DECnet nedir?

DECnet , Digital Equipments Corporation(DEC) şirketi tarafından geliştirilen bir ağ protokolleri kümesidir.
İlkin 2 adet PDP-11 mikro bilgisayarlar arasında bağlantı sağlamak için geliştirildi.
Fakat 1980'lerde ilk eşler arası ağ mimarilerinden biri halini aldı.
Başlangıç olarak 3 katmandan oluşturulsada 1982'den sonra yedi katmanlı OSI modeline uyumlu hale getirildi.
DECnet en başından beri VMS'nin yani DEC'in amiral gemisi işletim sisteminin içine yerleştirilmiştir.
İleriki zamanlarda ise DEC onu DEC Pathworks adı altında DOS/Windows varyantlarını kullanan Macintosh ve IBM PC'ye taşıdı.
VAX makinelerinin DECnet ağlarına başlanmasına izin verdi.
DECnet ağ protokolleri kümesinin tamamı Digital Equipments Corporations şirketi tarafından tasarlanırken , DECnet Phase 2 ve sonrası açık standartlardı.
FreeBSD ve Linux için olanlarda dahil olmak üzere DEC dışında çeşitli uygulamalar geliştirildi.
Ayrıca Linux kerneldeki DECnet kodu sahipsiz olarak işaretlendi.

DECnet ağ protokolü kümesi Phaseleri

Phase 1:

Bağlantılar üzerinde yalnızca RSX-11 işletim sistemine sahip iki tane PDP-11 ile sınırlıdır.

Phase 2:

Birbirleriyle birlikte çalışabilen çok sayıda farklı uygulamaya sahip 32 ye kadar düğümden oluşan ağları destekler.

Phase 3:

Noktadan noktaya ve çoklu bırakma bağlantıları üzerinden 255 düğüme kadar ağ desteği.

Phase 4:

Phase 4 belkide DECnet phaselarının en önemlisidir. Başlangıçta RSX-11 ve VMS işletim sistemlerinde yayınlandı daha sonra ise TOPS-10 , TOPS-20 , ULTRIX için destek aldı.
Phase 4 özellikle alt seviyelerde OSI modeline benzer 8 katmanlı bir mimari uyguladı. Çünkü o zamanlar OSI standartları henüz tam olarak oturmamıştı.

Phase 5 ve Üstü:

Çok büyük mimari olarak sınırsız ağlar için destek sağladı.

Daha çok sonralarda ise , OSI modeli ile birbirine bağlanabilirliğine vurgulamak için DECnet/OSI olarak yeniden adlandırıldı
ve Ardından TCP/IP protokolleri olarak DECnet - plus eklendi.