Gaziantep Buyukşehir Belediyesi tarafından her ilcede verim ve kalite yonunden farklılık gosteren urun ceşitlerinin tohumlarını yuksek standartlarda korumak amacıyla Araban'da başlatılan "Sozleşmeli Sertifikalı Tohumluk Yetiştirme ve Uretim Projesi" Şahinbey ilcesine bağlı Hacıkopru Kırsal Mahallesi'nde devam etti.
Proje doğrultusunda bolge iklimine uyumlu sertifikalı tohumu elde etmek adına orijinal tohum ekimi icin 8 ciftciyle protokol imzalandı.
Gastronominin başkenti unvanıyla yerel urunlerin kalite standardını artırmak, kaliteli tohumun kullanımına on ayak olmak ve sertifikalı tohum kullanımını yaygınlaştırmak icin faaliyetlerini surduren Buyukşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığınca ilk etapta Araban'da devreye sokulan "Sozleşmeli Sertifikalı Tohumluk Yetiştirme ve Uretim Projesi'nin" 2'nci durağı Şahinbey İlcesi'nin Hacıkopru Kırsal Mahallesi oldu. Bolgede verimi artıracağının tespit edildiği Taner ve Turkoz buğday ceşidi icin Buyukşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seckin ve Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Colak'ın katılımıyla imzalanan protokolle 8 ciftciye 20 bin kilogram orijinal tohum dağıtıldı. Tohum ekiminin ardından kazanımı gercekleşecek 500 bin ton civarında sertifikalı tohumun 100 tonu yeniden tohumluk olarak ayrılırken geri kalanı ciftciye verilecek.
"Tohuma daha da onem vermeliyiz"
Protokol toreninde konuşan Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığını Kenan Seckin, "Buğday insan beslenmesinde kullanılan kultur bitkileri arasında dunyada ekiliş ve uretim bakımından ilk sırada yer almaktadır. Buğdayın uygun beslenme değeri saklama ve işlenmesindeki kolaylıklar nedeniyle yaklaşık 50 ulkenin temel besini durumundadır. Başta buğday olmak uzere hububat ve baklagillerin uretiminin artırılması icin tohum secimi tohumluk uretimi onem kazanmaktadır. Kendi uretim alanlarımızda kendi ceşitlerimiz iyi adapte olduğu icin bir sorun yaşanmamaktadır. Bolgemize adapte olmuş tohumların ekimi ozendirilmelidir. Tohumların sağlıklı şekilde elde edilmesi icin tohumluk uretim alanları oluşturulması gerekmektedir. Gecmiş yıllarda tohumluk olarak ithal ettiğimiz urun parasal olarak 177,3 milyon dolara kadar ulaşmıştır. Yurt dışına doviz harcayacağımıza kendi urettiğimiz tohumları kullanmamız ulkemiz ve ciftcimiz icin daha ekonomik olacaktır. Tarım bizim geleceğimizdir, bu konuda ulke olarak şanslı bir coğrafyaya sahibiz. Tarımın onemli unsurlarından biri olan tohuma daha da onem vermeliyiz. Yerel tohumlarımızın korunarak gelecek nesillere aktarılması ve halkımızın daha iyi beslenebilmeleri icin yerel tohumlarımızı korumamız gerekir. Yerel tohum demek sadece sağlıklı besin demek değildir. Yerel tohum atalarımızın bize mirasıdır ve bizden sonraki nesillere de miras kalacaktır. Tohum kullanımda surdurulebilirlik ilkesi esastır. Yerli tohumlarımızın bunlardan haric guzel bir ozelliği daha var. Bazı hastalıklara ve zararlılara karşı daha dayanıklı aşırı su ve gubre isteği olmadığı icin bolgemize daha iyi uyum sağlamaktadır. Tum bunları goz onune alarak yerli tohumlar ozendirilmeli ve kullanımı yaygınlaştırmalıyız sonuna kadar desteklemeliyiz. Bu calışmalara destek veren herkese teşekkur ederiz" dedi.
"Yerli tohuma donuşun ilk adımını atmalıyız"
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Colak ise bolge ciftcisine yonelik tohum desteğinden dolayı Buyukşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e ve ekibine teşekkur ederek, "Bizler yerli tohumlara daha fazla emek vererek en iyi şekilde yetiştirmeliyiz. Yerli tohuma donuşun ilk adımını atmak istiyoruz" diye konuştu. - GAZİANTEP
Kaynak: İhlas Haber Ajansı