AYDIN'ın Nazilli ilcesinde doğuştan bobrek yetmezliği hastası olan 4 yaşındaki Buse Gulmaya, kadavradan yapılan nakille hayata tutundu.
Nazilli'nin Beğerli Mahallesi'nde yaşayan Seyhan Gulmaya (42) ve Yaşar Gulmaya (47) ciftinin 4 cocuğundan en kucuğu olan Buse Gulmaya'ya doğuştan bobrek yetmezliği teşhisi konuldu. Doğar doğmaz 6 ay yoğun bakımda, 3 ay da normal serviste tedavi goren Buse Gulmaya, donem donem diyalize girdi. Bu surecte kalbinde delik olduğu anlaşılan Buse Gulmaya, Adnan Menderes Universite Hastanesi'nde kalp ameliyatı oldu. Bobrek yetmezliği nedeniyle acil nakil yapılması gereken Buse icin ailesi organ nakli başvurusu yaptı. Ancak uygun donor bulunamadı.
Sağlık durumu kritikleşen Buse'ye, 22 Ekim gunu Ankara'da hayatını kaybeden 42 yaşındaki vericinin bobreği, nakledildi. Prof. Dr. Ayhan Dinckan ve ekibi tarafından gercekleştirilen operasyonla sağlığına kavuşan Buse, taburcu edilerek, evine gonderildi.Anne Seyhan Gulmaya, cok zor bir surec gecirdiklerine değinerek, "Babası bobreğini verecekti ancak şeker cıkınca olmadı. Biz de kadavradan nakil icin başvurduk. Ankara'dan bulundu ve nakil yapıldı. Doğuştan bobrek yetmezliği ve kalp rahatsızlığı olduğu icin yuruyemedi, konuşamadı, surekli hastanelerde kaldık. Ablalarını cok az gordu. Şimdi bobrek nakli oldu inşallah bundan sonra sağlığına kavuşacak. Diğer cocuklar gibi koşup oynayacak. Cok mutluyuz" dedi.
Abla Burcu Gulmaya (19), "Buse en kucuk kardeşim. Hasta olduğu icin fazla goruşemedik ve oynayamadık. Şu an sağlığına kavuştu inşallah bundan sonra birlikte oynayacağız. Ona kavuştuk, cok mutlu oldum" dedi.Baba Yaşar Gulmaya da "Cocuğumuz dunyaya geldi geleli bobrek hastasıydı. Dort yıldan beri hastanede tedavi goruyordu. Bobrek bulundu ve nakil yapıldı. İnşallah bundan sonra sağlıklı bir şekilde hayatını surdurecek. Dort yıldan ancak 1 yıl ancak evde olabildi. Bizim icin cok sıkıntılı bir surecti. Annesi surekli Buse'nin yanında kaldığı icin diğer cocuklara ben hem annelik hem de babalık yaptım" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Burhan CEYHAN