Manisa'nın Saruhanlı ilcesinde, elektronik eşya uretimi yapan bir fabrikada işci olarak calışan Tufan Yılmaz (35), ek gelir olması icin 7 yıl once evinin bahcesinde kurduğu serada yetiştirmeye başladığı istiridye mantarı uretiminde işini buyuttu. Yıllık ortalama 8 ton uretim yapan, hedefinin dış piyasaya acılmak olduğunu belirten Yılmaz, siparişlere yetişmekte gucluk cektiklerini soyledi.
[h=3]YILLIK 8 TON MANTAR URETİYOR[/h]Saruhanlı ilcesinin kırsal Bahadır Mahallesi'nde yaşayan evli, 1 cocuk babası Tufan Yılmaz, 7 yıl once, tadını beğendiği istiridye mantarını ek gelir duşuncesiyle evinin bahcesinde kurduğu serada yetiştirmeye başladı. 3 yıl once de Genc Ciftci Projesi ile tanışan Yılmaz, Manisa İl Tarım ve Orman Mudurluğu'nden aldığı destekle işi daha da buyutup, 120 metrekarelik sera kurdu. Seralarından yılda 3 defa urun elde eden Yılmaz, yılda ortalama 8 ton mantar uretip, kilosunu kalitesine gore 9 ile 15 TL arasında değişen fiyatlarla satıyor.

[h=3]"BİR ARKADAŞIMDA TATTIM VE BEĞENDİM"[/h]Mantar yetiştirmenin yanı sıra elektronik eşya uretimi yapan fabrikadaki işine de devam ettiğini belirten Yılmaz, "Mantar yetiştiriciliğine 2013 yılında başladım. Bir arkadaşımda tattım ve beğendim. Daha sonra da ek gelir olması acısından bir yer yaparak bu işe başladım. Şu an profesyonel anlamda uretimimizi yapıyoruz. Paketleme uzerine de bir calışmamız var. Hedefimiz, biraz daha buyuyup, kapasitemizi artırmak ve ardından da piyasaya acılmak" diye konuştu.
[h=3]"3 AY BOYUNCA HASAT EDİLEBİLİYOR"[/h]Mantar yetiştirdiği seralar hakkında da bilgi veren Yılmaz, "Tesisimiz 120 metrekarelik buyuklukte. 10 ton kompost sığabilecek kapasitede. Mantarın 25 gunluk bir kulucka devresi var. Kompostlarımızı asıyoruz. 25 gunluk kulucka evresinden sonra mantarlarımız 'pin' dediğimiz flaş verme donemine geciyor ve buyumeye başlıyor. Buyudukten sonra 2 ay ya da 3 ay boyunca da hasat edilebiliyor" diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ersan ERDOĞAN