Antalya'nın Kumluca ilcesinde ureticiler, rekoltesi yuksek olan ayvayı dalında 2-3 liradan satmanın sevincini yaşadı.
Ortualtı uretimin yanı sıra meyve yetiştiriciliğiyle de one cıkan Kumluca'da ozellikle son yıllarda kurulan ayva bahcelerinde artış goruluyor.
İlcede 25 dekar alanda ayva uretimi yapan Ekrem Duran, gazetecilere, bahcesinde 1800 ayva ağacı bulunduğunu soyledi.
Urunlerin hasadına başladıklarını belirten Duran, "Bu yıl ayvada urun rekoltesi yuksek. Tuccarlardan yoğun talep var. Meyvelerimizi dalında 2 ila 3 liradan satıyoruz. Bu yıl tum bahcelerimdeki meyveleri yaklaşık 150 bin liraya sattım, cok mutluyum." dedi.
Duran, bakım ve yetiştiriciliği acısından her ureticinin zorlanmadan yapabileceği bir urun olan ayvanın kırsal alanlardaki ciftcilere onemli bir gelir kaynağı olacağını vurguladı.
Ayva uretim alanı 7 bin dekara ulaştı
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kokce de ilcede ortualtı tarımın, kırsalda ise nar, elma, kiraz, ayva, ceviz gibi meyve uretimlerinin yapıldığını soyledi.
Caltı ve Godene mahallelerinde ayva uretiminin hızla arttığını ifade eden Kokce, "Ayvamız bu topraklara uyum sağladı. Pazarı guzel, tuccarlardan yoğun talep var. Ureticimiz de gelen talepler doğrultusunda ayva uretimine yonelmiş durumda." diye konuştu.
Kokce, ilcedeki ayva uretim alanının 7 bin dekara ulaştığını bildirdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Cakmak