Tum dunyayı ve ulkemizi etkisi altına alan Korona virus nedeniyle halı restorasyonu işinde buyuk oranda durağanlık yaşayan Aksaray'ın Sultanhanı ilcesinde buyuk doviz kaybı yaşandı.
Dunyanın halı restorasyon merkezi olarak kabul edilen Aksaray'ın Sultanhanı ilcesinde halı restorasyonu konusunda Korona viruse bağlı olarak buyuk zorluklar yaşanıyor. Geleneksel halı uretimiyle cok sayıda ustanın yetiştiği Sultanhanı ilcesinde, Yaklaşık 50 civarı halı restorasyon atolyesinde 500'den fazla ustanın el emeği ile calıştığı sektorde yuzlerce yıllık paha bicilemez halılar orijinaline uygun olarak restore ediliyor. İlcede başta İngiltere Kraliyet Sarayı, Cankaya Koşku ve Dolmabahce Sarayı olmak uzere dunyanın bircok yerinden gelen halılar restore edilerek ilceye buyuk ekonomik kazanc sağlanıyor. Dunya genelinde yaşanan Korona virus Pandemisi nedeniyle calımalar neredeyse durdu, ilcenin ekonomisi de buyuk zarar gordu. İlcede faaliyet gosteren bircok iş yeri yurt dışı bağlantılı calışması nedeniyle iş sıkıntısı cekmeye başladı. Ozellikle yurt dışı yolcu taşımacılığında pandemi nedeniyle yaşanan yasak ve kısıtlamalar nedeniyle yurtdışına gidip gelemediklerini belirten esnaflar ellerinde kalan stok işlerinde bitmesiyle işcilerini ucretsiz izine ayırmak zorunda kaldıklarını soyledi.

Sultanhanı ilcesinde yaklaşık 32 yıldır halı restorasyon mesleğini icra eden Halim Neşeli yaptığı acıklamada, "Sultanhanı ilcesinde Yaklaşık 32 yıldır halı restorasyon ve tamir işleriyle uğraşıyorum. İlcemizin normalde gelir kaynaklarından biriside halıcılık uzerine, restorasyon uzerineydi. Gecmiş zamanlarda bizim ilk başladığımız donemlerde tabi populerliği yuksekti sonra daha daha yukseldi. Yurtdışına acılmalarla ceşitli esnaflar diyelim işte buradaki insanlarda daha cok acılımlar oldu daha da buyudu, daha gelişti, yani o donemlerde 2 bine yakın calışanında olduğu oldu sonra biraz duştu ama calışan oldu, cok populerdi ilcemizin gelir kaynaklarından bir tanesiydi ciftciliğin yanı sıra. Tabi zaman icerisinde bazı şeyler değiştiği gibi bizim işimizde biraz değişti, yıllar gectikce biraz azaldı, daha sonra bu ucuncu aydan sonraki pandemi donemi biraz daha bizim bu durumumuzu kotu duruma getirdi. Yani ulkede her işte olduğu gibi, halıcılık restorasyon yurt dışı bağlantılı olduğu icin biraz daha başka işlere nazaran daha cok etkilendiği biz duşunuyoruz, cunku esnaflar olsun, muşteriler olsun giriş cıkış sıkıntıları yaşadılar yaşanıyor halada yaşanmakta. Yani sirkulasyon oluyor kargoyla gidip gelme durumları oluyor ama tabi muşteri kendisi gelmediği icin bire birde diyalogda olmadığı icin tabi biraz zayıflamalar oluyor. Hep oldu bugune kadar hep ayakta durmaya calıştık. Yani ben şahsen kendimin 4 tane calışanım vardı şuan 1 kişi kaldı. Kalan 3 kişi elinde işi bitirdikce veya elimizdeki stok işleri bitirdikce onları izine ayırdık gecici sureyle. Tabi durum duzelirse tabi ne olacağını bilemiyoruz ama durum duzelirse ilerde tekrar cağırma isteğimiz var yani calışmak istiyoruz. Pandemi sureci hepimize zor geciyor, bize de zor geciyor, sağlık acısından, iş acısından benim yanı sıra başka arkadaşlar civar arkadaşlarda Komşularımız diyelim onlarda mesela yuzde 40, 50. Yani atolyenin durumuna gore onlarda da azalmalar oldu, bazı yuzde 60 da olabilir. Yurt icinden idare etmeye calışıyoruz bizim işimiz restorasyon işi daha cok yurt dışı bağlantılı olduğu icin yani yurt icinde şuanda idare etmeye calışıyoruz. Yani alım satımlarda olsun diyelim ki işte restorasyonlarda olsun azar azar yani idare etmeye calışıyoruz. Dunyaca bir sıkıntıdan geciyoruz. Bunun bir surec olduğunu duşunuyorum ama biz halıcılar olarak yani restorasyon tamir olarak etkilendik. Şoyle ki yurt icinde Pandemi durumu duzelmiş olsa bile yurtdışı da duzelmesi lazım yani bizim işimizin duzelmesi icin dunya duzelmesi lazım boyle diyelim, İnşallah ilerde daha iyi olacağını duşunuyorum cunku gercekten cok değerli bir iş yapıyoruz restorasyon işi bir tur oluyu canlandırma gibi bir şey diyebiliriz restorasyona cunku gecmiş eski halılarımızı antika halılarımıza tekrardan can veriyoruz. Biz burada tekrardan kazandırıyoruz, yani bunlar bir değer. İnşallah devam eder ben yaklaşık 32 yıldır bu işi yapıyorum. 43 yaşındayım ve 11 yaşında başladım bu işe. Hep usta cırak ilişkisiyle başladık, yani hemen hemen bircok kişide boyle bu işin son donemde universitesi buraya acıldı ama normalde usta cırak ilişkisiyle bu işler burada yuruyor. Yine bircok insan bircok aile bu işten ekmek yiyor yani oyle diyelim. İşte kazancını sağlıyor yani İnşallah duzelir duzelmesini bekliyoruz yani her işte olduğu gibi temennimiz budur" dedi. - AKSARAY
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / HUSEYİN TOSUN