CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, "Muhtarların bir butcesinin olması lazım. Diyeceksiniz ki 'nereden olacak, devlet bize nereden para bulacak?' Cok basit. O mahallenin vatandaşları size oy veriyor, belediye başkanına da veriyor. Emlak vergisini kim alıyor? Belediye başkanı. Yuzde 1'ini de size versin kardeşim. Yuzde 1'i de muhtarların butcesi olur." ifadesini kullandı.
CHP'den yapılan acıklamaya gore, Kılıcdaroğlu Sivas, Gumuşhane, Corum, Ordu, Erzurum, Trabzon, Eskişehir, Cankırı, Sinop ve Tokat'taki bazı muhtarlarla video konferans toplantısında bir araya geldi.
Muhtarların talep ve sorunlarını dinleyen Kılıcdaroğlu, partilerinin cozum onerilerini anlattı.

Kılıcdaroğlu, muhtarlık kurumunun guclendirilmesi, bu kuruma demokratik acıdan belli hakların ayrıca tanınması gerektiğini vurguladı.
Siyasi partilere oy verilirken, o partinin ekonomi, dış politika, eğitim gibi alanlara bakışının irdelenmesinin onemine işaret eden Kılıcdaroğlu, konuşmasını şoyle surdurdu:
"Fakat bizde diyelim A partisine oy verdim, 'artık A partisi beni ac da bıraksa ben gidip A partisine oy vereceğim.' O zaman olay, parti olayı olmaktan cıkıyor. Olay başka yere savruluyor ve demokrasiden de cıkıyor. Demokrasi ne demektir? Vatandaşlar siyasi partilere bakarlar, onların taahhutlerine bakarlar bunun icinden en cok hangisini beğeniyorsa gider oyunu oraya verir. O da gelir 5 yıl sureyle yonetir devleti, bir daha yonetmesi icin tekrar secime giderler. Dolayısıyla siyasi partiler devlet olmak icin gelmezler, devleti yonetmek icin gelirler. Şimdi muhtar arkadaşımız 'vali de muhtar da devletin adamı olmaktan cıktı' diyor. Ben 27 yıl devlete hizmet ettim, her partinin doneminde de calıştım. Biz bakanlarla bir yere giderken, vali ve biz burokratlar, bakan partiye giderse biz asla partiye gitmezdik, dışarda beklerdik. Burokrat olarak biz buna buyuk dikkat gosterirdik. Partiler ayrıdır, devlet ayrıdır. Şu anda Turkiye'de yaşadığımız en temel sorun bu. Biz partiyi, devletin partisi olarak goruyoruz. Devletin partisi değil o parti. Bildiğimiz siyasi partidir. Devlet ayrıdır, yonetimi ayrıdır."
Sakarya'daki Tank Palet Fabrikasının bir kuruş alınmadan Katar ordusuna verildiğini ileri suren Kılıcdaroğlu, "Tamam anladık şeker fabrikasını ozelleştirdin, bir başka ozel sektorden Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı aldı. Ben bunu anlarım. Ama ordunun tank palet fabrikasını Katar Ordusuna 5 kuruş almadan, 1 dolar almadan nasıl veriyorsun? Kim milliyetci? Kim vatansever? Sorgulamak gerek." ifadesini kullandı.
"Ciftci kanuni hakkını istemeli
Ciftlerin sorunları olduğuna değinen Kemal Kılıcdaroğlu, tarımın yanı sıra, eğitim, sağlık gibi diğer alanlarda da sorunlar olduğunu belirtti.
2006'da TBMM'de kabul edilen Tarım Kanunu'nun 21. maddesinde "Her yıl ciftciye Gayri Safi Milli Hasılanın en az yuzde 1'i oranında destek verilir" dendiğini bildiren Kılıcdaroğlu, ciftcilerin kanuni hakkını istemesi gerektiğini kaydetti.
Aynı ciftcinin yurt dışından saman ithal edildiği zaman "yem pahalı" dediğine dikkati ceken Kılıcdaroğlu, "Samanı dışardan getirirsen pahalı olur, ucuz olmaz ki. Dolarla alıyorsun samanı." goruşunu paylaştı.
Muhtarların Bağ-Kur'lu olduklarını anımsatan Kılıcdaroğlu, Antalya'da goruştuğu muhtarların da SGK'ya gecme talepleri bulunduğunu bildirdi.
Kemal Kılıcdaroğlu, "Sebebini soyleyeyim, 'muhtar emekli olduğunda daha duşuk emekli aylığı alsın.' diye. Başka ne olacak, SSK olursa daha yuksek aylık alacak." değerlendirmesinde bulundu.
Muhtarların aylık yerine odenek aldıklarına işaret eden Kılıcdaroğlu, tatil, hastalık gibi durumlarda da bu odeneğin kesintiye uğradığını hatırlattı.
TBMM kapalıyken milletvekilinin maaşının kesilmediğini aktaran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, milletvekiline oy veren kişinin muhtara da oy verdiğini soyledi.
Bir belediyenin mahallesiyle ilgili bir şey yapmak isterken muhtarla iş birliği yapamayacağına dikkati ceken Kılıcdaroğlu, bu kanunun da mutlaka değişmesi ve ayrıca muhtarlara sicil affı getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bu devleti kuranların "ciftciye hizmet etsin" diye Ziraat Bankasını, "esnafa hizmet etsin" diye de Halk Bankasını kurduğunu aktaran Kılıcdaroğlu, iki bankanın da amacından uzaklaştığını ileri surdu.
CHP olarak bir Ekonomi Masası oluşturduklarını anlatan Kılıcdaroğlu, masanın alanında uzman kişilerden oluştuğunu ve ilk olarak hafta sonu Hatay, Mersin ve Adana'yı ziyaret ettiklerini bildirdi.
CHP Genel Başkanı Kılıcdaroğlu, "Muhtarların bir butcesinin olması lazım. Diyeceksiniz ki 'nereden olacak, devlet bize nereden para bulacak?' Cok basit. O mahallenin vatandaşları size oy veriyor, belediye başkanına da veriyor. Emlak vergisini kim alıyor? Belediye başkanı. Yuzde 1'ini de size versin kardeşim. Yuzde 1'i de muhtarların butcesi olur. Butce demek aynı zamanda denetime acık olmak demektir. Sizin de butcenizin olması lazım. Siz de fakir fukaraya yardım ediyorsunuz. Sosyal yardımların sizin aracılığınızla dağıtılması lazım. Bir mahallede, bir koyde kim fakirdir, kim zengindir bunu en iyi muhtar bilir." değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'na, Genel Başkan yardımcıları Gamze Akkuş İlgezdi, Gulizar Bicer Karaca ve Yuksel Taşkın ile Parti Meclisi Uyesi Deniz Demir eşlik etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı