Korona virus onlemleri kapsamında doğru maske kullanımını sağlamak amacıyla başlatılan sigara yasağı sonrası turizm kenti Antalya'nın işlek caddesinde kullanım azaldı. Yasağı unutup kameraya yakalananlar ise sigarayı hemen sondurup dalgınlığına geldiğini soyledi. Esnaflar ise cay icip masadaki sigara paketine baktı.
Antalya'da İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, İcişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Mudurluğunun 'Koronavirus Ek Tedbirleri' konulu genelgesi kapsamında; kamuya acık alanlar, cadde, sokak, park, bahce, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım aracları, iş yerleri, fabrikalar ve benzeri tum alanlarda maske takma zorunluluğunun sağlanabilmesi amacıyla sigara icme yasağı getirildi. Sigara icilmesi nedeniyle bazı kişilerin maskelerini ya cıkardıkları ya da cenelerine indirdikleri belirtilerek, doğru maske kullanımını sağlamak icin alınan kararda, vatandaşın yoğun olarak bulunduğu cadde ve sokaklar, meydan ve toplu taşıma arac durakları gibi alanlarda sigara icenlere 3 bin 150 lira, 'Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi gereğince 392 lira idari para cezası uygulanacağı belirtildi.
Sigara icme yasağının başladığı turizm kenti Antalya'nın işlek caddelerinde kurallara uyulduğu goruldu. Yaya ve alış veriş yoğunluğunun en fazla olduğu Kazım Ozalp Caddesi'nde(Kapalıyol) vatandaşların maske taktıkları gozlemlendi. Normal zamanlarda caddedeki banklarında cay sigara keyfi yapanların ise sadece oturup, arkadaşlarıyla sohbet etmeleri dikkat cekti. Caddedeki cop kutuları uzerindeki kul tablaları ve yerde izmarit olmadığı goruldu.
Yasağı ihlal eden 4 kişi ise gazetecilerin kameralarına yansıdı. Goruntulendikleri anlayan vatandaşlar sigaralarını hemen sondurup cope attı. Bir grup esnaf caylarını icmelerine rağmen masadaki sigara paketine bakmakla yetindi.
"Ozur dilerim"
Gazetecileri gorunce şaşıran Mulkunaz Akca şu ifadeleri kullandı:
"Kusura bakmayın, tamam sonduruyorum, bir daha icmem, bilmiyordum. Normalde dışarda sigara icmemeye ozen gosteririm. Burada nasıl olduysa ictim. Herkesten ozur dilerim. Bizim sağlığımız icin yapılan uygulamayı guzel buldum" dedi.
"Bilmeden icti"
Akca'nın arkadaşı Selnaz Coşkun ise yasağın iyi olduğunu belirterek, "Bu uygulamayla virus azalacaktır. Arkadaşım bilmeden icti artık bir daha dışarıda sigara kullanmaz." diye konuştu.
"Unutmuşum"
Banka oturup sigarasını yakan ve gazete okuyan Aytac Erkan ise "Valla hic farkında değilim internete dalmışım, sondururum. Unutmuşum uyardığınız icin teşekkurler. Bu uygulamayı destekliyorum. Ama bazen boşluğumuza geliyor. Hemen sonduruyorum. Alışıncaya kadar 3-5 gun ceza yiyen cok olur. Ufak ufak alışacağız, iyi yapmışlar boyle bir yasak koymakla" dedi.
"Sigaraya hasretle bakıyoruz"
Sigara icmeden maskeli şekilde oturan esnaflar adına konuşan Mesut Topcu da, "Sigara icmeme rağmen olumlu bakıyorum, cok canımız cekmesine rağmen seyrediyoruz. Cayımızı icip sigaraya hasretle bakıyoruz ama kurallara uyacağız, uymalıyız" ifadelerine yer verdi. - ANTALYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı