Karadeniz'in ilk tohum bankası AtaTohum'da kışlık uretim sezonunu başlatan Atakum Belediyesi, Turkiye Atalık Tohum Takası Gonulluleri Grubu'nu Samsun'da buluşturdu. Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, eşi Av. Gulay Deveci ile birlikte tohum takas etkinliği gercekleştiren gonullulere AtaTohum'u gezdirdi, merkeze tohum ulaştıran bağışcılara teşekkur belgesi verdi.
Atakum Belediyesi, Samsun'daki tarımsal ceşitliliği artırmak ve dunyada gıda guvenliğini sağlamak icin kurduğu Karadeniz'in ilk tohum bankası AtaTohum'da kışlık uretim sezonunu, Turkiye Atalık Tohum Takası Gonulluleri Grubu ile başlattı. Gonullulere seslenen Başkan Av. Cemil Deveci, "Burası Atakum Belediyesi'nin en onemli ve etkili kurumlarından birisi. Ben buraya ve tarıma cok onem veriyorum. Kent kulturune de onem veriyorum ve bunların hepsi birbirini takip ediyor. Birisi olmadan diğeri yarım kalıyor" dedi. Etkinliğin ilk bolumunde Samsun ve cevre kentlerden gelen gonulluler, Atakum Kultur ve Eğlence Merkezi'nde gercekleştirilen buluşmada ellerindeki atalık tohumları takas etti. AtaTohum'a da bağışta bulunan gonulluler, Karadeniz'in ilk tohum bankasının envanterini guclendirmek icin onemli bir adım atılmasını sağladı. Gonullulerin getirdiği cok sayıda tohum, bağışcı isimleri ile birlikte tek tek kayıt altına alınarak AtaTohum'un uretim parsellerinde coğaltılmak uzere arşive aktarıldı. Turkiye Atalık Tohum Takası Gonulluleri (TATTG) Yonetim Kurulu uyesi Ender İren ve Samsun Temsilcisi Emine Arslan'ın katkıları ile gercekleştirilen etkinlikte cok sayıda tohum farklı topraklarda yeşermek uzere el değiştirdi.

Gonulluler AtaTohum'a 45 ceşit tohum bağışladı
Atalık tohumlara gonul verenlerle AtaTohum'da buluşmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Turkiye Atalık Tohum Takası Gonulluleri (TATTG) Yonetim Kurulu Uyesi Ender İren, "Bize bu imkanı sağladıkları icin başta sayın Atakum Belediye Başkanımız Av. Cemil Deveci'ye, Turkiye'de atalık tohum merkezlerinin acılmasına onculuk eden Atilla Kucukala başkanımıza ve Atakum Belediyesi personeline cok teşekkur ederiz. Turkiye Atalık Tohum Takası Gonulluleri olarak bir sivil inisiyatif başlattık. Cunku hukumetin tohum politikalarını beğenmiyoruz. Biz şu anda 50 bin kişiyi gectik. Hızlıca coğalıyoruz, ayda 2 bin kişi artıyoruz. Coğumuz ureticiyiz, ben de bir makina muhendisi olarak uretim yapıyorum. Arkadaşlarımız kendi urettikleri urunleri getirip hediye ediyor, yine bugun dağıttığımız gibi gonullulere dağıtıyor. Bizim, AtaTohum merkezinin envanterini artırmak icin de politikalarımız var. Bugun 45'e yakın tohum ceşidi getirdik. İlerleyen surecte Turkiye'nin pek cok noktasına da giderek bu sayıyı binlere cıkaracağız" dedi.
