Uzun yıllar ailemizin dostu olarak bildiğimiz Facebook sosyal medya platformunun, 2015 yılında Cambridge Analytica skandalı ile milyonlarca kullanıcının kişisel bilgilerini ucuncu şahıslarla paylaştığı ortaya cıkmış ve bu olaydan sonra skandallar birbirini izlemişti. Platforma duyulan guven azalmış olsa bile hala dunya capında milyarlarca insan aktif birer Facebook kullanıcısı durumunda.
Peki, bir Facebook hesabınız var diye gizlilik ayarı yapmadan tum bilgilerinizi paylaşmak zorunda mısınız? Elbette hayır. Facebook her ne kadar guven vermiyor olsa da platform uzerinden duzenleyebileceğiniz pek cok gizlilik ayarı var. Duzenleyeceğiniz her bir gizlilik ayarı ile Facebook tarafından paylaşılan bilgilerinizi, size gosterilen reklamları hatta internet dunyasında gorunurluğunuzu bile kontrol edebilirsiniz.
[h=2]Facebook’ta gizliliğinizi ust duzeyde tutmak icin yapmanız gereken 7 gizlilik ayarı:[/h] Facebook ile giriş yaptığınız uygulamaları duzenleyin. Size reklamı gosterilen firmaları duzenleyin. Size gosterilen reklam konularını duzenleyin. Reklam gormeniz icin paylaşılan verileri duzenleyin. Facebook hesabınızın internette bulunurluğunu kontrol edin. Yuz tanıma ayarlarınızı değiştirin. Bilgi ve paylaşımlarınızı goren kişileri duzenleyin. [h=2]Facebook ile giriş yaptığınız uygulamaları duzenleyin:[/h] Adım #1: Facebook internet sitesini acın. Adım #2: Hesap bilgilerinizle giriş yapın. Adım #3: Sağ ust koşedeki aşağı yonlu ok butonuna tıklayın. Adım #4: Acılan menuden Ayarlar ve Gizlilik menusunu acın. Adım #5: Buradan Ayarlar seceneğine tıklayın. Adım #6: Sol taraftaki sutundan Uygulamalar ve İnternet Siteleri sayfasını acın. Adım #7: Karşınıza Facebook hesabınız ile giriş yaptığınız tum mobil uygulamalar, internet siteleri ve platformlar cıkacak. Adım #8: Gor ve Duzenle butonu ile sectiğiniz uygulamayı duzenleyebilir ya da kaldırabilirsiniz. Adım #9: Uygulamaların yanında bulunan onay kutuları ile toplu işlem gercekleştirebilirsiniz. ​
Bu gizlilik ayarı ile Facebook bilgilerinize erişen ya da hala erişmekte olan mobil uygulamaları, internet sitelerini ve platformları duzenleyebilirsiniz. Bir uygulama ile hesabınız arasındaki ilişkiyi keserek bilgi paylaşımını durdurabilirsiniz ancak daha once elde etmiş oldukları verileri saklayabilirler. Bu nedenle Facebook ile giriş yaptığınız uygulamalara dikkat etmenizde yarar var.
[h=2]Size reklamı gosterilen firmaları duzenleyin:[/h] Adım #1: Facebook internet sitesini acın. Adım #2: Hesap bilgilerinizle giriş yapın. Adım #3: Sağ ust koşedeki aşağı yonlu ok butonuna tıklayın. Adım #4: Acılan menuden Ayarlar ve Gizlilik menusunu acın. Adım #5: Buradan Ayarlar seceneğine tıklayın. Adım #6: Sol taraftaki sutundan Reklamlar sayfasını acın. Adım #7: İlk secenek olan Reklamverenler sayfası uzerinden size reklamı gosterilen firmaları goreceksiniz. Adım #8: Firmanın yanında bulunan Reklamları Gizle butonu ile o firmayı listeden kaldırabilirsiniz. Adım #9: Reklamlarına Tıkladığın Reklamverenler sayfası uzerinden diğer firmaları gorebilir ve kaldırabilirsiniz.
