Ağrı'da ciftcilikle uğraşan vatandaşlar, toprağın verimini arttırmak icin hayvan gubresi kullanıyor.
Ağrılı ciftciler, gubre fiyatlarının yuksek olması ve bu sene yeterli miktarda yağmurun yağmaması nedeniyle arazilerinden bekledikleri verimi alamamaktan endişeleniyor. Ağrı merkeze bağlı Yukarı Kupkıran koyunde yaşayan ciftciler, besledikleri buyukbaş hayvanlardan elde ettikleri hayvan gubresini ektikleri topraklara serperek, toprağın verimliliğini arttırmayı hedefliyor. Bu yontemin eskiden daha yoğun bir şekilde uygulandığını ama zamanla unutulduğunu kaydeden ciftciler, fahiş fiyatlar nedeniyle gubre alamayan vatandaşların tekrar bu yonteme doneceklerini soyledi.
"Kimyasal gubre yerine hayvan gubresini toprağımıza serpeceğiz"
Bu yıl yeterli miktarda yağmur yağmamasından dolayı toprağın sertleştiğini ve bu yuzden ekim işlemleri sırasında zorlandıklarını kaydeden ciftci İsmet Akgun, "Bu sene yağmur yağmadı. Toprak sertleşmişti. Senede 80 donum arazi ekiyordum ama bu sene arazinin sert olmasından dolayı 30 donum ekmek zorunda kaldım. Arazimin kalan kısmını ise ilkbahar mevsiminde toprağın yumuşamasıyla birlikte ekeceğim. Gubrede pahalandığı icin bu sene gubre serpmedim. Bizim Ağrı'nın toprakları verimli değil, gubre ekmezsen zaten verim de alamazsın. Bu sene arpa ve buğday ektim. Diğer korunga, fiğ ve yonca gibi urunlerden verim alınmıyor. Bu yıl 30 donum buğday ektim, geri kalan 40-50 donum arazime de arpa ekeceğim. Bu memleket kış memleketi olduğu icin toprağa gubre de serpilmezse hic verim alınamaz. Gubre fiyatlarının yuksek olmasından dolayı alternatif olarak kimyasal gubre yerine hayvan gubresini toprağımıza serpeceğiz" dedi.
Gubre fiyatlarının yuksek olmasından dolayı hayvan gubresi kullandıklarını belirten Harun Akgun, "Bu sene gubre fiyatlarının yuksek olması ve yağmurun yağmamasından dolayı toprağın verimini arttırmak ve daha guzel verim alabilmek icin toprağa hayvan gubresi serpiyoruz. Bu şekilde toprak daha verimli oluyor. Hayvan gubresi kimyasal gubreden daha iyi ve daha faydalı oluyor. Zaten kimyasal gubrenin fiyatı cok yuksek olduğu icin alacak gucumuz de yok" ifadelerini kullandı. - AĞRI
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / SERKAN AKGUN