"Yağmurdan Sonra", "Son İyi Şeyler" ve "Ulufer" kitaplarının yazarı Ahmet Kekec, pazartesi gunu son yolculuğuna uğurlanacak.
Daha once 2 kez kanser tedavisi goren ve yeni tip koronavirus sebebiyle tedavi gorduğu hastanede 59 yaşında hayatını kaybeden usta yazarın cenazesi, 16 Kasım'da Eyup Sultan Camisi'nde kılınacak namazın ardından Eyup Sultan mezarlığına defnedilecek.

Usta kalem Kekec'in vefatı nedeniyle, edebiyat ve basın dunyasından bircok isim sosyal medya hesaplarından başsağlığı mesajlarında bulunarak, uzuntulerini dile getirdi.
Şair Mursel Sonmez AA muhabirine yaptığı acıklamada, Ahmet Kekec'i ilk olarak Yaşar Kaplan'ın cıkardığı "Aylık Dergi" ve "İmza" dergilerinden hatırladığını belirterek, şunları anlattı:
"Sonraki tanışıklığımız surecine kadar da yazdığı her şeyi aşağı yukarı takip ediyordum. Ozellikle hikaye ve roman noktasında Turk edebiyatında naif, okuru yormayan, hayata dair gerceklikleri cok iyi resmeden bir kalemi ve uslubu vardı. Bununla beraber yakın tarihe olan ilgisiyle yazdığı metinler bir nevi ulkenin icinde yaşadığı durumu sorgulama mahiyetinde metinlerdi. Turk edebiyatı acısından farklı bir tadı kaybettik. Bu tat hayatla, yaşanılan gerceklikle, doğru ve serin kanlı temas kurabilen, bunu yazdıklarına yansıtabilen bir kalemdi. İşe cırak olarak değil usta olarak başlamış birisiydi. Duz yazının ne olduğunu cok iyi kavramış ve bunun da gereğini yerine getirmiş birisiydi. Allah rahmet eylesin."
"Adeta meydanın kendisi oldu, bize cesaret ve dirayet verdi"
Şair İbrahim Tenekeci, 35 yıl once yayımlanan Kekec'in "Son İyi Şeyler" isimli oyku kitabından "Dun annemin mezarına gittim kar yağıyordu." bolumunu paylaşarak, "Bugun de yağmur yağıyor." acıklamasına yer verdi. Tenekeci mesajında "Zor zamanlarda hep onde gorduk onu. Adeta meydanın kendisi oldu. Bize cesaret ve dirayet verdi. Omrunun hatırı sayılır bir kısmı mahkemelerde gecti.' dedi.
Oykucu, eleştirmen Necip Tosun ise Kekec'le fotoğrafını, "Yıl 1985. İstanbul. Ahmet Kekec evimize gelmiş. Oyku calışıyoruz." bilgisiyle paylaştı. Tosun ayrıca Ahmet Kekec'in yazdığı mektuba da satırlarında yer verdi:
"Ahmet Kekec'ten mektup. Yıl 1984. Birbirini hic gormemiş iki genc. Bu donemde yazarlar daktilo ile yazışıyor: Yazınsal gerceklikle hayat gercekliği farklı şeyler. Fakat ortaya edebiyat metni cıkarmak icin de buyuk olcude hayat gercekliğine yaslanmak zorundayız."
Yazar Zeki Bulduk, "Ahmet Kekec abi de şu fani dunyayı terk etti. Mekanı cennet olsun. Şahidiz Muslumanlığına, delikanlılığına, mertliğine. Huzunler yılı bu yıl... Uzgunum. Kanamalı bir haydut gibi son iyi şeylerin de sonundayım." paylaşımında bulundu.
"Kalemini, duruşunu ve yureğini cok ozleyeceğiz"
Yazar Leyla İpekci, Kekec'e Allah'tan rahmet ve ailesine sabır dileyerek, "Guzel gonullu dost insandı. Ortak kaygılarımız bir donem bizi birlikte mucadele icindeyken yaklaştırmıştı. Kendisini hayırla yad edeceğiz." acıklamasını yaptı.
"Ah Ahmet ağabey! Menzilin mubarek olsun. Gecen mayıs ayıydı bir cay eşliğinde konuşup gulumsediğimiz zaman. Kalemini, duruşunu ve yureğini cok ozleyeceğiz." mesajına yer veren Salih Zengin, ayrıca yazar Mustafa Kutlu'nun taziyesini okurlara ulaştırdı: "Hikayeci Mustafa Kutlu'dan bir taziye mesajı var. Uzun zamandır tanıdığı merhum Ahmet Kekec'in vefatı dolayısıyla kendisine rahmet ve ailesine başsağlığı dileklerini iletiyor."
