Turkiye'deki mimarlık eğitiminin temel kitaplarından olan Mimarlıkta Teknik Resim'in 13. baskısı, geliştirilip zenginleştirilen iceriğiyle, sayfa sayısı yaklaşık yuzde 40 artarak tam 524 sayfa cıktı…

Mimar-oğretim uyeleri Orhan Şahinler ile Fehmi Kızıl'ın geniş bilgi, deneyim ve birikimlerine dayalı calışmalarından yola cıkarak hazırladıkları, Turkiye'deki mimarlık eğitiminin temel kitaplarından olan Mimarlıkta Teknik Resim, mimarlık eğitiminin yanı sıra meslek etkinlikleri icin de bir ders ve başvuru kaynağı niteliği taşıyor. Yalnızca teknik resme ilişkin bilgileri doğrudan aktarmakla yetinmeyen kitap, teknik resmi mimarlığın proje duzenleme bilgileri, yapı bilgisi, detaylar, perspektif turleri, şantiye bilgileri, proje ornekleri, cizim ornekleri gibi alt dallarına ilişkin bilgilerle destekleyip somutlaştırarak oğretiyor.

Yazarların uzerinde uzun sure calışılarak hazırladıkları Mimarlıkta Teknik Resim'in guncellenmiş ve geliştirilmiş 13. Baskısında, eşlenik dik izduşum, algılama, kavrama, bina kesiti ve mimari anlatım dili alanında yeni konular eklendi. Eklenen ve guncellenen konular perspektif anlatım ve acıklayıcı bilgi notları olan cizimlerle daha kolay kavranır hale getirildi, konulara ilişkin cizimlerden bircoğu eğitimde denenip gorulen eksiklikleri giderilerek olgunlaştırıldı. Ozel konumlu duzlemler, uc temel izduşumunden objenin kavranması ve gercek buyukluğunun bulunması, grafik anlatım ve algılamadaki onemi, olcekli cizim, 1/200 olcekli yerleşme planı ve kesiti, 1/200 ve 1/100 olcekli plan, kesit ve gorunuşleriyle fikir ve kesin proje ornekleri, plankotede verilen kotlardan yararlanarak arazinin eşyukseklik cizgilerinin elde edilmesi, eğik duzlemli catılarda catı duzlemlerinin arakesitinin ve gercek buyukluğunun bulunması, makine teknik resimlerinde boyutlandırma konuları eklendi.

Kitapta yer alan "teknik resim"in tanımı ve tarihi gelişimi, teknik resim ciziminde kullanılan gerecler, cizim hazırlıkları ve cizim, geometrik cizimler, resim yontemleri, kesit turleri, boyutlandırma, merdiven plan ve kesiti, kupeşte gorunuşunun cizimi, merdiven basamağı dengelenmesi, plandaki verilerden yararlanarak kesit cizmeden gorunuş elde etmek, eşlenik dik izduşumde golge ve paralel izduşumle (aksonometrik) perspektif konuları da zenginleştirildi.
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 524

Baskı Yılı: 2016

Dili: Turkce
Yayınevi: Yapı Endustri Merkezi Yayınları
Kitap Adı: Mimarlıkta Teknik Resim Yazar: Fehmi Kızıl , Orhan Şahinler Yayınevi: YEM Yayınları İlk Baskı Yılı: 2011 Sayfa Sayısı: 524 Dil: Turkce ISBN: 9786058177703