Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Ozman: "Altındaki geri cekilme gecici"
SAMSUN - Altında yaşanan sert duşuşlerle ilgili konuşan Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Ozman, "Altındaki geri cekilmenin cok gecici olduğuna inanıyorum. Bir muddet sonra yine fiyatlar toparlanacaktır" dedi.
1960 dolar seviyelerini goren ons fiyatı ve dolar kurundaki yukselişin etkisiyle 540 lirayı goren altın yaşanan gelişmelerle yonunu aşağı cevirdi. Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Ozman sert duşuşler sonrası 465 liradan devam eden altının piyasaya etkisini değerlendirdi.
Altındaki alım satım hareketlerinin kuyumculara olumlu yansıdığını ancak onemli bir gelir sağlamadığını kaydeden Salih Ozman, "Piyasada hareket olduğu zaman bizde de hareket oluyor. Yani hem duşuşte hem yukselişte vatandaşlar kendi pozisyonlarını koruyabilmek icin ya az zarar etmek ya daha cok kar etmek icin mağazalarımızı ziyaret ediyor. Ama onemli olan tabii ki bizde kalıcı alışverişler yapmak. Sezon itibariyle işlerimiz son derece durgun ama bizim icin onemli olan kalıcı yatırımcı ya da tuketim maksadıyla altın alınması. Biz de kış sezonuna girdik malumunuz once okul masrafları başladı. Şimdi yakacak masrafları derken kış sezonunda vatandaşlarımızın da harcamaları arttığı icin cok oyle altının yuzune bakan olmuyor işin doğrusunu soylemek gerekirse. Yani tuketim icin kimse altın almıyor. Gram atın ve bozdurmalarda bizim cirolarımızı yukseltse bile işin doğrusu kayda değer bir gelir, kar bırakmıyor. Cunku bunları herkes yatırım icin alıyor zarar etmeyeceği urunler diye satılıyor dolayısıyla bu hareketlerin bizim kuyumculuk sektorune cok bir faydası yok" dedi.
Altın ve dolarda yaşanan duşuşlerin altında yatan nedenleri anlatan Başkan Ozman, "Bugun baktığınızda yeni bir Turkiye'de yeni bir ekonomi yonetimi işin başına geldi. Hem Merkez Bankası hem bakan bu ikisinin yapacaklarını destekleyeceğini acıklayan bir de hukumetin başında Cumhurbaşkanımız var. Bunun da cok net ifadeleri ve bu iki kurumun arkasında durduğunu beyan etmesi, gerekli tedbirlerin acı da olsa alınacağını ifade etmesi ekonomiye olan guveni artırdı ve bu iyimser havayla birlikte doviz kurları da duştu. Altın icin bambaşka bir durum var. Altın uluslararası piyasada ons değeri dolar uzerinden hesaplanıyor. Dolara gore de maliyet, Turk Lirası karşılığı belirleniyor. Şu anda dolar kurunda duşuş olduğu icin altında da duşuş var. Yalnız altında ikinci bir duşuş sebebi de oldu. Genellikle dolar duştuğu zaman altında bir miktar yukseliş veyahut da sabit kalma soz konusuydu. Amerika'daki secimler neticesinde Trump'ın secimi kaybettiğinin belli olması, Biden'ın secimi kazandığının garantilenmesiyle birlikte Biden'ın konuştukları onemsenmeye başladı. Mustakbel başkanda 'Biz İran'la olan ilişkileri yumuşatacağız' mealinde bir acıklama yaptı. İkinci olarak Cin'le olan ticaret savaşlarını biraz daha askıya alması ve o konuda iyimser tavırlar. Herkesle kavgalı bir ABD'den masada uzlaşabilecek bir ABD'ye donunce tabi dunyadaki gerginlik ortadan kalktı ve altına olan talep azaldı" diye konuştu.
Altın yatırımından vazgecilmemesi gerektiğine değinene Ozman, "Bundan dolayı 'guvenli liman' dediğimiz altına en azından kısa sureliğine ihtiyac kalmadı gibi gozukuyor. Acaba dunya normale mi donuyor diye altın fiyatlarında bir miktar gevşeme oldu. Ama bu koronayla ilgili olumsuzluk devam ettiği surece normal artık eski normal olmayacak bunu herkes soyluyor. Yeni normal dunkunden farklı olacağı icin her zamankinden belki de daha fazla altına olan ihtiyac artacak. Altına olan guven artacak. Kısa sureli bu soylemlerle bir duşuş ki yukarı doğru gidecektir. Altındaki geri cekilmenin de cok gecici olduğuna inanıyorum. Bir muddet sonra yine fiyatlar toparlanacaktır" şeklinde konuştu.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / UNSAL KARKA