İrlanda'da kadın yardım kuruluşu Women's Aid, İrlanda'da her yıl ortalama 10 kadının oldurulduğu tespit edildi.
İrlanda'da 1974'ten bu yana kadınlara ve cocuklara yonelik aile ici şiddeti durdurmaya calışan bir kadın yardım kuruluşu Women's Aid, 1996'dan bu yana İrlanda'daki kadın cinayetlerini inceleyerek raporladı. 1996 ve 2019 yılları arasında 230 kadının oldurulduğunu belirten Women's Aid, İrlanda'da her yıl ortalama 10 kadının oldurulduğunu acıkladı. 2018 yılında 19 bin 89 kadınla temas kurulduğunu belirten Women's Aid, 16 bin 994 kadının aile ici şiddet gorduğunu, 3 bin 728 cocuk istismarının ifşa edildiğini belirtti. Women's Aid'in raporlarına gore, İrlanda'da yuz binlerce evde kadınlar ve cocukların erkekler tarafından şiddete uğradığı tespit edildi.

EN COK 35 YAŞ ALTI KADINLAR ŞİDDET GORUYOR
Women's Aid'in kadın cinayetlerine ilişkin raporuna gore, İrlanda'da 1996-2019 yılları arasında 230 kadının oldurulurken, 180 vak'anın cozuldu, 10 vak'a duruşmayı bekliyor ve 40 vak'a ise cozulmemiş durumda. Raporlanan cinayetlerin yuzde 61'inde kadınların kendi evinde oldurulduğu ve kendi evinde oldurulme riskinin daha yuksek olduğu belirtildi. İrlanda'da 16 cocuğun, annelerinin yanında oldurulduğu belirtilirken her yaştan kadının kadın cinayetinin kurbanı olabildiği aktarıldı. Women's Aid, vak'aların yuzde 52'sini 35 yaşın altındaki kadınların oluşturduğunu ifade ederken, ulkenin başkenti ve aynı zamanda en buyuk şehri olan Dublin'de vak'a sayılarının daha yuksek olduğunu acıkladı.
KADIN CİNAYETLERİ EN COK AİLE İCİNDE GORULUYOR
İrlanda'da bir kadının erkek akrabası tarafından oldurulduğu, 20 cinayetten 16'sında kadınların oğulları tarafından oldurulduğu acıklandı. Her 2 kadın cinayetinden birinin eşi ya da eski bir eşi tarafından işlendiği kaydedilen raporda, kadınların yuzde 87'sinin katilini tanıdığı belirtildi.
İRLANDA'DA AİLE İCİ ŞİDDETE KARŞI MUCADELE
İrlanda'da kadın yardım kuruluşu Women's Aid her 5 kadından birinin aile ici istismardan etkilendiğini acıklarken, aile ici şiddetin ne kadar tehlikeli olabileceğine dair bir anlayış geliştirmeye calıştıklarını ifade etti. Kadınlara yardım merkezinde her gun 24 saat yardım hattı sunduklarını ve bire bir destek hizmetleri verdiklerini ifade edildi. Yardım hattının, "kadınları ilişkilerinde kendileri icin neler olup bittiğini belirleme konusunda guclendirmeyi, onları guvende kalmaları ve ilişki icinde yaşayan cocukların guvenliğini desteklemeyi" amacladıklarını soyleyen Women's Aid aynı zamanda halkı bilinclendirme kampanyaları yurutuyor. "8 Mart Dunya Kadınlar Gunu Farkındalık Kampanyası", "Erkek Şiddeti Modelini Kırmak", "Ulusal Flort Kotuye Kullanım Kamuoyu Kadın Yardımı" gibi kampanyalar kapsamında kadınlara ve cocuklara yonelik aile ici şiddet ile mucadele ediliyor. İnsanların tutumlarının değiştirilmesi gerektiğine inandığını soyleyen Women's Aid kampanyaların kadına yonelik şiddet konusunda halkın bilinclendirilmesinde hayati bir rolu olduğunu bildirdi.
(Aylin Karadeniz/İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı