
Kendi alanlarında cığır acan, onlarla hesaplaşmadan yeni bir şey soylemenin zor olduğu kitaplar vardır. Richard Sennett'in duşunce tarihinin başyapıtlarından biri olan Kamusal İnsanın Cokuşu boylesi bir kitaptır: Tarihten sosyolojiye, psikolojiden antropolojiye entelektuel bir şolendir.
Sennett, Kamusal İnsanın Cokuşu'nde ozgunluk ve entelektuel derinlikle kamusal hayat ve ozel hayat arasındaki dengesizliğin nedenlerini ve bu dengesizliğin yol actığı sorunları inceliyor. Ona gore, hayatın, aile ve yakın dostlar dışındaki parcası olan "kamusal hayat" bir zamanlar "hayat dolu"ydu ve kişiler icin cok onemliydi. "Yabancı"larla duygusal bağlar kurarak insanın oyun yeteneğini coğaltan, toplumsallaşmasını/medenileşmesini sağlayan bir kamusallık vardı. Butunluklu ifadesini 18. yuzyıl Avrupa şehirlerinde bulan bu kamusallık zamanla ağırlığını yitirerek yerini "ozel hayat"a bıraktı. Kamusal hayat artık ozel hayatın gerektirdiği oranda onemli olmaya başladı.
Sennett, bugun, tanımadığımız ama aynı şehirde yaşadığımız insanlarla kurulacak cok boyutlu ilişki ve hazlardan yoksun kaldığımızı soyluyor ve şu soruları soruyor: Yabancı, nasıl tehdit edici bir unsura donuştu? Sessiz kalarak seyretme, kamusal hayatın tek yolu haline nasıl geldi? Yalnız kalma, bir hak olarak nasıl oluştu? Ozel hayat ilgi odağı haline nasıl geldi? Politikacıları neden yaptıklarına ve programlarına bakarak değil de kişisel ozelliklerine gore değerlendiriyoruz? Evlerimize ozen gosterdiğimiz halde sokaklarımız neden pis?
Sennett, kamusal alanların yaşanan mekÂnlar olmaktan cıkıp gelip gecilen yerlere donuşmesiyle yureklerimizi sevgili ve dostlarımızın dışında kimseye acamadığımızı, ozel hayatına kapanan kişiliklerimizin giderek gudukleştiğini, başka insanlarla oyun oynama yeteneğimizi yitirmemizin bizi nasıl eksilttiğini tarihsel/toplumsal bir perspektifle işliyor. Bu sureci Balzac ve Diderot'nun yazılarına, Paganini ve Liszt'in muziğine, tiyatro ve izleyicinin davranışlarına, mimariye, Dreyfus Davası'na ve Richard Nixon'ın kariyerine, ozel ve kamusal hayatın konuşma ve giyim bicimleri gibi gundelik orneklerine bakarak anlatıyor. Modernlikle birlikte ozel hayatına tutsak olan insanın kamudaki sessizliğini, yalnızlığını, yaşayan değil seyreden bir insan haline gelme tarihini inceliyor. Sennett, butun bunlara rağmen umutsuzluğa kapılmıyor. Yitik bir kamusal cenneti hayal etmek yerine, kişilerin yakın dostları arasındaki kadar rahat ve guvenli olduğu, oyuna onem verdiği, nezaketi elden bırakmadığı bir ortamda, şupheyi en aza indirerek "otekini tanıma"nın imkÂnlarını araştırıyor. Sokakta "oteki"ne "merhaba" demek isteyenler icin... Radikal Kitap Eki İlanları, E-Bulten
Sayfa Sayısı: 480
Baskı Yılı: 2013
Dili: Turkce
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Kitap Adı: Kamusal İnsanın Cokuşu Yazar: Richard Sennett Yayınevi: Ayrıntı Yayınları İlk Baskı Yılı: 1996 Dil: Turkce Barkod: 9789755391052