Atakoy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin ikinci etabının acılışını yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, koronavirus salgınıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Pandeminin tek başına maske ve mesafe ile tanımlanacak bir surec olamayacağını aktaran İmamoğlu, koronavirus salgının Turkiye'de ve İstanbul'da cok endişe verici boyutlara ulaştığını vurguladı.
[h=3]"NEREDEYSE HERKESİN BU HASTALIĞI YAŞADIĞINI GORUYORUZ"[/h]Verilere gore hasta sayısının yuzde 50'sinin İstanbul'da olduğunu hatırlatan İmamoğlu, "İstanbul'da kontrol dışı bir surec yaşıyoruz. Ben de bunu deneyimledim. Goruyoruz ve herkes farkındaki bu iş, mart-nisan-mayıs donemindeki gibi değil. Cemberi gittikce daralan bicimde cok yakın cevremizde neredeyse herkesin bu hastalığı yaşadığını goruyoruz" dedi.

[h=3]"BU TAVIRLARINI BEN COZEMİYORUM"[/h]"Nufusu İstanbul'dan az olan Avrupa ulkelerinden dahi daha az sayı acıklamanın salgınla mucadelede ne anlama geldiğini ben anlayabilmiş değilim" ifadelerini kullanan İmamoğlu, "Toplumda 'gercekleri konuşmuyorsunuz' intibası oluşmasına katkı sunan yetkililerin, bu tavrını ben cozemiyoruz bir turlu. Madem biz nufusu 10 milyonu bile aşmayan bir kısım ulkelerden 83 milyonluk ulke olarak cok daha iyi durumdaysak dunyanın gelip bunu incelemesi bizi alkışlaması, bizim de bunun insanlık adına butun dunyaya anlatmamız gerekir" ifadelerini kullandı.
[h=3]"MİLLETİMİZE YANLIŞ BİLGİLER VERMENİN DOĞRU OLMADIĞININ ALTINI CİZMEK ZORUNDAYIM"[/h]İmamoğlu, "Duşunun ki; 11 milyonluk Belcika'dan bile bizdevaka - olum sayısı 2-3 kat az ise gercekten bunu butun dunyaya insanlık namına oğretelim, anlatalım. Ama eğer bir yanlış varsa acıklamalarda bunun anlamlı olmadığını, milletimize yanlış bilgiler vermenin doğru olmadığının altını cizmek zorundayım. Bulaşıcılığı derhal azaltmak zorundayız. Yazıktır insanlarımıza, sağlık calışanlarımızın emeklerine, yaşamlarına. Her şeyi yerine koyabiliriz ama kaybettiğimiz yaşamı canları tekrar yerine koyma şansımız yoktur" şeklinde konuştu.
[h=3]"BEN İSTANBUL ADINA KONUŞMAK ZORUNDAYIM"[/h]İstanbul adına konuşmak zorunda olduğunu vurgulayan İBB Başkanı, "Madem işin yarısı İstanbul'da, madem Dunya Sağlık Orgutu'nun belirlediği hususlarla sureci teminat altına alabiliriz o zaman benim de bu anlamda butun doğruları vatandaşlarımızla ve yetkilileri uyararak paylaşma zorunluluğum var. Dunya Sağlık Orgutu'nun iki adet acılma kriteri var. Birincisi en az 14 gun boyunca test sayısı artacak ama vaka sayısı da azalacak ki acılma olsun. İkincisi en az 14 gun boyunca olum sayıları ve sağlık personeli hastalanma sayısı azalacak. Turkiye'mizin ve ozellikle İstanbul'umuzun şu anki verilerine baktığımızda iki kriteri de onumuze koyduğumuzda kesinlikle bir kapanmanın şartlılığı ortada" ifadelerini kullandı.
