Kapuşonlulardan kapitonelere, aristokratik esintisiyle kraliyet ailesini anımsatanlardan uzerinize atıp cıkacağınız şal tavırlılara... Farklı markalarda bircok pelerin modeli var bu sezon. Orneğin JW Anderson ve Michael Kors pancoları uzun tasarlayıp daha zarif bir hava katarken Gucci kısa, naylon kumaştan daha sportif, Stella McCartney ise hırkayı anımsatan versiyonlarını sundu. Bu sezon dolabınıza yeni ve uzun yıllar kullanacağınız bir dış giyim urunu eklemek isterseniz panco ve pelerinlere şans verin. Bunu yaparken de onceliğiniz doğru renk secimi olmalı. Bircok farklı eşleştirmeye uydurabileceğiniz bir renk secmelisiniz.
Nasıl eşleştirilir?
Pantolonlarla: Elbette genel bir kural yok. Ancak proporsiyonunuzda denge yakalamanızı sağlayacak dar kesimli modeller ve skinny jean'ler pelerin ve panco gibi urunlerle giymek icin daha uygun.
Eteklerle: Etek boyunuz pelerinle aynı boyda ya da daha kısa olmalı. Dar etek ve elbiselerle daha iyi goruneceksiniz.
Bluzlarla: Pelerinlerin icine klasik ve sade parcalar oneririz. Balıkcı yakalı kazak ya da beyaz klasik gomleklerle tamamlayabilirsiniz.
Botlarla: Kısa bir bot, pelerin ve skinny pantolon uclusuyle kotu gorunme şansınız yok.
Babet ya da sneakers'la: Fransız stili havası verecek babetler de pelerinlerle cok guzel bir uyum yakalıyor. Babet yerine sneaker tercih ederek spor bir şıklık yakayalabilirsiniz.
Aksesuarlar: Kupeler ideal. Canta tercihinizse clutch'lar ya da elde taşınan modellerden yana olmalı. Ustunuze de şal ya da atkı gibi yeni bir parca daha eklemekten kacının.
Etnik desenler pancolara cok yakışıyor. Limon Company, Boyner mağazalarında. 69.99 lira.
Deri detaylar Twist marka bu pancoya stil sahibi ama gundelik bir hava kazandırmış. 599 lira.
Bu sezon pancoyu andıran bluzlar da gozde. Markanın internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Quzu, 49.99 lira.
Kapitone ve panco tasarımındaki bu şalı farklı parcaları denemekten kacınmayanlar icin sectik. Yargıcı, 379.99 lira.
Kruvaze kollu model, suni kurk detayıyla cok şık. Marks & Spencer, 499.95 lira.
Soğuk gunlerde kabanların uzerinde şal olarak da kullanabileceğiniz bu urun DeFacto'dan... 33.59 lira.
Kendinden broş detaylı bu ekose modelle battaniyenizi uzerinize atıp cıkmış gibi hissedebilirsiniz. NetWork, 389 lira.
Dar jean, altın tonlarındaki kupeler, tişort ya da ince bir kazak. Giyin ve cıkın. H&M, 99.99 lira.
Kolları acıkta bırakan bu modeli uzun kollu gomlek ya da bluzlarla tamamlayabilirsiniz. Koton, 103.99 lira.
KADIN KOOPERATİFLERİYLE CALIŞTIM, ANLAMI COK BUYUK
Moda tasarımcısı Dilek Hanif ile Anadolu'nun farklı yorelerine ait el sanatlarını iceren koleksiyonunu konuştuk. Hanif "Bu değerleri tanıtmak ve unutulmasını onlemek icin moda tasarımcılarına buyuk iş duşuyor" diyor.
Unlu tasarımcı Dilek Hanif yeni koleksiyonunda el sanatlarına yer verirken buna bundan sonra da devam edeceğini soyluyor. "Rahat, sağlıklı, cevreye duyarlı" diyor. Hatta yakında aynı mantıkla oluşturduğu bir canta koleksiyonu tanıtacağını anlatıyor.
Bu koleksiyonunuzda nasıl modeler goruyoruz?
Koleksiyonumuzun ilham kaynağı Anadolu'nun el sanatları. Boylesine zor bir donemde, bu sanatları yaşatanlar icin değer yaratmak onemliydi. Gaziantep kutnusundan Hatay ipeğine, Erzurum ehram kumaşından İzmir-Seferihisar'da uretilen kecelere... El sanatlarını gomlek, ceket, elbise gibi parcalarla buluşturdum. Ortaya rahat giyilebilir, sağlıklı ve cevreye duyarlı kumaşlarla tasarlanmış, 20 parcalık kapsul bir koleksiyon cıktı.
Devamı gelecek mi?
Tabii... Bir de canta koleksiyonu hazırlıyoruz. Kadın kooperatifleriyle calışmamızın anlamı cok buyuk. Bu değerleri tanıtmak ve unutulmasını onlemek icin moda tasarımcılarına buyuk iş duşuyor.
Ortak renkler neler?
Doğallık tercih edildiği icin genelde toprak tonları, ekru ve yunun ham halini goruyoruz. Cok etkileyici doğal boyama yontemleri de var. Mesela Burdur'da bir renk calışmasına şahit oldum. Soğan kabuğunu kullanarak tamamen doğal bir boya elde ettiler. Ehram gibi kumaşlarda bordo, mor gibi canlı renkleri de goruyoruz.
Trendler onceliğim hic olmadı
Hayallerinizdeki Dilek Hanif kadınını bize anlatır mısınız?
Şık, zarif ve zamansız... Trendler hicbir zaman benim onceliğim olmadı, her zaman Dilek Hanif kadınını zarif gosterecek olanı secmeye calıştım. Hatta bazı kalıpları, trend olsalar da, kadınların giymemesi gerektiğini duşunuyorum. Zarafet benim icin cok onemli.
Aralarında Jane Fonda, Kim Kardashian gibi isimlerin de olduğu dunyaca unlu bircok isim koleksiyonlarınızdan parcalar giydi...
Jane Fonda benim stilimi cok iyi yansıtan, cok beğendiğim bir isim. Kıyafetimi kendi secip giymişti ve bu beni cok mutlu etmişti. Bir de Cate Blanchett ve Meryl Streep'in uzerinde tasarımlarımı gormeyi cok isterim.
Kaynak: Hurriyet