedir. Yurt dışında bu yıllık 90.000usd olarak görünüyor





Derin Öğrenme Mühendisliği ( Deep Learning Engineer )
Derin Öğrenme bir makine öğrenme yöntemidir. Verilen bir veri kümesi ile çıktıları tahmin edecek yapay zekayı eğitmemize olanak sağlar. Yapay zekayı eğitmek için hem denetimli hem de denetimsiz öğrenme kullanılabilir
Makine Mühendisliğinin derin öğrenme şeklidir geleceğin mühendisliği olarak görülüyor
Herhangi bir maaş alma gibi durumu yok





Veri Bilimci ( Data Scientist )
Veri bilimcileri, ait oldukları şirket veya kuruluş için değer yaratmak amacıyla baştan sona çok çeşitli verileri analiz eder. Bu veriler bazen ilişkisel bir veritabanında olabilir ve bazen farklı kaynaklardan (günlük dosyaları ve sensör verileri gibi) toplanabilir. Veri bilimciler verileri analiz eder, sonuçları yöneticilerle paylaşır, harekete geçer ve "veri odaklı uygulamalar" geliştirir.
Ne bilmeli : Öncelikle, Java ve Pyhton gibi programlama dillerine aşina olmaları ve SQL bilgisine sahip olmaları gerekir. ... ETL sürecini bir veri elde etme yöntemi olarak anlamalı ve konuyla ilgili bir uzman olmalıdır.
Maaşları : Veri bilimci en düşük 3.050 ,ortalama 6.850, en yüksek 10.065 Tl ,maaş alıyor Türkiye şarlarında





Sızma Uzmanı ( Penetration Tester )
Sistemi dışarından gelecek saldırları ekstra bilgi sahibi olmadan güvenlik açıklarına karşı test etmek ve bu açıkları mümkün olduğu kadar exploit etmeye çalışan kişilere denir sızma mühendisi olarak geçer piyasada
Ne bilmeli: Pentester olacak kişilerin öncelikle bilgisayar ile arası çok iyi olmaları,Linux bilgisine sahip hatta uzmanı olmalı, En az bir programalama dil bilgisine sahip olmalı,network yapısını bilmeli Maaşları : Ülkemizde maaşları hakında bilgi bulamadım yurt dışında yıllık 119 bin Usd civarı maaş aldığı gözükmekte.



[

Backend and Fontend Geliştiricisi ( Devlopers )
PHP,ASP vb kodlama dillerine yapılan HTML arayüzünü yazılım haline getiriyorlar.
web sitesinin görünümünü tasarlamak ve html,css ve Jquery yapısında yayına hazır hale getirmekle oluyor. Bir web sitesinin kullanıcıya gözüken yani şuan bu siteyi görüntülediğiniz sayfayı tasarlayan kişilerdir Ne bilmeli : yazılım dillerini bilmeli web dalında uzmanlığı olmalı HTML'de uzmanlığı olmalı. Maaşları : Türkiye standartlarında pek yaygın bir meslek olmasada denilene göre aylık 4.910Tl olarak bilinmekte yurt dışında ise bu yıllık 91.000usd olarak gözükmekte.





Full stack Geliştirici ( Devloper )
Bi önceki meslekten bahsetiğimiz fontend backend mühendislierinin işlemelerinin hepsini denetleyen kişiye Fullstack devloper denir FSD veritabanını tasarlar ve yönetir, sunucu tarafında web servislerini yazar, iş katmanındaki akışları yazar
Maaşları : Gene ülkemizde yaygın olmadığı için maaşları bilinmiyor Yurt dışında yıllık 92.000Usd olarak biliniyor.





Mobil Geliştirici ( Mobil Devloper )
Uygulama geliştirme uzmanı, iş ihtiyacı ve hedefleri doğrultusunda çeşitli yazılım ve uygulamaları tasarlamak ve geliştirmekle sorumludur. Mevcut uygulama veya sistemlerin performanslarını iyileştirme ve takip etme işlemlerini yürütür.
Ne Bilmeli : Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Matematik ve ilgili bölümlerinden lisans derecesinde bilgi sahibi olunmalıdır Maaşları : Ortalama aylık maaşları Türkiye şartlarında 6.470 Tl? dir Yurt dışında bu Yıllık 85.000usd - 120.000usd arası değişmekte







.