Pandemi doneminde isminden sıkca soz ettiren ve acıklamalarıyla tartışma yaratan Doc. Dr. Oytun Erbaş, Doc. Dr. Oytun Erbaş, CNN Turk ekranlarında yayınlanan 'Sorgu Sual' programına konuk oldu. Son donemde yaptığı acıklamalarla tepki toplayan Erbaş, kendisine yoneltilen soruları yanıtladı.
[h=3]"BEN TURK GENİ DEMEDİM!"[/h]Pandeminin başında "Koronavirus Turkiye'de genlerden dolayı salgın yapmaz. Turk geni demedim, Turkiye'de dedim. Bakabilirsiniz. Medya onu oyle yansıttı" diyen Oytun Erbaş'a katıldığı Sorgu Sual programında bu sozunun hala arkasında olup olmadığı sorulduğunda "Genetik yapımız farklı, onun icin ben Turkiye'de bu kadar buyuk bir salgın beklemiyorum dedim" diyerek yanlış anlaşıldığını dile getirdi.

[h=3]"TUZLU SUYLA GARGARA KESİNLİKLE DEMEDİM"[/h]"Yani o zaman tuzlu suyla gargaraya devam mı?" sorusuna Erbaş, "Ben tuzlu suyla gargara kesinlikle demedim" dedi.
[h=3]"TUZLU SU GARGARASI YAPIN"[/h]"Maske kullanmayın dediniz sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan maske kullanın dedikten sonra versiyon guncellemesi yapıyorum deyip, maske kullanmanızı tavsiye ediyorum dediniz" sorusuna Erbaş, "Dunya Sağlık Orgutu ilk olay cıktığında o da dedi ki maske takmaya gerek yok. Biz hastalıklarda sadece hasta olana maske taktırıyoruz. Yani takanı korumaz. Ama sonra şoyle oldu. Her yere yayıldığı icin. İlk başlarda ben YouTube'da maske takmayın dedim. Sonra dedim ki elinizi yıkayın tuzlu su gargarası yapın, kolonya kullanın. Onu da ilk ben soyledim. Sonra da dedim ki maske takın" yanıtını verdi.
[h=3]"İNSANLARA MORAL, MOTİVASYON KAZANDIRDIM"[/h]Oytun Erbaş, Merve Şahin'in "Uzmandan cıkan soze inanma eğiliminde olan bizler, sizi dinledik, Turk genimize guvenerek dışarı cıktık. Bunun vebalini nasıl aldınız?" sorusunu "Bunun vebali yok ki! Ben insanlara moral ve motivasyon kazandırdım" diyerek cevapladı.
[h=3]"MASKE, TAKANI KORUMAZ"[/h]Aslında maskenin takanı korumadığını ifade eden Doc. Dr. Oytun Erbaş, hastalara maske taktıklarını soyledi. Neden fikir değiştirdiği sorulduğundaysa "Sonra her yere yayıldığı icin maske takın dedim" diyerek kendini savundu.
[h=3]"İLK BAŞLARDA SOSYAL MEDYADA MASKE TAKMAYIN DEDİM"[/h]Pandemi surecinin en tartışmalı isimlerinden Oytun Erbaş, birkac ay onceki gundem yaratan sozlerine acıklık getirdi. "İlk başlarda sosyal medyada maske takmayın dedim. Ama Dunya Sağlık Orgutu takın dediği icin takın dedim" diye yanıtladı.
[h=3]"BİLİM CAMİASINDA OKUMA COK AZ"[/h]"Anti kahraman olayım, alışılmışı bozmam gerek" diyen Erbaş'a "Ama siz her zaman antitez gibisiniz" denildiğinde; "Ben okuyorum, ustunkoru okursanız kacırırsınız, Turkiye'de bilimsel camiada okuma oranları cok cok az" diyerek yeni bir tartışmanın kapılarını araladı.
[h=3]"EĞLENİYORUM BU İŞTEN"[/h]Oytun Erbaş, Melis Ozcan'ın "Bilim insanlığından medya maymunluğuna suruklendiğinizi duşunuyor musunuz?" sorusu karşısında; "Hayır, ben eğleniyorum bu işten. Asistanlarıma yaptığım muhabbeti kamerayla yapıyorum bu kadar." diyerek yanıtladı.
[h=3]"BESİN TAKVİYELERİ COK BUYUK BİR BAŞ BELASI"[/h]Son donemlerde doktorlar tarafından televizyon ve diğer mecralarda sıkca konuşulan ve tavsiye edilen besin takviyeleriyle ilgili carpıcı acıklamalarda bulunan Erbaş, "Tıp değişir. E vitamini onerme, eski bilgi bu değişti artık" dedi.
[h=3]"NARSİSTİM!"[/h]Oytun Erbaş, Merve Şahin'in kendisine yonelttiği "Narsist misiniz?" sorusuna "Altı dolu bir narsistim" diye cevap vererek ozel hayatıyla ilgili de bilinmeyen bircok şeyi Sorgu Sual programında paylaştı.
[h=3]NE DEMİŞTİ?[/h]Koronavirusun gen farkından dolayı Asya ırkını daha cok etkilediği Turkiye'nin ise daha karışık genlere sahip olduğu icin cok az etkileneceğini dile getiren Fizyoloji Uzmanı Doc. Dr. Oytun Erbaş, "Koronavirusun şu ana kadar yayılım bolgesi Vuhan ve cevresi yani Cin. Bu bolgedeki genetik kokeni ortak insanları yakalıyor. Bunlar daha cok sarı ırk ve kısa boylu insanlar. Yapılan calışmalarda virusun akciğerde tutunduğu protein Asya ırkında daha fazla. Beyaz ve siyah ırklarda ise 6'da 1 oranında daha az. Onun icin buralarda gorulse bile cok daha az gorulecektir ve hafif gececektir. Koronavirus Turkiye'ye de gelebilir ama asla Cin'deki gibi salgın yapmaz. 10 vaka, 20 vaka olabilir. Bunu bilemeyiz. Onu gelince goruruz. Daha bir şey yok ortalıkta. Ama ben asla bir hızlı yayılım beklemiyorum. Burada gen farkı cok onemli. İki tane makale var bununla ilgili. İnsanların genetik ozellikleri farklı olduğu icin Asyalıları, beyaz ırkı ve siyah ırkı farklı etkilediği cok net olarak biliniyor. Turkler Asya ırkı ama bize biraz da Akdeniz'den de gen gelmiş. Biz biraz Macaristan, Rumen grubundan da gen almışız. Daha karışık bir gen grubuyuz. Ben Turkiye'nin cok az etkileneceğini duşunuyorum" diye konuştu.