Sakarya'nın Akyazı ilcesinde kız cocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan ve bir tarikatın sozde lideri olduğu belirtilen E.F.Ş'nin yargılanmasına başlandı.
Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık E.F.Ş, tutuklu bulunduğu cezaevinden, mağdurun ailesi ise bulundukları ilden Ses ve Goruntu Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Taraf avukatları salonda hazır bulunurken, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de duruşmayı izledi.
Kimlik tespitinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığınca duzenlenen iddianamenin ozeti okundu.

Daha sonra soz alan sanık avukatı, duruşmada sadece mağdur olduğu iddia edilen kişilerin olabileceğini ve vekillerinin cubbe giyebileceğini belirterek davaya katılma hakları olmadığından sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve diğer avukatların duruşmadan cıkarılmasını talep etti. Ara hukum kuran mahkeme heyeti, sanık savunması ve muşteki beyanları alındıktan sonra katılma taleplerinin değerlendirileceğinden sanık avukatının talebinin reddine karar verdi.
Savunması alınan sanık E.F.Ş, hakkındaki suclamaları kabul etmeyerek kendisine kumpas kurulduğunu one surdu.
Anne E.A'nın iyi niyetlerini kullanarak bazı tekliflerle yanına geldiğini iddia eden sanık E.F.Ş, "Pandemi yasakları bitince iş akdimiz de bitince aileyle ayrıldık, hizmetler icin başka bir aileyle anlaştık. Bana ve cemaatime karşı şahsi cıkarları icin bu olayı planlamışlardır. Tahliyemi, olay yerinde keşif yapılmasını ve tanıkların dinlenilmesini talep ediyorum." diye konuştu.
Sanığın avukatı da muvekkilinin beyanlarına iştirak ettiğini, aleyhe olan hususları kabul etmediğini, dosyayı yeni devraldığını belirterek, sanığın tahliyesi ile mahkemeye sunacakları belge ve tanıkların dinlenilmesi icin sure talebinde bulundu.
Baba F.A. da sanığı 15 yıldır tanıdığını, dergahında zikir ve sohbetlere katıldığını soyledi.
Baba F.A, kızının davaya konu iddialardan bir sure sonra annesine bahsettiğini aktararak, "Sanık beni aradı, bir hata işlediğini ama telafi edebileceğini soyledi. Eve geldim, eşime sordum ve olayı anlatmadığı icin kızdım. Sonra istismarın ileriye gittiğini oğrendim. Davaya katılmak istiyorum, sanıktan şikayetciyim."
Anne E.A da sanıktan şikayetci olduğunu belirterek, "Kızımı sanıkla evlendirme konusunda herhangi bir istekte bulunmadım, sanığın da bir isteği ve talebi olmamıştır. Davaya konu iddiaları kızımdan oğrendim. Sanığı aradım olayı sordum. 'Bu konuyu kapatalım, beni ifşa etme.' dedi. Sanıktan para talebim olmadı. Sanık, 'Neyim varsa sizindir, yeter ki konu kapansın.' dedi." ifadelerini kullandı.
Soz alan mağdur ve muştekilerin avukatı Sakarya Baro Başkanı Abdurrahim Burak da şikayetlerinin devam ettiğini ve katılma taleplerinin bulunduğunu dile getirerek, "Mağdurun telefonunun siber uzmanınca incelenerek mesajların geri getirilmesini istiyoruz cunku sanık tarafından mesajların silinmesi icin telkin edilmiştir. Mesajlar da mağdur tarafından silinmiştir. Telefonu mahkemeye sunuyoruz, mesajların geri getirilmesini ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istiyoruz." dedi.
Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı da sanık savunmalarını kabul etmediklerini, şikayetci olduklarını belirterek, davaya katılma ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talebinde bulundu.
UCİM Saadet Oğretmen Cocuk İstismarı ile Mucadele Derneği ile bazı baroların avukatları da davaya katılmayı talep etti.
Psikolog eşliğinde bulunduğu ildeki Adli Goruşme Odasından duruşmaya bağlanan mağdur Y.A, sanığın kendisine cinsel istismarda bulunduğunu belirterek yaşanan olayları ailesine soylememesi icin kendisini tehdit ettiğini kaydetti.
Goruşunu acıklayan cumhuriyet savcısı, iddia edilen sucun niteliği ve mevcut durumu gozetilerek sanığın tutukluluk halinin devamını ve olay yerinde keşif yapılmasını talep etti.
Muşteki ve avukatları ile Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatının katılma talebinin kabulune, diğer katılma taleplerinin reddine, olaya konu evde keşif yapılmasına, sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 26 Şubat 2021'e erteledi.
"Cocukları hicbir istismarcının eline bırakmayacağız"
UCİM Saadet Oğretmen Cocuk İstismarı ile Mucadele Derneği Başkanı Saadet Ozkan, duruşma sonrası yaptığı acıklamada, cocuğun mahkemenin sakin tavrı karşısında kendini guvende hissettiğini ve ayrıntıları anlattığını ifade ederek "Cocukları hicbir istismarcının eline bırakmayacağız. Bu istismarcı, bu durumu hicbir şekilde siyasallaştıramayacak ve yaptığı istismarın bedelini adalet onunde odeyecek. Biz de cocuğumuz icin mucadeleye devam edeceğiz." diye konuştu.
Surec
Sakarya'nın Akyazı ilcesinde jandarma ekipleri, 12 yaşındaki kız cocuğuna cinsel istismarda bulunduğu ihbarı uzerine E.F.Ş'yi Kuzuluk Mahallesi'nde bir evde gozaltına almış, şupheli sevk edildiği hakimlikce tutuklanmıştı.
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca E.F.Ş. hakkında hazırlanan ve 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, "zincirleme şekilde cocukların cinsel istismarı" sucundan 15 yıldan 40 yıl 1 ay 15 gune kadar, "cocuğa karşı kişiyi cinsel amaclı hurriyetinden yoksun kılma" sucundan ise 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
İddianamede, mağdur cocuğun annesinin, jandarmadaki ifadesinde şupheliyi bir tarikatın lideri olarak tanıdığını, bu şahsın sohbetlerine katıldığını, ailesiyle soz konusu tarikata ait Akyazı ilcesindeki evde 5 ay kadar misafir olarak kaldıklarını, eşinin bu binada tadilat işi yaptığını soylediği aktarılıyor.
İddianamede, deliller değerlendirildiğinde muştekilerin beyanlarını teyit eder nitelikte, şuphelinin tevil yollu ikrarı, mağdurun cocuk izleme merkezinde alınan ve hayatın olağan akışına uygun beyanı, muştekiler ile tanığın anlatımlarının birbirleriyle uyumlu olması, mağdurun, uzman adli goruşmecinin, "Cocuğun, cinsel istismara uğradığına ilişkin detayların olduğu, cocuğun beyanlarına itibar edileceği kanaatine" ilişkin goruşu dikkate alındığında şuphelinin cezalandırılmasının talep edildiği goruşune yer veriliyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Emre Ayvaz