Bir siteniz var ve ciddi emek veriyorsunuz. Ama birileri bu konuda sizi madur edecek işlemler yapıyor ve emekleriniz heder oluyor. İçeriğinizi kopyalıyorlar, spam yapıyorlar veya telif haklarınızı ihlal ediyorlar. Ne yapacaksınız?

Google her üç farklı sorun için de, ayrı ayrı formlar oluşturmuş.

1) İçeriğinizi kopyalayan, bir kaç kelimesini değiştirdikten sonra yayımlayan siteleri şikayet etmek için: Bu linke tıklayacak ve formu dolduracaksınız. Formda istenen bilgiler şu şekilde;
  • "Exact query that shows a scraping problem, such as a scraper outranking the original page: (Required) *
    Copy the query from the Google search box
    "

Bu metnin altındaki kutucuğa, orjinali sizin sitenizde olmasına karşın, şikayetçi olduğunuz sitenin daha üstte görüntülenmekte olduğu içeriği yazacaksınız.

Örnek: "Benim tilki kulaklı kardeşimin cüppesini, Adnan Oktar tasarladı, kedicikler dikti. " diye saçma bir cümlemiz olsun. Ben bununla ilgili bloğuma yazıyı yazdım ama, X kişinin sitesi botu dayamış benim siteye, ne paylaşsam çekiyor herif. Üstüne bir de bu cümleyi aratınca adam benden üstte çıkmasın mı! Çıldıracağım vallaha!

İşte şimdi ben bu cümleyi, bu kutucuğa yazıyorum. Ve formu doldurmaya devam ediyorum
  • URL of specific page with original content: (Required) * : Sizin sitenizde, arama sorgusu kısmına yazdığınız içeriğin yer aldığı URL buraya yazılacak. Yani "benim tilki kulaklı kardeşim" başlıklı makalenin url'si buraya yazılacak.
  • URL of specific scraper page: (Required) * : şikayetçi olduğunuz sitede ilgili arama ile ilgili URL'yi yazacaksınız.
  • Additional details: (Optional) : Burası sizin tercihinize bağlı olarak konu ile ilgili ek bilgi vermek isterseniz diye konulmuş. Çok da gerekli değil.

2) Spam yapan siteleri rapor etmek için: BU LİNKE tıklayacak ve karşınıza gelen seçeneklerden bir seçim yaparak ilerleyeceksiniz.
  • Paid links (This page is selling or buying links.) : Ücretli linkler konusunda spam şikayeti için kullanılır. "Şu site ücretli olarak link satıyor veya alıyor" manasında şikayetler içindir.
  • Objectionable content (This page is inappropriate): Uygunsuz içerik konusunda şikayet için kullanılır. Sitenin içeriğinin sakıncalı olduğunu belirtmek için kullanılır.
  • Malware (This page is infected): Virus bulaştı diye şikayet etmek isterseniz veya bu sitenin ziyaretçilerine uygunsuz yazılım yükletmeye çalıştığını düşünürseniz kullanabilirsiniz.
  • Other Google products (This page abuses Google products other than Search, e.g., AdSense, Google Maps, etc.) : Diğer Google ürünleri hakkında şikayet için kullanılır. Arama sonuçları değil de, Adsense, Google Maps ve benzeri konularda bir olumsuzluğu şikayet etmek için kullanılır.
  • Copyright and other legal issues (This page should be removed under applicable law): Telif hakları ve diğer yasal sebeplerle ilgili şikayetleriniz için kullanılır.
  • Personal/Private (This page discloses private information.): Sayfanın, kimlik bilgilerini izinsiz ve illegal olarak paylaşması durumunda, kişilik hakları ihlali şikayeti için kullanılır.
  • Phishing (This page is trying to get sensitive information.): Sitenin ziyaretçilerin şifrelerini çalmak amacı ile uygunsuz tavır sergilediğini şikayet etmek içindir. Örneğin facebook clone ile facebo0k.com açtı adam. Sizin şifrelerinizi ele geçirmeye çalışıyor. Bu tip durumları şikayet etmek için kullanılmalıdır.
  • Rich Snippets (This page doesn't comply with Google's rich snippets guidelines): Sitelerin Snippet özelliği ile uygunsuz durumları bulunduğu düşüncesi ile şikayet etmek için kullanılır.
  • Something else is wrong (This page has other, non-webspam related issues.): Bir sayfanın yukarıda listelenen sebepler dışında bir problem nedeni ile şikayet edilmesi için kullanılır.

3) Yasal konularla ilgili kaldırma istekleriniz için burayı kullanmalısınız. BU Linke tıklayarak açılan sayfadan, kendinize uygun olan konuyu seçerek süreci devam ettirebilirsiniz.