Senarist, oyuncu Hasan Kacan, "Kıymetli Ahmet Kekec de Hakk'a yurudu. Nev'i şahsına munhasır, esaslı bir dosttu. 28 Şubat zulmune M. Emin Yavuz mahlasıyla, cesurca direndiğinin mahkemelerdeki yakın şahidiyim. Yağmurdan sonra buluşmak umudu ile, Allah mekanını cennet eylesin guzel abim. Seni cok ozleyeceğiz." paylaşımında bulundu.
Yazar Yusuf Kaplan, sosyal medyadan yayınladığı mesajında cok uzulduğunu dile getirerek, "Dayanamadı gitti bu dunyanın zulmune, cirkefine. İyileşir, doner diye bekledim, dua ettim. Takdir boyleymiş. Boynumuz kıldan ince takdir-i ilahi onunde. Allah rahmet eylesin. Mekanını cennet eylesin. Ailesine, sevenlerine sabır versin." dedi.
Yazar Saadettin Acar, rahmet dileyerek, "Uzuntumu ifade edecek kelime bulamıyorum. Cok hakkı vardı uzerimde." acıklamasını paylaştı.
"Mutevazı ve kalendermeşrepti"
Ketebe Yayın Yonetmeni, şair Furkan Calışkan da mesajında şunları ifade etti:
"Hani gorunce kendinizi guvende hissedersiniz, hani gelen felaket olsa bir şekilde savuşur gider onunla dersiniz ya Ahmet Kekec oyle bir adamdı. Bu haberin asla gelmeyeceğine kendimi ikna etmiştim. Cok uzgunum. Yağmurdan sonra abi..."
Şair ve sunucu İbrahim Sadri de paylaştığı mesajında, "Donanımlı, bilgili ve cok iyi bir kalem ustasıydı. Genclik yıllarımızda Cağaloğlu havzasında birlikte olmuştuk. Mutevazı ve kalendermeşrepti. Maalesef koronavirus belası Ahmet Kekec'i de aramızdan aldı. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun." dedi.
Psikiyatr, yazar Erol Goka da hesabından şunları paylaştı:
"Guzel insandı Ahmet, memleketin adamıydı. Cağaloğlu'nda dergilere, kitapevlerine sığındığımız zor gunlerde daha cok goruşurduk. Emin hissederdiniz yanında. Neşesinin yanı başındaki huznunu, esprili zekasına eşlik eden ciddiyetini gorurdunuz. İyiliğinin şahidiyiz, daim duacısıyız."
Araştırmacı Mufid Yuksel de "İmza Dergisinden beri, 32 yıllık arkadaşım Ahmet Kekec Hakk'ın rahmetine kavuşmuş." acıklamasını yaparak taziye dileklerini iletti.
"Tarifsiz Huzun" başlığıyla paylaşımda bulunan sosyolog, yazar Bedri Gencer yazısında, "Ahmet Kekec neredeyse 40 yıllık dostumdu. 1989, Sohbet kıraathanesinde yeni derginin planlarını yaptığımız dun gibi. Malatyalı yiğit delikanlı da ilahi emirle son yolculuğuna cıktı. Allah rahmet eylesin, cennetinde buluştursun." ifadelerine yer verdi.
Yayıncı İsmail Fatih Ceylan da, "İnsan birlikte calıştığı, yıllarca beraber gezip tozduğu, senaryo calışmaları yaptığı, kahve koşelerinde cay icip muhabbet ettiği bir eski dostunu kaybedince derin bir yokluk hissi duyuyor. Allah, Ahmet Kekec'e rahmet eylesin." paylaşımında bulundu.
Oykucu Yunus Emre Ozsaray ise şu değerlendirmeyi paylaştı:
"Sonra bakıyorsun bir şeyler eksiliyor. Birileri gidiyor, dunya donuyor, acılar, hatırlayışlar, tanıklıklar kalıyor. Guzel şahitlikler yaptı, "Guzel"e yurudu. Şahidiz. Mevla rahmet eyleye..."
2019'da son romanı Ulufer okura ulaşmıştı
Uzun yıllar sonra 2019'da Turkuvaz Kitap'tan yayımlanan "Ulufer" romanını okurla buluşturan Ahmet Kekec'in yazarlık hayatı boyunca yayımlanan kitaplarından bazıları şoyle:
Oyku, "Son İyi Şeyler" (1985), roman "Yağmurdan Sonra" (2000), deneme "Kalanlar" (2002), "Beni Turk İmamlarına Emanet Ediniz" (1991), "Atam Sen Kalk Ben Yatam" (1993), "İnek Sosyalizmi" (1996), "Maalesef Turkiye" (1996), "Yurtta Sus Cihanda Sus" (1996), "Gazeteciyim Ama Tedavi Goruyorum" (1999), anı "Derin Roman" (2004), gunce "Kanamalı Haydut" (2005), inceleme- araştırma "CIA ve 12 Eylul -Bir İhtilalin Romanı" (1993), "Ali Şukru Bey Cinayeti" (1996), belgesel- roman "Cumhuriyet Apartmanı" (2017)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Aişe Humeyra Bulovalı