Facebook reklam politikalarını sizin ilgilendiğiniz sayfalara ve tıkladığınız ya da farklı bir etkileşimde bulunduğunuz reklamlara gore duzenler. Size reklamı gosterilen firmalar listesinden bir daha gormek istemediğiniz firmaları kaldırarak bir daha o firmanın ya da benzer bir firmanın reklamının size gosterilmesini engellemiş olursunuz.
[h=2]Size gosterilen reklam konularını duzenleyin:[/h] Adım #1: Facebook internet sitesini acın. Adım #2: Hesap bilgilerinizle giriş yapın. Adım #3: Sağ ust koşedeki aşağı yonlu ok butonuna tıklayın. Adım #4: Acılan menuden Ayarlar ve Gizlilik menusunu acın. Adım #5: Buradan Ayarlar seceneğine tıklayın. Adım #6: Sol taraftaki sutundan Reklamlar sayfasını acın. Adım #7: İkinci secenek olan Reklam Konuları sayfasında ilginizi cekmeyeceği duşunulen reklam konularını goreceksiniz. Adım #8: Daha Az Gor seceneği ile o konuyla ilgili reklamların size gosterilmesini engellemiş olursunuz.
Reklam Konuları sayfasında goreceğiniz konular tamamen size ozel, sizin zaten ilginizi cekmeyeceği duşunulen konulardır. Pek cok reklam ile meşgul edilen ana sayfanızı en azından ilginizi cekmeyen reklamlardan kurtarmak icin yukarıdaki adımları izleyerek size gosterilen reklam konularını duzenleyebilirsiniz.
[h=2]Reklam gormeniz icin paylaşılan verileri duzenleyin:[/h] Adım #1: Facebook internet sitesini acın. Adım #2: Hesap bilgilerinizle giriş yapın. Adım #3: Sağ ust koşedeki aşağı yonlu ok butonuna tıklayın. Adım #4: Acılan menuden Ayarlar ve Gizlilik menusunu acın. Adım #5: Buradan Ayarlar seceneğine tıklayın. Adım #6: Sol taraftaki sutundan Reklamlar sayfasını acın. Adım #7: Ucuncu secenek olan Reklam Ayarları sayfası uzerinden reklamverenlerle paylaşılan verilerinizi duzenleyebilirsiniz. Adım #8: Ortaklardaki Hareketlerinle İlgili Veriler seceneği uzerinden farklı internet sitelerindeki hareketlerinizin paylaşılmasını engelleyebilirsiniz. Adım #9: Sana Erişmek İcin Kullanılan Kategoriler seceneği uzerinden reklamverenlerle paylaşılan herkese acık verilerinizin paylaşılmasını engelleyebilirsiniz. Adım #10: Hedef Kitleye Dayalı Reklamlar seceneği uzerinden verilerinizi zaten kullanmakta olan reklamverenleri engelleyebilirsiniz. Adım #11: Facebook’un Dışında Gosterilen Reklamlar seceneği uzerinden verilerinizin zaten paylaşıldığı ama reklamların size farklı internet sitelerinde gosterilme durumunu engelleyebilirsiniz.
Listedeki pek cok gizlilik ayarı arasında en dikkat edilmesi gereken reklam gormeniz icin paylaşılan verileri duzenleme işlemidir. Ayarları duzenlerken Facebook’un tam olarak neler cevirdiğini kolayca anlayabilirsiniz. Dilerseniz tum bu soz konusu paylaşımları durdurarak en azından yeni veri paylaşımlarının onune gecmiş olursunuz.
[h=2]Facebook hesabınızın internette bulunurluğunu kontrol edin:[/h] Adım #1: Facebook internet sitesini acın. Adım #2: Hesap bilgilerinizle giriş yapın. Adım #3: Sağ ust koşedeki aşağı yonlu ok butonuna tıklayın. Adım #4: Acılan menuden Ayarlar ve Gizlilik menusunu acın. Adım #5: Buradan Gizlilik Ayarı Kontrolu seceneğine tıklayın. Adım #6: İnsanlar Facebook’ta Seni Nasıl Bulabilir? sayfasını acın. Adım #7: İlk adımda arkadaşlık isteklerinizi duzenleyebilirsiniz. Adım #8: İkinci adımda insanların sizi telefon numaranız ve e-posta adresiniz uzerinden bulma durumunu duzenleyebilirsiniz. Adım #9: Ucuncu adımda ise arama motorları uzerinden bulunma durumunuzu duzenleyebilirsiniz.
