ADANA'da evinde urettikleri urunleri satmakta zorlanan kadınlara pazar imkanı sağlamak icin kurulan Kadıneli Uretim ve İşletme Kooperatifi, hizmete girecek atolyesi ile 1600 kadının emeğini zincir marketlere ulaştıracak. Kooperatifin Yonetim Kurulu Başkanı Zeynep Kırılmış, zincir marketlerin sus eşyaları icin talepte bulunmasıyla atolye kurma ihtiyacı doğduğunu belirterek, Ticaret Bakanlığı'nın destekleri ile 2 makine hibe aldıklarını ve ay sonunda atolyenin acılacağını soyledi.
Kadıneli Uretim ve İşletme Kooperatifi aracılığıyla kadınların evlerinde yaptığı sabundan muma, seramikten cantaya kadar sayısız el işi urun, 'Bi Kadın' markasıyla sanal marketler başta olmak uzere alışveriş merkezinde satışa sunuluyor. Zincir marketlerin kucuk aktuel urunler denilen sus eşyaları icin talepte bulunmasıyla atolye kurma ihtiyacının doğduğunu belirten Kadıneli Uretim ve İşletme Kooperatifi Yonetim Kurulu Başkanı Zeynep Kırılmış, Ticaret Bakanlığı'nın destekleri ile 2 makine aldıklarını ve 1600 kadının faydalanabileceği atolyenin acılacağını kaydetti.
'HER EV BİR ATOLYE GİBİ'Seramikten dekorasyon urunlerine, bal mumu ve doğal sabunlara kadar bircok urun yaptıklarını kaydeden Zeynep Kırılmış, "Kadınlarımız bunu evlerinde yapıyor. 1600 civarında kadın evinde calışıyor. Her ev bir atolye gibi. Ahşap boyama yapılıyor, orgu yapılıyor, cini işlemeciliği yapılıyor, ham baskı yapılıyor. Gercekten cok maharetli hanımlar. Bunları kurslara gidip kurslardan edindikleriyle yapıyorlardı. Urunler, pazarlarda ya da sosyal medya aracılığıyla satılıyordu. Şu anda hepsi urunlerini kooperatifimize vermek istiyor. Bu demektir ki 1600 evde 1600 aile, inşallah biz yuklu sipariş aldığımızda bundan para kazanmış olacak. Şu anda da bir vakıf icin hijyen seti hazırlıyoruz" diye konuştu.
'ZİNCİR MARKETLERDEN TALEP VAR'Zincir marketlerden yuklu miktarlarda sipariş almaya başladıklarını ve buna yetişmek icin atolye kurma ihtiyacı doğduğunu dile getiren Kırılmış, şunları soyledi: "8- 9 bin şubesi olan bir zincir marketle goruştuğumuzde her bir urunden mağazalar 90 tane istedi ve bu da 900 bin adet ediyor. Boyle bir şeyi tek elle yapmak imkansız. Bunu 1600 kadına dağıtsak bile cok iyi bir organizasyon gerekiyor. Kucuk aktuel urunleri zincir mağazalar kadın kooperatiflerinden almaktan yanalar. Kadınların da ev ekonomisine katkıları olacak. Bunun icin hız kazanmamız gerekiyordu. Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan sağ olsun kadın kooperatiflerini guclendirmek istiyor. Adana'da cok sayıda kooperatif, makine anlamında hibe aldı. Bizim de şimdi 3 boyutlu baskı makinemiz ve lazer makinemiz olacak. Bir merkez atolye kuruyoruz. İnşallah ay sonu burada hizmet vermiş olacağız."

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gulşah OZGEN