CHP, İzmir depreminde ve başka doğal afetlerde yaşamını yitiren oğrenci ve oğretmenlerin isimlerinin okullara verilmesi icin kanun teklifi hazırladı.
Grup Başkanvekili Ozgur Ozel ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan teklif, Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik ongoruyor.
Teklif, İzmir depreminde ve yaşanabilecek başka doğal afetlerde yaşamlarını yitiren oğrenci ve oğretmenlerin isimlerinin eğitim kurumlarına verilebilmesinin onunu acıyor.
Kanun teklifi ayrıca hayırseverlerin isimlerinin okullara verilmesi hukumlerine de duzenleme getiriyor. Teklifle hayırseverlerin yeni yapılacak bina ve tesislere isimlerini vermelerini, mevcut bina ve tesislere yapılan bağışlar nedeniyle okulların adının değiştirilememesini ongoruyor.
Gerekceden
Kanun teklifinin gerekcesinde, İzmir depreminde ve yaşanacak başka doğal afetlerde yaşamlarını yitiren oğrenci ve oğretmenlerin isimlerinin de eğitim kurumlarına verilebilmesinin amaclandığı belirtilerek "Deprem, sel, cığ, heyelan, fırtına, hortum gibi doğal afetlerde yaşamlarını yitiren oğrenci ve oğretmenlerimizin isimlerinin yaşatılması, ihmaller nedeniyle yaşamlarını yitiren vatandaşlarımıza ve geride bıraktıkları yakınlarına kamu idaresinin bir gorevi olarak değerlendirilmektedir. Bu kanun teklifi, bugune kadar yonetmelikle duzenlenen eğitim kurumlarına ad verilmesine ilişkin hukumleri bir ust norm olan kanuna taşımaktadır." ifadesi kullanıldı.
Gerekcede, teklifin, doğal afetlerde yaşamını yitiren oğrenci ve oğretmenlerin isimlerinin yaşatılmasının yanı sıra, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Albay Reşat Ciğiltepe'nin isminin bir okuldan silinmesiyle gundeme gelen, hayırseverlerin isimlerinin okullara verilmesi hukumlerine de duzenleme getirdiği vurgulandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Alper Atalay