Kış aylarına girerken otomobillerde en cok dikkat edilmesi gereken noktalardan olan antifriz ve sıvı bakımlarının aksatılmaması konusunda ustalar uyarılarda bulundu.
Otomobillerin sağlıklı calışması icin antifriz ve sıvı bakımlarının yapılması gerekiyor. Ozellikle kış aylarına girerken aracın antifriz seviyesinin ve ozelliğinin kontrol edilmesi otomobil acısından hayati onem taşıyor. Aracta camların buğu yapmasını engellemek ve ısıtma sisteminin duzgun calışmasını sağlamak icin uzmanlar tarafından antifriz bakımının yapılması oneriliyor. Sıvı bakımının aksatılması durumunda otomobiller, suruculeri yuksek maliyetli zararlara uğratabiliyor. Ote yandan sıvı bakımı esnasında olası arızalardan kacınmak icin, kaliteli ve guvenilir antifriz kullanılması gerekiyor.

"Antifriz yaz-kış kullanılmalıdır"
Otomobillerde antifrizin yaz-kış ayırt etmeksizin kullanılması gerektiğini belirten motor ustası Musa Demir, antifriz kontrolunun ise kış mevsimine girerken yapılmasını onerdi. Antifriz turunun yaşanılan yerin coğrafi koşullarına uygun olarak belirlenmesi gerektiğinin altını cizen Tokdemir, "Herkesin bildiği şu şekildedir aslında, 'Kış geldi aracıma antifriz koyayım ve donmasın.' Antifriz donmayı engelleyen bir kısımdır doğru ama yaz-kış olması gereken bir şeydir. Korozyonu onler. Ben cok şahit oldum. Silindir kapak contası yanıkları, radyator patlakları gibi nedenlerle cok insan yolda kalıyor. Kışın antifriz koyduktan sonra patlak oluşuyor ve daha sonra su ilave edilince arac yolda kalıyor veya arıza cıkıyor. Antifriz kışın cok onemlidir ama yazın da kullanılması gerekir. Genelde kışa girerken kontrolunun yapılması gerekir. Derece, renk ve aktifliğinin kontrol edilmesi onemlidir. Bulunduğunuz şehre gore derecesi değişir. Ortalaması 25 derece olmak şartıyla doğu illerimizde 40 derece ister. Cunku 25 derece yaptığınız zaman daha soğuk bir havayla karşılaştığınız zaman donar. Bulunduğunuz şehrin soğukluk ortalamasına gore antifriz derecesini bulundurmak gerekiyor. Ortalama şehir sıcaklığı ve soğukluğuna gore antifriz miktarı yeterlidir. Fazlası da zararlıdır eksiği de zararlıdır" şeklinde konuştu.
"Kaliteli ve doğru antifriz kullanımı cok onemli"
Araclardaki antifrizin 3-4 seneden fazla kullanılmaması gerektiğini ifade eden Musa Demir, zaman aşımına uğradığında ise motor aksamında ciddi hasarlara sebep olduğunu soyledi. Kaliteli antifriz kullanımının da bir o kadar onemli olduğunu vurgulayan Tokdemir, "Antifriz 3 veya 4 sene sonra ozelliğini kaybediyor. Artık motorda aşınma, korozyon, radyator patlaklarına neden oluyor. Genellikle uzun yolda denk geliyor. Saf antifriz 60 derecedir. Oylelikle koyduğunuz zaman arabaya zarar verir. Onun icin biraz saf su koymak gerekir. Antifriz kalitesi onemlidir. Taklitleri piyasada oldukca fazla. Antifriz cok koyu yeşil veya kırmızı olabiliyor. Ben şahit oldum. Cok kırmızı renkte bir antifriz koyduk ve birkac ay sonra silindir kapağını sokmek zorunda kaldık. Boya cıktı. Ucuza satılan antifrizlere kesinlikle kanmasınlar" dedi. - ERZİNCAN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı