Irak'taki Musul Universitesi Rektoru Ahmed Kusay, Turkiye ile bilimsel ve kulturel ilişkilerin geliştirilmesi kararı aldıklarını soyledi.
Kusay, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Turkiye ile Musul Universitesi arasında geliştirilen iş birliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Turkiye'nin Musul Başkonsolosu Mehmet Kucuksakallı'nın Musul Universitesi'ni bircok defa ziyaret ettiğini hatırlatan Kusay, Başkonsolos Kucuksakallı aracılığıyla Turkiye ile ilişkilerinin yeniden kurulduğunu dile getirdi.
Kusay, Turkiye'nin Bağdat Buyukelcisi Fatih Yıldız'ın da daha once birkac defa Musul Universitesi'ni ziyaret ettiğini anımsatarak, "Musul kentinin merkezi olan universiteye cok onem verdiklerini goruyoruz. Musul Universitesi, Orta Doğu'nun en onemli eğitim kurumlarından biridir. Musul kentinin de kultur acısından kalbidir. Buna binaen Yıldız ve Kicuksakallı'nın, Musul ile Turkiye universiteleri arasındaki iş birliğinin guclendirilmesi icin bircok yardımları oldu." dedi.
Turkiye'yi ziyaret planının yeni tip koronavirus (Kovid-19) nedeniyle ertelendiğine işaret eden Kusay, salgın doneminde bu nedenle birkac online forum gercekleştirdiklerini kaydetti.
Turkiye ile Musul Universitesi arasında geliştirilen iş birliğine ilişkin Kusay, şunları soyledi:
"Turkiye ile Musul Universitesi arasında bilimsel ve kulturel ilişkilerin geliştirilmesi kararı aldık. Turkiye universitelerinde yuksek eğitim alan yuzlerce Iraklı oğrenci var. Aynı zamanda Turkiye'nin, universitemizde bulunan Turk Dili ve Edebiyatı Bolumu'nun guclendirilmesi hususunda da yardımları soz konusu."
Musul Universitesi Irak'ın en buyuk 2'nci kampusune sahip
Teror orgutu DEAŞ, Haziran 2014'te Irak'ın Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamı ile Diyala ve Kerkuk illerinin bir kısmını ele gecirmiş, soz konusu bolgeler yıllar icinde orgutten geri alınmıştı.
Musul'un doğu yakasında 1967'de kurulan, ulkenin en buyuk 2'nci kampusune sahip Musul Universitesi'nde ise 16 Ekim 2016'da başlayan ve yaklaşık 1 yıl suren DEAŞ karşıtı operasyonlar sırasında buyuk yıkım oluşmuştu.
DEAŞ'ın, Haziran 2014'te Musul'u ele gecirmesinden once toplamda 24 fakultenin yer aldığı universitede 30 binin uzerinde oğrenci eğitim alıyordu. Ancak DEAŞ'ın 3 yıl boyunca universiteyi elinde tutması ve oğretim gorevlilerinin olumle tehdit edilmesi gibi nedenlerle eğitim durma noktasına gelmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Bekir Aydoğan