İcişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yonetimi Başkanlığı (AFAD), toplanma alanları ile ilgili bugun bazı medya kuruluşlarında yer alan haberler konusunda yazılı bir acıklama yaptı.
AFAD tarafından yapılan acıklamada, haberlerin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği belirtilerek, "Bilindiği uzere toplanma alanları; afet ve acil durumlar sonrasında gecici barınma merkezleri hazır olana kadar gececek sure icerisinde yaşanacak paniği onlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bolgeden uzaklaşarak toplanabileceği guvenli alanlardır. Toplanma alanları ile karıştırılabilen barınma alanları ise afetzedelerin barınma ihtiyaclarını gidermek icin kullanılacak, cadır kent-konteyner kent kurulacak alanları ifade etmektedir. Belediyeler tarafından belirlenen afet ve acil durum toplanma alanları muhtarlıklar, kaymakamlıklar ve valilikler ile koordineli bir şekilde Tahliye ve Yerleştirme Calışma Grubu ana cozum ortağı İl Jandarma Komutanlıkları tarafından kontrol edilmektedir" denildi.

AFAD tarafından acil toplanma alanı tespit kriterlerinin neler olduğunun da anlatıldığı acıklamada, "Afet ve acil durum toplanma alanı tespit kriterlerini bolgedeki nufus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mumkun olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mumkun olduğunca engebesiz duz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaclar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor" ifadelerine yer verildi.
İstanbul'da halihazırda 3 bin 21 adet toplanma alanı bulunduğunun belirtildiği acıklamada, "Bahse konu haberlerde İstanbul'daki toplanma alanları, barınma alanları ile de karıştırılarak, 470 olarak verilmiştir. Oysa İstanbul'da halihazırda 3 bin 21 toplanma alanı, Turkiye genelinde ise 18 bin 910 toplanma alanı bulunuyor. Ayrıca İstanbul'un genel olarak afetlere hazırlığı ile ilgili son 2 yılda yaklaşık 500 toplantı gercekleştirilmiş, toplanma alanları konusunda da bazı kararlar alınmıştır. Ozellikle İstanbul'da yapılaşmasını 2000 yılı oncesi tamamlamış merkez ilcelerimizde toplanma alanlarının sayısında yetersizlik tespit edilmiş bu kapsamda mevcut durumda Afet Toplanma Alanı olarak belirlenen park ve yeşil alanlara ilaveten, asgari standartları sağlayan yeni yapılmış veya guclendirilmiş okul bahcelerinin de Afet Toplanma Alanı olarak belirlenmesi icin calışmalara başlanmıştır. Bu calışmalarla il genelinde hali hazırda kişi başına duşen 1.29 metrekare olan ortalamanın 2 metrekarenin uzerine yukseltilmesi ve toplanma alanlarının niteliklerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir" denildi.
Acıklamanın devamında ise şu ifadeler yer aldı:
"Yapılan calışmalar ile haberlere konu olan Bağcılar, Beşiktaş, Kadıkoy, Şişli, Sultangazi ve Umraniye ilcelerinde kişi başına duşen afet toplanma alanı sayısını artırma calışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda Bağcılar ilcesinde kişi başına duşen alan 0,68 metrekareden 1,68 metrekareye cıkarılmış olup, haberde konu edilen Fatih Mahallesi'nde kişi başına duşen alan 1,19 metrekareye cıkarılmıştır. Toplamda toplanma alanı sayısı 11'dir. Beşiktaş ilcesinde kişi başına duşen alan 4,56 metrekareden 5,2 metrekareye, toplanma alansı sayısı da 62'ye cıkarılmıştır. Haberde konu edilen Gayrettepe Mahallesi'nde ise kişi başına duşen alan 1,40 metrekareye, toplanma alanı sayısı da 6'ya cıkarılmıştır. Kadıkoy ilcesinde 70 adet toplanma alanı olup, kişi başına duşen alan 0,94 metrekareden 1,87 metrekareye cıkarılmıştır. Rasimpaşa Mahallesi'nde kişi başına duşen alan 3,39 metrekareye, Acıbadem Mahallesi'nde ise 1,45 metrekareye cıkarılmıştır. Sultangazi ilcesinde 84 adet toplanma alanı olup, kişi başına duşen alan 3,98 metrekareye, haberde gecen Sultanciftliği Mahallesi'nde kişi başına duşen alan 1,05 metrekareye cıkarılmıştır. Şişli ilcesinde 41 adet toplanma alanı olup, kişi başına duşen alan 0,94 metrekareden 1,16 metrekareye cıkarılmıştır. Haberde gecen Fulya Mahallesi'nde ise 0,50 metrekareye cıkarılmış olup bu sayının artırılması calışmaları devam etmektedir. Umraniye ilcesinde toplanma alanı sayısı 101 olup, kişi başına duşen alan 0,50'den 4,38 metrekareye cıkarılmıştır. Haberde gecen İnkılap mahallesinde kişi başına duşen alan sayısı 1,12 metrekareye cıkarılmıştır. Afet toplanma alanlarının kapasite ve kişi başına metrekarenin artırılması calışmaları, TAMP Tahliye Yerleştirme ve Planlama Calışma Grubu ana cozum ortağı olan Jandarma Genel Komutanlığı koordinasyonunda belediyeler, kaymakamlıklar, muhtarlıklar ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların iş birliği ile devam etmektedir. 3 Kasım 2020 icin Kağıthane ilcesinde planlanan Tahliye ve Yerleştirme Calışma Grubu Toplanma Alanı tatbikatı yaşanan İzmir depremi sebebiyle ertelenmiştir. Ancak Kasım ayı sonuna kadar bu tatbikatın gercekleştirilmesi planlanmaktadır. Daha sonra da yılsonuna kadar tum İstanbul'da yapılması hedeflenmektedir. İstanbul'da ayrıca pilot olarak secilen Kağıthane ve Zeytinburnu ilcelerinde başlatılan calışma ile her evin ya da apartmanın girişine en yakın 3 toplanma alanını gosteren afiş asılmaktadır. Vatandaşlarımızın kendilerine en yakın toplanma alanlarını www.turkiye.gov.tr uzerinden oğrenebileceğini bir kez daha hatırlatırız."
-İHA-
Kaynak: İhlas Haber Ajansı