Şanlıurfa'da yeni tip koronaviruse (Kovid-19) yakalanan ve gunlerce yoğun bakımda kaldıktan sonra iyileşen Harran Universitesi (HRU) Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Doc. Dr. Mert Ulaş Barut, koronavirusten korunmak icin herkesin tedbirlere en ust duzeyde uyması gerektiğini soyledi.
Barut, AA muhabirine yaptığı acıklamada, yaklaşık 20 gun once hastanede calıştığı sırada hafif terlemenin ardından halsizlik başlaması uzerine eve gittiğini, gece nefes darlığı ve boğulma hissiyle uyandığını belirtti.
Evde ağırlaşması uzerine sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldığını anlatan Barut, "Eve sağlık ekipleri gelerek beni hastaneye goturmuş, o anı hic hatırlamıyorum. Sadece bana soylenen akciğerimin yuzde 70'nin devre dışı kaldığı ve durumumun cok ağır olduğu." dedi.

Doc. Dr. Barut, durumumun ağır olması nedeniyle kendisini hemen yoğun bakıma aldıklarını belirterek "O surecinin hicbirini hatırlamıyorum. Yoğun bakımda kaldığım surede uyandığımda bilincim acıldığında kanlı balgam cıkarıyordum, kafamı kaldıramıyordum." diye konuştu.
Orada hastaların entube olmalarına ve nefes almada sıkıntı yaşamalarına şahit olduğunu anlatan Barut, "Bu, insanı ciddi anlamda etkiliyor. Yoğun bakımdaki hastaları gorseniz 3 maske yerine 5 maske takarsınız cunku orada insanlar nefes alamıyor, insanlar olumle yuz yuze geliyor hatta bazen duşunuyorsun benim son noktam mı, buraya nasıl duştum gibi duşunceleriniz oluyor." ifadelerini kullandı.
"Tsunami gibi butun organları etkiliyor"
Ailesinden bazı kişilerin de koronavirus yakalandığını anlatan Doc. Dr. Barut, sozlerini şoyle surdurdu:
"Koronavirus ile ilgili bircok yayın okumuştum cunku ailemin coğu Kovid-19 gecirmişti. Bunun bir Kovid-19 dalgası değil, bir tsunami olduğunu duşunuyorum. Koronavirus butun organları etkiliyor. Sadece akciğeri değil; kalbi, karaciğeri, bobreği yani butun sistematik dokuları etkiliyor. Bunun yanında yoğun bakım, psikolojinizi zorluyor. Bu psikolojiden ciddi anlamda etkileniyorsunuz. Bir hekim olarak herkese şunu oneriyorum; lutfen dikkat edin. 'Benim hicbir hastalığım yok, gencim' gibi duşuncelere kapılmasınlar. Benim de hicbir hastalığım yoktu, duzenli spor yapan biriyim."
Doc. Dr. Barut, en kucuk belirtide hekimlere başvurulması tavsiyesinde bulunarak "Onemli olan, yoğun bakıma girmemeniz. Eğer yoğun bakıma girerseniz de hekimlerin talimatlarına harfiyen uymalısınız. Şu anda bu duruma gelmem, hekimlerin ve sağlık calışanların talimatlarına uymam sayesinde oldu cunku koronavirus, tsunami gibi her yerinizi vuruyor. Bu hastalık sadece yaşı kriter olarak almıyor; bu virus bireysel olarak etkiliyor." değerlendirmesini yaptı.
"Allah bu hastalığı duşmanıma dahi vermesin." diyen Barut, sozlerini şoyle bitirdi:
"Yoğun bakımdan cıkıp servise geldiğimde kendimi yeni doğmuş gibi hissettim. Allah beni aileme ve sevdiklerime bağışladı. Artık plazma icin bir adayım."
HRU Tıp Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Deniz de sağlık calışanlarının buyuk ozveriyle bu surecte mucadele ettiğini soyledi.
Bircok arkadaşının viruse yakalandığını aktaran Deniz, "Hastanemizde 40'ya yakın arkadaşımız koronaviruse yakalandı ancak Mert hocamız bunların icerisinde en ağır olanıydı. Bu zorlu sureci hep birlikte atlattık inşallah. Şu anda sağlığı normale donuyor. Hastalarımıza en iyi şekilde hizmet vermeye calışıyoruz. Butun arkadaşlarımıza teşekkur ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yasin Dikme