İstanbul Universitesi İstanbul Tıp Fakultesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Oğretim Uyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirus Bilim Kurulu Uyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, İstanbul başta olmak uzere Turkiye'de pandemi acısından genel durumun iyiye gitmediğini soyleyerek onemli değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Yavuz, "Genel durum tabii ki iyi gitmiyor. Vaka sayıları her gecen gun artıyor. Bu nedenle hepimiz cok hasta olmamak icin karşımızdakini de hasta etmemek icin onlem almaya devam etmek zorundayız. Bize başvuran hastalardan da gorduğumuz kadarıyla bulaşma en fazla aile ici ve işyeri gibi ortamlarda oluyor. Ama her iki durumda da belirleyici olan 'maskesiz' bir şekilde kapalı ortamda, kişilerin birbirleriyle yakın temas kurması. Orneğin iş yerinde yemek yerken sıklıkla maskelerini cıkarıyor. Temasa dikkat edilmezse risk artıyor. Veya mesela sigara meselesi konuşuluyor. Dışarıda niye yasaklandı vesaire. Dışarıya birlikte sigaraya cıkarıyorlar, oysa sigara icerken ağzınızdaki nefesi de dışarıya ufluyorsunuz. Yakın temas ettiğiniz zaman da karşınızdakine bulaşma olasılığı artıyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz [h=3]"AYNI EVDE YAŞAMIYORANIZ MASKENİZİ CIKARMAYIN"[/h]Yakın temas edilen, sosyalleşilen kapalı ortamların en buyuk tehlike olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yavuz, "Bir de buralarda maskelerin de cıktığını duşunursek cok riskli hale geliyor gercekten. O nedenle bu donemde başka insanlarla, maskesiz bir şekilde goruşmemeye ozen gostermek zorundayız. Şu aşamada, en yakınımızdaki insan bile olsa, aynı evde yaşamıyorsak, iş arkadaşımız olabilir, akrabamız olabilir, asla maskesiz hic kimseyle temas etmemek zorundayız. Hele ki kapalı ortamda uzun sure, asla maskesiz bir şekilde bulunmamalıyız. Maskenizi indirdiğiniz anda kimden olursa olsun enfekte olabilirsiniz" dedi.
[h=3]"KIZIMLA BEN DE TOPLU TAŞIMA KULLANIYORUZ AMA MASKEMİZE COK DİKKAT EDEREK"[/h]İşe giderken toplu taşıma kullanan vatandaşların buna mecbur olduğuna da değinen Prof. Dr. Yavuz, "Bir insana tabii ki toplu taşıma kullanma diyemezsiniz. Toplu taşımada arac sayıları artırılabilir mi? Evet bunlar teknik konular ama o kalabalıkları ne kadar azaltırsak bizim acımızdan, ozellikle bu kış doneminde enfeksiyonun bu kadar artış gosterdiği surecte cok onemli. Tabii esnek mesai konusu var bir de. Esnek mesai her yerde tam olarak uygulanmaya başlanmadı diye biliyorum. Belki yarım saat bile fark etse calışma saatlerinde, kalabalıkların azaltılması acısından cok buyuk fark yaratır. Yonetsel duzenlemelerin bu nedenle cok daha dikkatli yapılması gerekiyor bu donemde. Toplu taşımada da kalabalık bile olsa maskenin indirilmemesi, hastalıktan korunmada oldukca etkili olacaktır. Ben kendim de eğer toplu taşıma kullanacaksam, kalabalıkta mesafeyi de koruyamadığım icin maskeme ozellikle dikkat ediyorum. Kızım mesela şu an toplu taşıma kullanıyor, o da o şekilde korunuyor. Burnun ozellikle acıkta kalmaması, burnu acıkta bir yolcu varsa mutlaka uyarılması gerekli" diye konuştu. Şu anda genel bir yasak uygulaması olamadığı icin insan hareketlerinin ne kadar fazla kısıtlanabilirse o kadar riskin azaltılabileceğine de değinen Prof. Dr. Yavuz, 65 yaş ustundekilere getirilen kısıtlamaların da bu cercevede değerlendirilmesi gerektiğine dikkat cekerek "O nedenle de kalabalıklaşmayı azaltacak birtakım onlemler alınmaya calışılıyor" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı