BBC'nin Afrikalı gazetecilerden mektuplar serisi icin yazan İsmail Einashe, Nijeryalı kadınların Sicilya'daki seks işcisi ticaretine nasıl kafa tuttuğunu anlatıyor.
Sicilya dağlarında yaşayan Nijeryalı bir kadın, kendisi gibi omur boyu seks işciliğine zorlanan kadınları kurtarma mucadelesinin başını cekiyor.
Osas Egbon Ocak ayında kadın ticareti kurbanları icin adada bir sığınak actı. Bu Nijeryalı kadınlar tarafından, Nijeryalı kadınlar icin acılan ilk sığınaktı.
Şu anda sığınakta 20'li yaşlarında dort kadın ve bir bebek yaşıyor ve yıl sonuna kadar onlara iki kişinin daha katılması bekleniyor.
Sıcak bir Eylul gunu oğleden sonra otomobil ile sığınağın bulunduğu gozlerden uzak sakin koye gittim.
Sığınağın guvenliği icin ozellikle Sicilya'nın yonetim merkezi Palermo'ya hayli uzak bir yer secilmiş.
Kocaman mutfağı, yeşil tepelere bakan terasıyla tipik bir Sicilya koy evi bu.
Kadınların her birinin birer odası var, mutfağı ve banyoyu ortak kullanıyorlar.
Osas Egbon'a bu evi İtalyan bir arkadaşı sığınak olarak kullanması icin vermiş.
Egbon, Nijeryalı kadınlara yardım etmek isteyen bir cok İtalyan olduğunu ama gocmen karşıtı duyguların yukselişte olduğu bir donem olduğu icin başka bazı İtalyanların bundan rahatsız olduğunu ve engellemeye calıştıklarını anlatıyor.
[h=3]Dehşet verici cinayetler[/h]Egbon ile ilk kez 2018 yılında, birkac başka Nijeryalı kadınla beraber Benin Kenti Kadınları adlı kuruluşu oluşturduklarında karşılaşmıştım.
Bu dernek Sicilya'da, coğu Nijerya'nın Edo eyaletinden gelen seks ticareti kurbanı kadınlara yardım etmek amacıyla kurulmuştu ve adını Edo eyaletinin başkenti Benin'den almıştı.
Osas Egbon, kendisi de 18 yıl once memleketinden koparılıp Sicilya'ya getirilmiş ve fuhuşa zorlanmış bir kadın.
Kendisini calıştıran kadın tuccarlarına borcunu bir şekilde odemeyi başaran Egbon şu anda ailesiyle birlikte Palermo'da rahat bir hayat yaşıyor ama başkalarının aynı şeyleri yaşamaması icin elinden geleni yapmaya da yeminli.
2011 yılı sonu ve 2012 yılı başında yirmili yaşlarının başlarında iki Nijeryalı kadının dehşet verici cinayetlere kurban gitmesi, Egbon ve arkadaşlarını harekete gecmeye zorladı.
Cinayetler o sırada Sicilya halkını da dehşete duşurerek, fuhuşa zorlanan Nijeryalı kadınların neler yaşadığını gundeme oturtmuştu.
Aslında seks işcisi ticareti yeni bir olgu değil ama 2015'ten itibaren yukselen gocmen akışı ile sayılar cok buyuk artış gosterdi.
Uluslararası Goc Orgutu'nun (IOM) verdiği rakamlara gore 2016 yılında Sicilya'ya 11 bin Nijeryalı kadın ayak bastı. Bunların yuzde 80'i kadın kacakcıları tarafından getirilip seks işciliğine zorlanan kadınlardı.
Kadınlar, Sicilya'ya getirildikten sonra kadın kacakcılarına borclarını odemek icin fuhuşa zorlanıyorlar. Bu borclar 35 bin dolara kadar cıkabildiği icin genellikle kadınları bitmeyen bir borc kapanına sokmuş oluyor.
[h=3]'Juju yemini'[/h]Palermo'da kadınlar genellikle sokakta ya da 'mamalar' tarafından idare edilen evlerde seks işciliğine zorlandıkları Ballarò mahallesinde yaşıyorlar.
Kadın tuccarları kadınları korkutmak icin dini inanclarını kullanıyor.
İtalya'ya gelmeden once yerel din adamları tarafından duzenlenen torenlerde juju yemini etmeye zorlanıyorlar.
Bu yolla kadınların kendilerini kacıran kacakcılarını polise asla ihbar etmeme, mamalara itaat etme ve borclarını odemesi garantilenmeye calışılıyor. Yeminlerini bozarlarsa memleketteki sevdiklerine zarar geleceğinden korkuyorlar.
Osas Egbon kadınları seks ticareti cetelerinin elinden kurtarmakta onlerine cıkan en buyuk engelin bu yeminler olduğunu soyluyor.
Bundan iki yıl once Benin kentinin saygın geleneksel dini lideri İkinci Ewuare'nin, kadın tuccarlarını lanetlemek suretiyle yaptığı cıkış bu konuda onlara buyuk destek olmuş.
Hatta bu lanetin haberi Palermo'da posterlerle duyurulmuş.
O zamandan bu yana Egbon, kadınların guvenini kazanma ve ozgurluğe adım atmaya teşvik etmenin cok daha kolaylaştığını soyluyor.
[h=3]'Ruyaydı gercek oldu'[/h]Benin Kenti Kadınları orgutu, sığınağa ek olarak Palermo'da kadınların uğrayıp destek alabilecekleri bir buro da actı. Burada kadınlara hukuki ve pratik danışma hizmeti kadar duygusal destek de veriliyor.
Burada calışan gonulluler kadınların kadın tuccarlarıyla kurdukları ilişkilerin niteliğini cok iyi anlıyorlar ve bunun ozgurluklerini nasıl engellediğini iyi biliyorlar.
Egbon, sığınakta kalan kadınlara da dil ve mesleki eğitim imkanları sağlayarak onları guclendirmeyi hedeflediklerini anlatıyor.
Kadınların, yaşadıkları travmayı atlatıp kendilerine gelebilmek ve geleceğe hazır olabilmek icin sığınakta bir yıla kadar kalmalarına izin veriliyor.
Egbon bu surecte kadınlar icin teyze, danışman, kız kardeş rollerini ustlendiği sığınağın, bir ruyanın gercek olması olduğunu soyluyor.
Ama bir sığınağı acık tutmak kolay değil. Cunku tamamen gonullu emek ve bağışlarla ayakta duruyor.
Palermo'daki Nijeryalılar ellerindeki sınırlı imkanları bir araya getirip ellerinden geleni yapıyor. Kiliseler de bu konuda bağış toplanmasına katkıda bulunuyor.
Gizli kadın sığınağında gecirdiğim saatler icerisinde burada yaşayan kadınların kendilerini guvende ve mutlu hissettiklerini ve yaşadıkları kotu deneyimlerin etkisini atlatmaya başladıklarını acıkca gozlemledim.
Egbon'u dinlerken birbirlerinin saclarını oruyor bir yandan da akşam yemeği icin, sipariş uzerine Palermo'dan ozel getirdiğim keci etinin pişmesini bekliyorlardı.