"Ey buyuk Montesquieu!
Senin gokyuzundeki ruhunu kutsamaktan oturu şeref kazanırsam, ne mutlu bana!
Ya siz, ey aklın, gerceğin sessiz ve kimseyle konuşup goruşmeyen bekcileri!
Size de sevinc ve mutluluk verebilirsem, ne mutlu olurdum! İnsanlık savunucularının sesini duyurmakta etken olan istek ve heyecanı, duyarlı ruhlara ufleyebilsem dunyalar benim olurdu!..
İnsanlığın kutsal haklarını savunan ve yenilmez gerceğin tarafını tutarak, sesimi yukseltmekle, zulmun ve bazen de aynı derecede tiksinc bilgisizliğin pencesinde cırpınan kara yazgılı kurbanlardan birkacını cekip kurtarabilirsem, bunlardan sadece bir tek gunahsızın duaları ve doktuğu sevinc gozyaşları bile, butun diğer insanların haksız suclamalarına ve acı hakaretlerine karşı beni yatıştırır ve avuturdu!"
Beccaria

Bir kitap icin bunca dedikodu, bunca savaş neden? Ne vardı bu kitabın icinde? Yazarın yirmi yıl uzerinde calıştığı, o cağa gore bir bilgi kaynağı sayılması gereken kitabı neden bu kadar goze battı? Neden yazar, kitabını yerenlerle, duşuncelerine cephe alanlarla savaşmak, kendisini de kitabını da savunmak zorunda kaldı? Neden asıl eserin neredeyse dortte biri kadar kalın bir savunma dosyası yazmak zorunda kaldı?

Tarihcilerin Fransız ihtilalini hazırlayanlar arasında cok onemli bir rol oynadığını iddia ettikleri Montesquieu'nun Kanunların Ruhu Uzerine adlı eserini okurken, bu soruların da cevaplarını arayacak ve yazarın durmadan kişilerin eşitliğinden soz ettiğini, hurriyetin insanların en doğal haklarından biri olduğunu, kanun karşısında butun insanların eşit sayılması gerektiğini ve toplumların ancak bu anlayış sayesinde mutluluğa ulaşabileceklerini ileri surduğunu goreceksiniz.

İnce Kapak:

Sayfa Sayısı: 600

Baskı Yılı: 2015

e-Kitap:

Sayfa Sayısı: 570

Baskı Yılı: 2011

Dili: Turkce
Yayınevi: Hiperlink
Kitap Adı: Kanunların Ruhu Uzerine Yazar: Montesquieu Cevirmen: Fehmi Baldaş Yayınevi: Hiperlink İlk Baskı Yılı: 2011 Dil: Turkce Barkod: 9789757670414