Koy koy dolaşıp sozlu halk geleneğini kayıt altına alıyor
ELAZIĞ - Elazığ'da muzik oğretmeni olan ve koro şefliği yapan Aygun Cam, 8 yıldır koy koy gezip unutulmaya yuz tutmuş deyişleri ve turkuleri kayıt altına alarak geleceğe taşımaya calışıyor.
Belediye Konservatuvarı Turk Halk Muziği Korosu'nda koro şefliği yapan 30 yaşındaki Aygun Cam, anneannesinden dinlediği ezgiden etkilenerek sekiz yıldır elinde kamerasıyla kendi imkanlarıyla aşıklık geleneğinin yaşatıldığı koyleri dolaşarak bolgeye ozgu eserleri kayıt altına alıyor. Şu ana kadar 40 koy gezen ve yuzlerce videodan oluşan bir arşiv oluşturan Cam, kayıt altına aldığı sozleri derleyip notalara dokuyor. 60 turkuyu derleyen Cam, bazı eserleri de Turk Halk Muziği repertuvarına kazandırdı.
Koyleri dolaştığını ve sozlu urunleri derleyerek notaya aktarıp halk muziğine kazandırdığını dile getiren Turk Halk Muziği Sanatcısı Aygun Cam, "Derlemeye 8 yıl once başladım. Fırat Universitesi Devlet Konservatuvarı'nda aldığım dersler eşliğinde koyde anneannemi dinlerdim. Ozellikle sabahları kendi kendine ezgiler mırıldanırdı ve bu ezgileri de annesinden duyduğunu her daim ifade ederdi. Bende de boyle bir merak uyandı, 8 yıl once hocalarımın destekleriyle ilk derlememi anneannem ile gercekleştirmiş oldum. 'Bahcalar Piceklendi' adlı eseri anneannemden derleyerek, notaya aktarıp TRT repertuvarına iletmiştim. Elazığ'da ve Yukarı Fırat diye nitelendirdiğimiz bolgede cok buyuk bir turku hazinesi olduğunu keşfettik. Akabinde Keban ilcemize bağlı Nimri koyunde Nimri dedemizden 8 turkuyu TRT repertuvarına teslimini sağlamıştık. Sonraki surecte ise Baskil ilcemizde, Arapgir'in Onar koyunde ve Elazığ'ın merkez koylerinde ozanlarımız ile şehrimizin kultur sanat insanlarıyla hem arşiv hem de derleme calışmalarını yurutuyorum" dedi.
"Hedefim Elazığ'daki sozlu eserleri kayıt altına almak"
Hedefinin Elazığ'ın butun koylerini gezerek ozanları, sozlu halk geleneğini elinden geldiği kadarıyla kayıt altına almak olduğuna değinen Cam, "Bu sureci 8 aydır daha da hızlandırdım, cunku Covid-19 sebebiyle ilimizdeki, bolgemizdeki bircok yaşlımızı kaybettik. Bu bizim icin acı, keder, uzuntu kaynağı oldu. Bu anlamda calışmalarıma hız vererek daha cok kişiye ulaşmaya calışıyorum. Cunku şehrin bir kulturu bu şekilde ozellikle Covid'in hızlanmasıyla birlikte yok olmaya başladı. Kac bin yıllık sozlu geleneğimizin kayıt altına alınmaması geleceğimiz acısından uzuntu vericidir. Calışmalarıma hız kesmeden devam ediyorum" diye konuştu.
"8 yılda 40 koyde 60'a yakın turkuyu derledim"
Yaptığı calışmalarla ilgili bilgi veren Cam, "8 yılda 40'a yakın koyumuze giderek 54 kaynak kişi ile derleme calışması yaptım. 8 turku Keban ilcesinde, 6 turku Baskil ilcesinde şu ana kadar da Elazığ'da 60 turkuyu derledik. Turk halk muziği ezgimizi derleme calışmalarını bitirerek kayıt altına aldık. Bunun dışında ağıt, ninni, masal ve efsane gibi buyuklerimden derlediğimiz, dinlediğimiz gelenek ve goreneklerdeki kulturel mirası da arşivlemeye devam ediyoruz. Bu yapmış olduğum derlemeleri de 2019 yılında yayınlanan ve akademik bir calışma olan 'Nefes ve Semahlarla Elazığ' adlı kitabımda topladım. Bundan sonraki surecteki calışmalarımız sozlu hak kulturumuzu koruma anlamında devam edecektir "ifadelerini kullandı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / HAMDİN KILIC