Azerbaycan ordusunun işgal altındaki topraklarını kurtarmak amacıyla 27 Eylul'de Dağlık Karabağ bolgesine başlattığı operasyon, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in devreye girmesiyle sona erdi. Ermenistan icin "teslim olma" anlamı iceren anlaşmaya gore Dağlık Karabağ bolgesi Azerbaycan'a bırakıldı.
Anlaşma imzalanmadan hemen once cekilen goruntuler de sosyal medyada hızla yayıldı.
[h=3]PUTİN: ANLAŞMAYI ZATEN BEN YAZDIM[/h]Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Karabağ Anlaşması'nı imzalamadan hemen once cekilen goruntuleri ortaya cıktı. Goruntulerde Putin'in, "Anlaşmayı kontrol edecek misiniz?" diye soran yardımcılarına "Neden okumalıyım ki? Gerek yok, kendim yazdım zaten" şeklinde cevap vermesi dikkat cekti.
[h=3]DAĞLIK KARABAĞ ANLAŞMASI'NIN MADDELERİ[/h]İşte Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan Karabağ Anlaşması'nın maddeleri şu şekilde:
1- Kelbecer 15 Kasım, Ağdam Rayonu 20 Kasım, Lacin 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verilecek.
2- Tarafların ateşkese uymasını denetlemek amacıyla bir mekanizma oluşturulacak.
3- Dağlık Karabağ'da temas hattında ve Lacin koridorunda Rus barış gucu bulunacak.
4- Ermenistan ordusu, geri cekilmesini Rus askerlerinin denetiminde yapacak.
5- Rus barış gucleri Dağlık Karabağ'da 5 yıl sureyle kalacak. Taraflar 6 ay oncesinde itiraz etmezlerse sure otomatik olarak 5 yıl uzayacak.
6- 3 yıl icinde Ermenistan ile Hankendi arasındaki rota oluşturulacak. Rus askerleri bu rotanın korunması icin yeniden konuşlandırılacak.
7- Yerinden edilmişler, Birleşmiş Milletler Multeciler Yuksek Komiserliğinin kontrolunde Dağlık Karabağ ve etrafındaki bolgelere donecek.
8- Azerbaycan'ın batı illeri ile Nahcıvan Ozerk Cumhuriyeti arasındaki ulaşım koridoru acılacak.
9- Taraflar arasında esir ve cenaze değişimi yapılacak.