"Toprak, 'ozgurluk, bağımsızlık ve gelecek' demek"
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ve eşi Av. Gulay Deveci ile birlikte AtaTohum'u ziyaret eden gonulluler, yetiştirme parsellerinde uretimi devam eden kışlık sebzelerin yanı sıra tohum odası, tohum laboratuvarı ve tıbbi aromatik bitki uretim alanlarını yakından inceledi. Konuklara, Karadeniz'in ilk tohum bankası AtaTohum'u tanıtan Başkan Cemil Deveci, Anadolu topraklarının biriktirdiği atalık tohumların bu merkezde geleceğe taşındığını, Samsunlu ciftcilere gunumuz tarımsal uretim teknikleri hakkında eğitim verildiğini kaydetti. 'Bir tohum ulkeyi kurtarır' sloganıyla AtaTohum'u kurduklarını anlatan Başkan Cemil Deveci, "Tohum ozgurluktur. Kimsenin vatan sevgisinden kuşkumuz yok. Vatan sevgisi iki kelimelik bir cumle değil. Toprağa bağlılık demek. Topraksa, 'ozgurluk, bağımsızlık, karın doyurmak, gelecek' demek. Biz geleceğimizden kopmadan toprağa yeniden donuyoruz. AtaTohum da o. Bu toprakların doğal, sağlıklı, besleyici tohumlarını yeniden keşfetmeye calışıyoruz. Evet, burası kucuk bir kurum ama burayı bir eğitim yuvası gibi duşunun. Buna benzer etkinliklerle hem farkındalık yaratıyoruz, hem de 'Neymiş atalık tohum, ne yapmaya calışıyorsunuz?' diyenlere burayı anlatıyoruz; burayı bir okul gibi değerlendiriyoruz. Uretim yaptığımız alanlara ciftcileri davet ediyoruz ekim, gubreleme, bakım, hasat aşamalarına dair akademik bilgilerimizi paylaşıyoruz. Bilimsel tarım yapmanın yolunu acmaya calışıyoruz" diye konuştu.
"Koylerin adını mahalle yapmakla yaşam tarzı eşitlenmiyor"
Atakum'da geniş tarım arazileri bulunmadığını fakat Atakum Belediyesi'nin akademik tarım teknikleriyle Turkiye'ye ornek olmaya calıştığını vurgulayan Başkan Deveci, "Gelecekte daha buyuk girişimlerimiz olacak. Samsun'da ziraat ve veterinerlik fakulteleri var. Alacam'dan Terme'ye kadar tumuyle sulanan geniş bir tarım alanı ve DSİ'nin yaptığı dokuz tane baraj var, yedisi sulama barajı. Sadece golleme yontemiyle celtik uretiliyor. Gelecekte barajları da dolduramayacağız ve suyun da kıtlığını cekeceğiz. Bunu ve yeniden doğaya donmenin gerekliliğini insanlara anlatmaya calışıyorum. Ben koylere gittiğimde hep 'Oğlunuz, gelininiz yanınızda mı?' diye soruyorum. 'Gelininizi geri getireceğim' diyorum. Ellerinden tutup getirmeyeceğim, gelinleri oğulları koyde doyurabileceğimiz, şehirdeki yaşam standartlarına kavuşturabilecek bir model geliştirmemiz gerekiyor. Koylerin adını mahalle yapmakla yaşam tarzı eşitlenmiyor. O zaman kentteki yaşam rahatlığını oraya taşımak lazım. Taşınabilsin ki uretim sağlansın ve gelinler, oğullar geriye donebilsin. Eğer bunu yapabilirsek koyden kente hızlı gocu engellemiş oluruz" ifadelerini kullandı.
"Ataturk'un yolunu oğretmeye calışıyoruz"
Korona virusu surecinin bircok gerceği insanlara yeniden hatırlattığını belirten Başkan Deveci, şunları soyledi:
"Korona virusu; aclığı, tarımın kıymetini, şehre hesapsız kitapsız yığılmanın zararlarını gosterirken doğaya ve cevreye sahip cıkmamanın ne anlama geldiğini anlattı. Eğer cocuğunuz varsa ona gosterdiğiniz sevgiyi hayvanınıza da gostereceksiniz. Hayvanınıza, cocuğunuza gosterdiğiniz sevgi kadar onların beslendiği, oynadığı alana da saygı gostereceksiniz, yıkıp dokmeyeceksiniz. Yıkıp dokerseniz başınıza bugun gelenler gelir. Onun icin burası Atakum Belediyesi'nin en onemli ve etkili kurumlarından birisi. Ben buraya ve tarıma cok onem veriyorum. Kent kulturune de onem veriyorum ve bunların hepsi birbirini takip ediyor. Birisi olmadan diğeri yarım kalıyor. O yuzden bugun coğrafyamızın değişik yerlerinden geldiğiniz ve bize katkı verdiğiniz icin cok teşekkur ediyorum. Onumuzdeki hasat doneminde sizleri yine davet ediyoruz. Biz de size geleceğiz. Deneyimlerinizden faydalanacağız ve bu guzel dayanışmayı surdureceğiz. Bizim de cok guzel koylerimiz var. Doğal fındık, ceviz, kestane, buğday ve bircok urun uretiliyor. Biz de kışlık ve yazlık sebzelerin uretimini artıracağız. Karadeniz'in en guzel coğrafyası burası olacak. Bu şehir adını Ataturk'ten almış; her markamızın başına Ata'nın adını koyuyoruz. O'na yaraşır, O'nu unutmadan; O'nun bize emanetine değer vererek farkındalık yaratmaya ve bu kurumlarda calışanlarının da Ata'nın adını taşıyan bir eylemin icinde olduklarını hissettirmeye calışıyoruz. Ataturk'un bize cizdiği yolu oğretmeye, unutturmamaya calışıyoruz. O yoldan gidebilmeyi becerebilirsek başka bir şeye ihtiyacımız yok zaten."
