Mıgırdic Margosyan’ın 1992’de ilk basıldığı gunden bu yana buyuk ilgi goren kult kitabı İngilizcede. Margosyan, enfiye ceken bir ebe, saf bir kilise bekcisi ve insanustu bir demirci ustasının da yer aldığı renkli hikÂyelerle Diyarbakır’ı cocukluğunda olduğu haliyle keşfediyor. O zamanlar şehir hÂl cok sayıda inanca, dile ve karaktere ev sahipliği yapıyor, New Yorker yazarı Raffi Khatchadourian’ın deyimiyle “Macondo’nun Anadolu versiyonunu” andırıyordu.
Doğduğu yoreleri, Ermeni ve Kurt kulturlerinde derin izler bırakmış Diyarbakır'ı, ozellikle de 1940'lı, 1950'li yıllarda sıradan insanların gunluk yaşamlarını sunan Margosyan, kendine ozgu mizahı ve anlatıcılığıyla, damaklarda aynı anda hem leziz hem de buruk bir tat bırakıyor. GÂvur Mahallesi’nde tarihin biraz oyku, oykulerin de biraz tarih olduğu, keşfedilmeyi bekleyen bir dunya, kapı aralığından el sallıyor hepimize.
"Yazılarımda, bizim oraları anlattım, gorduğum ve yaşadığım gibi. Tipleri ve adlarını hemen hemen aynen verdim, değiştirmeden, oldukları gibi. Onlardan, o bacolardan, o dayılardan, o amcalardan coğu ote tarafa gocmuşlerdir. Adları, hatıraları, biraz da bu satırlarda, bu kitaplarda yaşasın..."
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Gavur Mahallesi Yazar: Mıgırdic Margosyan Cevirmen: Matthew Chovanec Yayınevi: Aras Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 15 x 22,5 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Orijinal Dili: İngilizce Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786055753955