Adıyaman Valisi Mahmut Cuhadar, tarih boyunca pek cok medeniyete ev sahipliği yaparak bu medeniyetlerin izlerini taşıyan Adıyaman'ın ve ilcelerinin sahip olduğu tarihi mekanları ile turistik potansiyelini tanımak amacıyla ilce ziyaretlerine devam ediyor.
Vali Cuhadar, M.O.5000 yılına uzanan tarihi, binlerce yıllık gecmişi ve doğal guzellikleri ile Guney Doğu Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden birisi olarak dikkatleri uzerine ceken azim ve kadim şehir Besni'nin tarihi ve turistik mekanlarını inceleyerek, tarihin derinliklerine gizemli bir yolculuk yaptı. Besni ilcesine yapılan ziyaret programında Vali Cuhadar'a eşi Serinay Cuhadar, Adıyaman Belediye Başkanı Suleyman Kılınc ve eşi Hurmet Kılınc, Besni Kaymakamı Nazlı Demir ve Besni Belediye Başkanı Eyup Mehmet Emre eşlik etti. Vali Mahmut Cuhadar, Besni programı kapsamında ilk olarak, Merinos Holding Yonetim Kurulu Başkanı ve Erdemoğlu Holding Yonetim Kurulu Uyesi İşadamı Ali Erdemoğlu tarafından yaptırılan ve Besni'nin kulturunu, geleneklerini, yaşam bicimini, tarihi eserlerini yansıtan Merinos Munire Sumer Etnografya Muzesini ziyaret ederek, muzenin tarihsel ve yapısal durumu ile muzede bulunan tarihi ve kulturel eserleri inceleyerek bilgiler aldı. Daha sonra Sofraz (Ucgoz) koyune gecen Vali Mahmut Cuhadar, burada onceki yıllarda yapılan kazılar sonucunda Milattan Sonra 2. yuzyılda yapıldığı tahmin edilen Roma donemine ait Sofraz Anıt Mezarlarını inceledi. Sofraz Koyundeki incelemelerinin ardından Vali Mahmut Cuhadar ve beraberindeki heyet, Kızılin Koyune gecti. Burada Goksu Nehri uzerinde bulunan ve gectiğimiz yıllarda restorasyon ve onarım calışmaları yapılan Kızılin Koprusunu inceleyen Vali Mahmut Cuhadar, Kommagene donemine ait olduğu bilinen 2 bin yıllık tarihi kopru hakkında bilgiler aldı.
Heyet daha sonra, tekne turu ile Fırat ve Goksu'nun Birleştiği Kızılin Kanyonu ile dağlara oyulmuş tarihi mağaraları gezdi. - ADIYAMAN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı