SSH Nedir

Kısaca;

SSH açılımı Secure Shell'den geliyor. SSH bir bilgisayar üzerinden başka bir bilgisayara dosyalara güvenli bağlantı sağlamasını sağlayan bir güvenlik protokolüdür.

Ağ üzerindeki güvenilir olmayan iki sistemin şifrelenerek güvenli bir iletişim kurmalarınızı sağlar. SSH uygulamasını kullanabilmeniz için küçük boyutlu bir DOS yazılımı bulunmaktadır. Bu uygulama sayesinde her nerede olursanız olun uzak sunucunun güvenliğini ve bakım ayarlarını komutlar ile yönetmenize imkan sağlar.

Kullanıcıların çoğuda güvenli ve rahat kullanımlı olduğu için tercih ediyor.

Kullanıma geçecek olursak komut satırı kullanan birisi gayet zorlanmadan kullanacağını sanıyorum
yinede zorlanan arkadaşlar için bir kaç satır bırakıyorum.

ls Dizinde bulunan dosya veya klasörleri listeler.

ls -l Bütün dosyaları boyut ve tarihini göstererek listeler.

ls -a Gizli dosyalar ve dizinlerle beraber listeler.

cp Dizin veya dosya kopyalama olanağı sağlar.

useradd Linux sistemine kullanıcı ekler

userdel Sistemde bulunana kullanıcıyı siler.

usermod Sistemde bulunan kullanıcının özelliklerini değiştirir.

last Hesabınıza yapılan en son bağlantıyı gösterir.

pico Belirtilen dosyayı text editör ile düzenlemenizi sağlar.

mv Bir dosyayı başka bir dizine taşımanızı sağlar ya da dosya adını değiştirir.

mkdir Yeni bir dizin oluşturmanızı sağlar.

Yukarıdaki bir çok komutu tanıyorsunuz saten bu yüzden kullanımı basit

Peki Secure Shell Dediğin bu protokolde ne güvenliği sağlıyor yani ne napıyor bu SSH ?
Diğer Protokullerde olduğu gibi SSH sisteminde de güvenlik için temel etkenler bulunuyor?

Hemen geçelim...

İsmindende belirtildiği gibi güvenlik tahmin ettiğiniz gibi bir şifreleme karşılıyor bizi

1-) SSH sayesinde siz güvenlü bir bağlantı yaptığınız zaman veri transferinde veriler güvenle şifreleniyor.

2-)Bütünlük SSH geliştiricilerin temel etken olarak bütünlüğe önem vermişlerdir. Verilerin sorunsuz aktarılması ve kayıplara uğramaması için bütünlük Secure Shell'in temel etkenlerinden birisidir.

3-)Kimlik doğrulaması SSH güvenli bir bağlantı kurabilmek için kimlik doğrulamaya ihtiyaç duymaktadır. Bilgisayar veya sunucu işletim sistemi sırasında oluşan user: passlar SSH bağlantısını yapmak içinde kullanılabilmektdir. Kimlik doğrulama İşlemi ile uzaktaki bir bilgisayara root erişimi kazandırabilirsiniz.

Saygılarımla iyi forumlar dilerim.