Gonulluler takas etkinliklerini AtaTohum'da gercekleştirecek
Takas etkinliğinde konuşan Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Kucukala, "Atalık tohumlarınızı değişim icin burada bulunuyoruz. Bu milli ve ulusal bir gorev. O yuzden buna cok değer veriyoruz. Atakum Belediye Başkanımız Av. Cemil Deveci, kırsal kalkınmanın ana unsurlarından birisinin yerel uretim olduğunu bilerek Atakum'da bir AtaTohum Merkezi'ni oluşturdu. Bu kapsamda sloganımız da 'Bir tohum, bir ulkeyi kurtarır' oldu. Biz buna inanıyoruz. Buyuk Ataturk'un attığı tohumla bir ulke meydana geldi. Atalarımızdan yıllar once kalan ve ekosisteme uyum sağlamış tohumlarımız var. Ancak bir noktaya dikkat etmemiz gerekiyor. Bir hevesle tohum alıyorsunuz eğer onu uretmezseniz kaybediyorsunuz. O yuzden mutlaka tohumlarınızı uretmenizi ve surdurulebilir hale getirmenizi rica ediyorum. Biz AtaTohum'da takas yapmıyoruz, bağışları kabul ediyoruz. Ancak takas gruplarına tohum veriyoruz, onlar kendi aralarında kullanabiliyorlar. Biz merkezimizde daha cok bilimsel calışmaya odaklanıyoruz. Amacımız başta Karadeniz Bolgesi'ndeki ve diğer bolgelerdeki tohumların envanterini cıkarmak ve onları koruma altına alarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak. Bu amac doğrultusunda bir yandan da sağlıklı tohumlar uretmek icin calışmalar yapıyoruz. Gelecek donemde Turkiye'deki ata tohumların bir merkezi haline geleceğiz. Atakum Belediyesi olarak yerel gruplara da desteğimizi sağlayacağız. AtaTohum aynı zamanda ata tohumu gonullulerinin de calışma alanı. Sizler yine burada Turkiye'nin değişik yerlerinden elde edilen tohumların uretilmesini sağlayarak envanterin guclenmesine katkı sağlayabileceksiniz. Aynı zamanda yaz donemlerinde kendi takas etkinliklerinizi gercekleştirebileceğiniz alanlar da oluşturduk" ifadelerini kullandı.
Kış sezonunda 19 farklı sebzenin tohumları coğaltılacak
AtaTohum'un yetiştirme parselleri kış sezonunda yaprak lahana, azman lahana, beyaz lahana, pırasa, yaprak pazı, kıvırcık marul, kırmızı turp, marul, beyaz soğan, endiz borulce, siyah acur, siyah havuc, şevketi bostan, turp, yerli pazı, karalahana, bezelye ve brokolinin yanı sıra baharatlık zaprana ciceği gibi 19 farklı sebze uretilecek. Bitkilerin tohumları sezon sonunda toplanıp AtaTohum Merkezi'nin envanterine eklenecek. AtaTohum'da uretilerek sayıları coğaltılan atalık tohumlar, Samsun'daki tarımsal urun ceşitliliğini artırmanın yanı sıra dunya genelinde gıda guvenliğine katkı sağlayacak. İlk uretim sezonunda 20 ceşit urunden 10 binden fazla tohum elde ederek atalık tohum stoğunu guclendiren AtaTohum Merkezi tur sayısını, yurttaşlardan aldığı tohum bağışları ile de artırıyor. AtaTohum'a tohum bağışında bulunmak isteyen yurttaşlar ellerindeki atalık tohumları, 'Atakum Belediyesi Cozum Merkezi, Mimarsinan Mahallesi, İsmet İnonu Bulvarı, No: 114 Atakum/Samsun' adresine gonderebiliyor. - SAMSUN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı