İTU Turk Musikisi Devlet Konservatuvarı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Tolgahan Coğulu'nun 10 yaşındaki oğlu Atlas'ın fikriyle geliştirdiği Lego mikrotonal gitar 'Georgia Tech Universitesi 2021 Margaret Guthman Muzik Enstrumanları Tasarımı Yarışması'nda finale kaldı. Kucuk Atlas, "Cok heyecanlı ve gururluyum. Yarışma linkinde bir kutu var. Oraya tıklayınca bize oy vermiş oluyorsunuz. Bize oy verirseniz cok sevinirim" dedi.
10 yaşındaki oğlu Atlas Coğulu, yıllardır piyano calıyor. Muzisyen ailenin muzisyen oğlu kucuk Atlas, daha sonra gitar da calmaya başladı ve babasına verdiği fikirle ortaya Lego Mikrotonal gitarı cıkardı. Lego oynamayı cok sevdiğini soyleyen Atlas Coğulu'nun fikriyle ortaya cıkan Lego mikrotonal gitar, aynı zamanda muzikteki tam ve yarım seslerin yanı sıra koma seslerin de calınabilmesine imkan tanıyor. Katıldıkları 'Georgia Tech Universitesi 2021 Margaret Guthman Muzik Enstrumanları Tasarımı Yarışması'nda finale kalan baba - oğul, heyecanlarını ve mutluluklarını DHA mikrofonlarına anlattı.
"FİKRİ BABAMLA PAYLAŞTIM"
Kendi fikri ile ortaya cıkan gitarını tanıtan Atlas Coğulu, "Bu gorduğunuz Lego mikrotonal gitar. Bunu babamla ben 7 yaşındayken yaptık. Legolarımla oynuyordum. Sonra babam gitarın klavyesi ile salona geldi. Sonra ben klavyeyi gorunce onun aynısını Lego'dan yaptım. Sonra gitarın ustune koyduk babamla beraber. Sonrasında Legolarımda bulabildiğimiz kadar fazla şu Lego taneciklerinden bulduk. Yerleştirdik. Sonra ustune 3D yazıcılarla taktık. Fikri ilk babamla paylaştım. Başlarda cok heyecanlı değildim. Babam da cok değildi aslında. Sonrasında bayağı bir heyecanlandık ama. Bunu yapınca birden boyle yeni bir gitar urettiğimiz icin cok sevindik" dedi.
"GİTARIMA GUVENİYORUM, OY VERİRSENİZ COK SEVİNİRİM"
Yarışmaya katıldığı ve dereceye kaldığı icin cok mutlu olduğunu ifade eden Atlas Coğulu, "Derece alamasam bile yine de bu yarışmaya katıldığım icin cok gururluyum. Belki kazanırım belki kaybederim. Ama katıldığım icin cok mutlu ve heyecanlıyım. Gitarıma guveniyorum. İnşallah Turkiye'm oy verir bu gitara. Cok uğraştık bunu yapabilmek icin. İnşallah oy verirsiniz. Georgia Tech Universitesinin duzenlediği yarışmada 29 tane cok guzel enstruman var. Bizimkini beğenirseniz kalbin uzerinde woot yazan bir yer var. Ona tıklayınca bize oy vermiş oluyorsunuz. Oy verirseniz cok sevinirim" şeklinde konuştu. "FİKİRLERİ İLE BANA YON VERİYOR"Oğlu Atlas'ın fikriyle icad ettiği 'Lego mikrotonal gitar' ile 'Guthman Muzik Enstrumanları Tasarımı Yarışması'nda finale kalan Prof. Dr. Tolgahan Coğulu, mutlu ve gururlu olduğunu ifade etti. Coğulu, "Atlas hep muzikle buyudu. Bu evde hep muzik vardı. 7 yaşında piyano ile başladı. Piyanosu cok ilerledi. Ama sonra gitara da başlamak istedi. Mimar Sinan Konservatuvarının yarı zamanlısını kazandı. Bir yandan gitarı da goturuyor. Piyanoya da devam. Bir yandan da bana fikirleriyle yon veriyor. Cok guzel hissettiriyor tabi. Mutluyum ve gurur duyuyorum" diye konuştu.
"6 YIL ONCE AYNI YARIŞMADA DUNYA BİRİNCİSİ OLDUM"
Oğlu Atlas'ın fikri ile ortaya cıkan Lego mikrotonal gitar ile katıldıkları ve finale kaldıkları yarışmada, 6 yıl once kendisinin katıldığını ve dunya birincisi olduğunu soyleyen baba Tolgahan Coğulu, "2014 yılında benim ayarlanabilir mikrotonel gitar ile o yarışmaya katıldım. Aşık Veysel'in Kara Toprak eserini calıp dunya birinciliği elde etmiştim. 6 sene sonra Lego mikrotonel gitar geldi Atlas sayesinde. Şimdi yine finale kalınca yine heyecanlandık. Once ben, sonra oğlum aynı heyecan. Belki yine bir dunya birinciliği gelir. Artık belki Atlas'ın cocuğu, bizim torun da katılır belki ileride" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı