AKSARAY'da ciftci Metin Unuvar, 65 dekarlık tarlasına kurduğu guneş enerjisi santrali sayesinde, sulama sırasında kullandığı mazot parasından tasarruf ederken, gecen yıla oranla da 180 ton fazla pancar uretti. Unuvar, "Guneş enerji santrali kurmadan once 480 ton pancar uretiyorum. Santralden sonra daha fazla sulama imkanı bulduğum icin 180 ton daha fazla urun elde ettim" dedi.
Yeşilova beldesinde oturan ve 35 yıldır ciftcilik yapan Metin Unuvar, tarlasına 42 panelli 10 kilovatlık elektrik ureten guneş enerjisi santrali kurdu. 55 bin TL'ye mal ettiği santralle 65 dekarlık tarlasındaki urunu sulayan Unuvar, sulamada kullandığı mazot parasından yaptığı tasarrufla bir yılda santralin parasını cıkardı.
'HEM SUDAN KAR ETTİM HEM FAZLA PANCAR URETTİM'65 dekarlık arazisinde şeker pancarı ureten Unuvar, şunları soyledi: "Daha once 65 dekarlık tarlamdan 480 ton pancar elde ediyordum. Gecen yıl 55 bin TL'ye guneş enerji santrali kurdum. Guneş enerji santrali sayesinde, elektrik ve mazot parası vermeden tarlamı suladım. Daha once traktorle kuyudan suyun cıkmasını sağlayıp suluyordum. Ustelik sezonda 7- 8 defa ancak sulayabiliyordum. Şimdi gunde 2 defa 7 saat yağmurlama sulama yapıyorum. Tarlanın tamamını ise donuşumlu olarak haftada 1 suluyorum. Elektrik ve mazot parasından tasarruf sağladım. Boylelikle santral icin yaptığım masrafı bir yılda amorti ettiğim gibi tarlayı daha fazla suladığım icinde 180 ton daha fazla pancar elde ettim."
'2 TARLAMA DAHA SANTRAL KURDUM'Gecen yıl hem ekonomik tasarruf sağladığını hem de daha fazla urun elde ettiği icin bu yıl 2 tarlasına daha guneş enerji santrali kurduğunu belirten Unuvar, "Bu yıl iki tarlama daha santral kurdum. Hatta bir tanesi evimin yanındaki tarlada. Yaz mevsiminde tarla sulamada kullandım. Artık kış ayında da evimin ısınmasında kullanacağım" dedi.Unuvar, bolgede 80 ciftinin daha tarlasına guneş enerji santrali kurduğunu kaydetti.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Erkan ALTUNTAŞ