Bir Facebook hesabınız var diye herkesin sizi gormesini kabul etmek zorunda değilsiniz. Bulunurluk gizlilik ayarı uzerinden yapacağınız duzenlemeler ile insanların sizi Facebook’tan ya da Google gibi arama motorları uzerinden bulma durumlarını duzenleyebilirsiniz. Dilerseniz kimsenin sizi gormemesini bile sağlayabilirsiniz.
[h=2]Yuz tanıma ayarlarınızı değiştirin:[/h] Adım #1: Facebook internet sitesini acın. Adım #2: Hesap bilgilerinizle giriş yapın. Adım #3: Sağ ust koşedeki aşağı yonlu ok butonuna tıklayın. Adım #4: Acılan menuden Ayarlar ve Gizlilik menusunu acın. Adım #5: Buradan Gizlilik Ayarı Kontrolu seceneğine tıklayın. Adım #6: Facebook’taki Veri Ayarların sayfasını acın. Adım #7: İlk adımda Facebook ile giriş yaptığınız uygulamaları duzenleyebilirsiniz. Adım #8: İkinci adımda Facebook’un sizi fotoğraf ve videolarda bulma durumunu duzenleyebilirsiniz.
Facebook’taki Veri Ayarların sayfasının ilk adımındaki uygulama duzenlemelerini daha once anlatmıştık. Burada en onemli olan ikinci adım, Facebook’un sizi videolarda ve fotoğraflarda tanıma durumunu yani yuz tanıma ayarlarını duzenliyor.
Eğer bu seceneği onaylarsanız Facebook sizin herhangi bir yerde paylaşılmış bir fotoğraf ve videonuz uzerinden sizi tanıyabilir, o gorsel ile ilgili tum verileri kaydedebilir ve paylaşabilir. Bu seceneği pasif hale getirmek tercih edilebilecek en iyi secenek olacaktır.
[h=2]Bilgi ve paylaşımlarınızı goren kişileri duzenleyin:[/h] Adım #1: Facebook internet sitesini acın. Adım #2: Hesap bilgilerinizle giriş yapın. Adım #3: Sağ ust koşedeki aşağı yonlu ok butonuna tıklayın. Adım #4: Acılan menuden Ayarlar ve Gizlilik menusunu acın. Adım #5: Buradan Gizlilik Ayarı Kontrolu seceneğine tıklayın. Adım #6: Paylaştıklarını Kimler Gorebilir? sayfasını acın. Adım #7: İlk adımda profil bilgilerinizi kimlerin goreceğini duzenleyebilirsiniz. Adım #8: İkinci adımda gonderilerinizi ve hikayelerinizi kimlerin goreceğini duzenleyebilirsiniz. Adım #9: Ucuncu adımda kişi engellemelerini duzenleyebilirsiniz.
Facebook gizlilik ayarı denilince ilk akla gelen, en basit ve kolay gizlilik ayarı; bilgilerinizi ve paylaşımlarınızı goren kişileri duzenlemektir. Bu ayarları profil sayfanız uzerinden ya da her bir gonderi sırasında duzenleyebilirsiniz. En ozel bilgilerinizi Sadece Ben olarak duzenlemek, arkadaşlarınızın olası veri paylaşımları sırasında sizin de arada onlarla birlikte paylaşılmanızın onune gececektir.
Facebook’un adı her ne kadar skandallara karışmış olsa da, yine de hala en geniş gizlilik ayarı secenekleri sunan sosyal medya platformudur. Yukarıdaki adımları izleyerek karşınıza cıkan gizlilik seceneklerini size en uygun şekilde duzenleyebilirsiniz. Boylece en azından gelecekte yaşanacak veri paylaşım skandalları arasında olma ihtimalinizi azaltmış olursunuz.