[h=3]"İSTANBUL'A 2-3 HAFTALIK KAPANMA ONERİYORLAR"[/h]İmamoğlu, "Bilim Danışma Kurulumuzun ozellikle salgının hızını duşurmek ve cok hızlı şekilde bulaştığı bu donemi radikal şekilde kontrol etmek adına 2-3 haftalık kapanmanın ve bu surecin ardından da guclu bir takip donemi ile beraber kontrollu bir acılma donemini İstanbul'a oneriyorlar. Verilerimizin nisan mayıs aylarından cok daha ileride olduğunun altını kalın bir şekilde cizelim. İstanbul icin cok hızlı hareket etmemiz gerektiğinin altını cizelim" dedi.
[h=3]"TURKİYE İCİN ACIKLANAN VEFAT SAYISININ EN AZ 50 KADAR FAZLASI SADECE İSTANBUL'DA VAR"[/h]Acıklamalarına devam eden İBB Başkanı, "Bugun İstanbul'da bize sağlık kurumlarının kendi notu ile 'bulaşıcı hastalık' diye gonderilen vefat sayılarına baktığımızda; son bir hafta icin ozellikle konuşuyorum Turkiye icin acıklanan vefat sayısının en az 50 kadar fazlası sadece İstanbul'da var. Bu kadar net. Mezarlıklar Mudurluğu'ne sağlık kuruluşlarından yanlış bilgi geliyorsa bize bildirsinler doğruyu biz de gorelim. Az insan vefat ediyorsa pandemiden ben de mutlu olurum. Bu doğruların vatandaşlarımızla paylaşılması gerek ve bu doğrular uzerinden gerekli tedbirleri ciddiyetle almalıyız" dedi.
[h=3]"DAHA ONCE HALLETTİK YİNE YAPARIZ"[/h]2-3 haftalık bir fedakarlıkla tırmanmakta olan hasta-vefat sayısını aşağı doğru indirmek zorunda olduklarını vurgulayan İmamoğlu "Nisan- mayıs gibi yaza giden bir donem icinde değiliz. Daha soğuk gunlere doğru giden bir donemin başındayız. Kasım ayındayız. Bilim insanlarını, hekimleri dinlediğimde benim de bu uyarıları yapma zorunluluğum ortaya cıkıyor. Devletimiz gucludur. İnsanlarımızın ihtiyaclarını giderme konusunda donanımlı bir hazırlık yaparız, seferberlik sureci tanımlarız. Buyukşehir, belediyeler, valilik top yekun donanımlıbir hazırlık yaparız, doğru zamanı acıklarız ve hep birlikte İstanbulluların tum ihtiyaclarını seferberlik duygusu ile gideririz. Nasıl daha bunu once hep birlikte hallettik, yine hallederiz" dedi.
[h=3]"ISRARLA BİZE TEK BİR HASTA VERİSİ VERİLMEDİ"[/h]Kendileriyle hasta sayılarının paylaşılmamasına da tepki gosteren İmamoğlu, "İnsanların dışarıya cıkışlarında en onemli takip sistemi bizim elimizde; İstanbulkart. Milyonlarca kullanıcısı var. Hasta verilerini bize verin, biz de İstanbulkart kullanıcılarını engelleyelim. Otobuse geldiğinde kartı alarm verecek, uyarıyı yapacak ve biz gerekli işlemleri vatandaş hakkında başlatacağız. Israrla bize tek bir hasta verisi verilmedi. Bunu anlayabilmiş değilim. Bu talebimizi haksız bulan hicbir devlet yetkilisine de rastlamadım. Madem haklıyız, bize hasta verisini niye vermezsiniz. Şu yapılıyor; biz yolcuların sayısını gondereceğiz, bindikten sonra takip edilecek. Hasta araclara bindikten sonra takip etsen ne olacak, bulaştırdıktan sonra bulsan ne olacak bulmasan ne olacak? Sebepsiz yere uzatılan bu tur yanlış uygulamaları gidermeliyiz" ifadelerine yer verdi.