Samsun'da Atakum Belediyesi, kırsal kesimde yaşayan kadınlara ciğ sutu katma değerli urun haline getirmeleri ve ev ekonomisine katkı sunmaları icin organik peynir yapımını oğretiliyor.
Atakum Belediyesince başlatılan "Koyum Koylum Projesi" kapsamında kırsal kesimde yaşayan kadınlarının ev ekonomisine katkı sağlaması ve sutten elde edilecek urunlerle daha fazla gelir kazanması icin organik peynir ve kaşar peyniri yapımını oğretmeye başladı.
Proje ile ciğ sutu katma değerli urun haline donuşturen kadınların uretimlerine de alım garantisi veriliyor.
Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, gazetecilere, kırsalda yaşayan genclerin ekonomik olarak fazla gelir elde edemediği icin şehirlere goc ettiğine işaret etti.
Genclerin koylerinde kalması, kırsalda yaşayanların daha fazla gelir elde etmesi icin projeler hazırladıklarını anlatan Deveci, "Proje kapsamında kentin kırsal mahallelerinde yaşayan kadınların elde ettikleri ciğ sutu katma değerli urune donuşturebilmeleri ve ekonomik ozgurluklerini kazanabilmeleri icin yerinde eğitim programlarına başladık. Gonullu veteriner hekimler, doğal peynir uretim atolyesi kurarak koy koy gezerek kadınlarımıza organik peynir ve kaşar peyniri imalatını oğretiyor." dedi.
Deveci, eğitimin nihai amacının şehirlerde aclık sınırında yaşayan genclerin kırsal mahallelere yeniden getirip uretim yapmaya teşvik etmek olduğuna dikkat cekerek, şunları kaydetti:
"Genclerimiz kendi toprağından, kendi hayvanından uretebilirse şehirde aldığı maaştan daha fazlasını kazanabilir. Cok değil, 2 veya 3 inek, 8-10 tavuk bir evi bakmaya yetiyor. Zaten tarlalarınız var. İki inek butcenize katkı verir. Olabildiğince gencler, genc kızlar bu işe dort elle sarılsın."
Uetilen urunleri şehirdeki tuketiciye Belediyenin ulaştıracağını aktaran Deveci, "Garantisi de biz olacağız. Burada orneğini kurduğumuz gibi bir tesis oluşturacağız. Birbirine yakın koyleri bir araya getirip grup yolları uzerine mandıralar kuracağız. Sizin sutunuzu evinizden alacağız. İşleyip peynir ya da başka bir mamul haline getirerek goturup şehirde satacağız. Verdiğiniz urun belli, hesap belli. Haftanın, ayın sonunda odemeleriniz hesaplarınıza yatacak. Bu hayal gibi geliyor ama bir yerden başlamamız gerekiyor." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İlyas Gun