Sudan, Etiyopya'nın kuzeyindeki catışmalar nedeniyle ulkelerine sığınanların sayısının 25 bine yaklaştığını acıkladı.
Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın haberine gore, Sudan Multeciler Komiserliği Başkanı Abdullah Suleyman, dun, Kadarif eyaletindeki Birleşmiş Milletler Multeciler Yuksek Komiserliği (BMMYK) ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile multeciler icin barınma ve yardım konusunu goruştu.
Suleyman, catışmalardan kacan yaklaşık 25 bin Etiyopyalının Sudan'ın Kesele ve Kadarif eyaletlerine gectiğini belirterek, uluslararası topluma acil destek cağrısında bulundu.
Tigray eyaletini yoneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) gucleri, 3 Kasım'da ulusal ordu birliklerine saldırmış, Başbakan Abiy Ahmed, 4 Kasım'da TPLF'ye karşı askeri harekat kararı aldıklarını duyurmuştu.
Ulusal basındaki haberlere gore TPLF, orduya destek verdiği gerekcesiyle Etiyopya'nın ceşitli eyaletlerinin yanı sıra Eritre'nin başkenti Asmara'ya da roketli saldırılar duzenledi.
TPLF Sozcusu Getachew Reda, Facebook hesabından yaptığı acıklamada, Tigray halkına yapılan saldırılar durmadığı surece saldırıları yoğunlaştıracaklarını kaydetmişti.
Başbakan diyalog cağrılarını reddetti
Komşusu Eritre ile yaptığı barış antlaşması sonrası Nobel Barış Odulu'ne layık gorulen Ahmed, uluslararası orgutlerin diyalog cağrılarına kulak asmayarak bolgedeki "cunta" silahsızlandırılana, yasal bir yonetim kurulana ve suclular cezalandırılana kadar operasyonun devam edeceğini belirtmişti.
Secimleri ertelediği icin Addis Ababa hukumetinin gayrimeşru olduğunu ileri suren TPLF eylulde yerel yonetim secimlerini yapmış ve kazanmıştı. Secimlerin ardından ulusal meclis, yerel idareyle tum bağların koparıldığını duyurmuştu.
Başbakan Ahmed 2018'de iktidara gelmeden once iktidar koalisyonunda ve ulke siyasetinde soz sahibi olan TPLF, uzun yıllardır ulkedeki cok sayıda siyasi grubun hedefinde.
Son donemde ulkedeki teror saldırılarının arkasında olmakla da suclanan TPLF, iktidar koalisyonundan gecen yıl ayrılmıştı.
Ahmed'in operasyon kararının yıllardır milislerin silahlanmakta olduğu Tigray'da uzun sureli catışmalara, hatta ic savaşa yol acmasından korkuluyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Erdem