İzmir'in Odemiş ilcesinde ot supurgesi uretimi yapan Kenan Yeşilova (57), 40 yıldır yaptığı supurge uretiminin evlerde ihtiyac olmaya devam ettiğini soyledi. Eşi Gulşen Yeşilova ve kızı Mutlu Yeşilova ile birlikte yaptıkları uretimden genel anlamda memnun olduğunu soyleyen Kenan Yeşilova, "Eşim ve kızımla birlikte yaklaşık 40 yıldır Odemiş'te supurge imalatı yapıyoruz. Urettiğimiz supurgeleri pazarcı arkadaşlarımıza satıyoruz. Ozellikle merdiven, balkon ve bahce işlerinde kullanılmaya devam ediyor. Teknoloji ilerlese de ot supurgesi ihtiyacı bitmeyecek" dedi.
Ot supurgesi yapımının bir aile işi olduğunu dile getiren Yeşilova, plastik supurgelerin asla ot supurgesinin yerini tutamayacağını, balkonlar ve bahceler var oldukca ot supurgesinin kullanılmaya devam edeceğini belirterek, şunları soyledi: "Odemiş'in Emmioğlu Mahallesi ot supurgesinin uretildiği bilinen bir mahallesidir. Turkiye'nin bircok yerinden alıcı buruya gelir. Eskiden daha cok aile bu işle ilgilenirdi ama şimdilerde 15-20 aile kaldı. Ot supurgesi Turkiye'de en cok Edirne'de yapılıyor. Zaten supurge otu da orada yetişiyor. Bunun dışında Balıkesir, Adapazarı gibi yerlerde de uretim yaygın. Ege Bolgesinde ise Odemiş bu konuda onde. İzmir'de Odemiş'ten başka bir yerde boyle bir yapım yok. Odemiş'te de mahallemiz bu işin merkezi. 20 civarında aile supurgecilikle ekmeğini kazanıyor. Bizim evde urettiğimiz supurgeler başka illere, pazarlara gidiyor. Elbette teknolojinin gelişimi talebi zamanla azalttı. Eskiden iş yetiştiremezdik ama yine de ev hanımları plastik supurgeden cok ot supurgesini tercih ediyor. Biz ailece bu işi surdurebildiğimiz kadar surdureceğiz."
"İşin icinde buyudum"
Zanaatkarların azaldığını, yeni yetişen elemanın olmadığını soyleyen Yeşilova, "O nedenle bizden sonrasının ne olacağını kestirmek de mumkun değil. Bu meslek ileride devam eder mi bilmiyorum. Bu işin ekonomik acıdan cok fazla getirisi olduğunu soyleyemem. Ancak gecimimizi sağlamamıza yetiyor. Mesleğim, babadan kalma değil. Daha once oturduğum mahalleye Supurgeci Mahallesi derlerdi. Orada bu işin icinde buyudum. Yetişkin olunca da bırakamadım. Supurgemiz, pek cok yere gidiyor. Ozellikle Ege Bolgesinde bulunan illere pazarlama yapıyoruz. Supurge yaparken sağlam olmasına dikkat ediyoruz. Bu iş tam bir aile işi. Birimiz başlık telliyor, otekimiz başlık sıkıyor ben de sap kısmını oluşturuyorum. Aile olarak gunde en fazla 40 supurge yapabiliriz. Belli bir mesaimiz yok. Parca başı iş yaptığımız icin ekmek paramızı cıkartana kadar calışıyoruz. Ot supurgesinde iş daha cok yaz mevsiminde oluyor. Talep de yaz mevsiminde artıyor. Balkonlarda, bağda, bahcede ot supurgesi kullanılıyor. Plastik supurgeler ne olursa olsun ot supurgesinin yaptığı işi yapamaz. Zaten kısa sure dayanabilir. Bugun bir ot supurgesi 2 yıla kadar kullanılabiliyor. Balkonlar, bahceler olduğu surece ot supurgesine de talep olur" diye konuştu. - İZMİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı