Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Aralık ayı ortalarında fırlatılacak olan 5B uydusuyla hem iletişimde hem hızda hem de haberleşmede gelişmeler olacağını soyledi. Bakan Karaismailoğlu, ayrıca Formula 1 yarışlarının da her yıl Turkiye'de yapılması noktasında calışmalar yapacaklarını kaydetti.
Bakanlığına bağlı calışmaları yerinde incelemek uzere Kastamonu'ya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ilce ziyaretlerinden bulunarak yurutulen calışmaları yerinde gordu. Calışmalar hakkında yetkililerden bilgiler alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 5G ile ilgili calışmaların devam ettiğini belirterek, "Dunyada da 5G ile ilgili calışmalar son aşamaya gelmiş durumda değil. Dunya da bir araştırma icerisinde. Burada bizde daha ozellikle yerli ve milli teknolojilerle hazırlanarak yapmaya calışıyoruz. O yuzden bizde yerli 5G altyapımızı şu anda guclendirmeye calışıyoruz. Bununla ilgili yerli ve milli 5G'yi Dunya ile birlikte bizlerde gececeğiz. Bununla ilgili calışmalarımızda hızlı bir şekilde devam ediyor. Biz normalde de 4.5G'de Dunya'da onde gelen ulkelerden bir tanesiyiz. İnşallah 5G icinde Dunya ile birlikte bizlerde zamanı geldiğinde yerli ve milli teknolojileri kullanarak gececeğiz" dedi.

"5B'Yİ FIRLATTIĞIMIZDA İLETİŞİM, HIZ VE HABERLEŞMEDE GELİŞMELER OLACAK"
5B uydusunun imalatlarının tamamlandığını anlatan Bakan Karaismailoğlu, "Tam fırlatma aşamasında şu anda onun hazırlıkları devam ediyor. Aralık ortaları gibi 5B uyduğumuz fırlatılacak. 5B uyduğumuz daha cok yayıncılık acısından dunyada kapsamı alana baya buyuk bir uydumuz olacak. Aslında 5B'yi gonderdiğimizde bizlerin iletişim altyapısı ve iletişim hızıyla ilgili yenilikle ve gelişmeler olacak. İnşallah 5B uydusundan sonar hem hızda buyuk bir artış olacak iletişim alt yapısı da bir hayli guclenecek. O yuzden 5B'den sonra haberleşme ve iletişimde daha guzel gelişmeler olacak" ifadelerini kullandı.
"İZMİR DEPREMİNDE GUCLENDİRDİĞİMİZ ALTYAPIMIZLA İLETİŞİM VE HABERLEŞMEDE SORUN YAŞAMADIK"
En son İzmir depreminde de gorulduğu uzere ozellikle afet zamanlarından iletişim operatorlerinde sorunların olduğuna dair yoneltilen soruyu da cevaplayan Bakan Karaismailoğlu, "Haberleşme ve iletişim, genel işlerimizden bir tanesi oluyor. Ama dikkat ederseniz son İzmir depreminde iletişim konusunda herhangi bir sorun yaşamadık. Zaten guclu bir altyapımız vardı. Zaten en kaz altındaki vatandaşlarımızın tamamına bizim iletişim altyapısıyla birlikte ulaşıldı. Tabii ki boyle bir afet durumlarında vatandaşlarımız sırf GSM hatlarıyla değil de internet altyapısıyla da haberleşme imkanları var. Biraz daha yoğunluğu boyle durumlarda dağıtmak lazım. Ama biz yine de tedbirlerimizi bu yonde alıyoruz. Afet durumunda cok kolay koordine olup butun baz istasyonlarımız, mobil baz istasyonlarımızı bolgeye sevk ediyoruz. O yuzden İzmir'de depremde bu afet calışmasında başarılı bir calışma cıkardı arkadaşlarımız. İnşallah temennimiz boyle afetlerin yaşanmaması ama yaşadığı durumlarda cok kolay mudahale ediyoruz. Hem iletiyim altyapısı olarak hem mudahil olarak inşallah boyle afetleri bir daha yaşamayız" şeklinde konuştu.
"FORMULA 1 YARIŞLARININ HIR YIL ULKEMİZDE YAPILMASINI AMACLIYORUZ"
Formula 1 yarışlarının 9 yıl aradan sonra Turkiye'ye geldiğini soyleyen Bakan Karaismailoğlu, "İnşallah bundan sonra yarışlara ara vermek istemiyoruz. Artık her yıl Formula yarışlarını bekliyoruz. O yuzden bizlerde bunun sorumluluğundayız, bizlerde cok destek oluyoruz Formula yarışlarına. Pisti en iyi şekilde hazırladık. Dunyanın en iyi pistlerinden bir tanesi İstanbul Park'taki pist. Ozellikle bizim pist Formula tarihinde efsane olarak gozukuyor. İnşallah Pazar gunu başarılı bir yarışlara, etkinliğe ev sahipliği yapacağız. Şu an onun sorumluluğunu taşıyoruz. Formula 1 yarışları 250 ulkede 250 yayıncı kuruluş tarafından yaklaşık 2 milyar kişiye bu yarışlar yayın yapılarak izlettirilecek. Bu yarışlar hem İstanbul hem de ulkemizin tanıtımı icin cok onemli buluyoruz. İnşallah bunun da başarılı bir şekilde ustesinden geldikten sonra onumuzdeki yıl Formula'yı tekrar burada ağırlamak icin calışmalarımıza başlayacağız hemen peşinden" diye konuştu.
"İNEBOLU YOLU KISA SUREDE BİTİRİLEREK HİZMETE ALINACAK"
İnebolu yolunda da incelemelerde bulunan Bakan Karaismailoğlu, şoyle konuştu:
"Şu anda İnebolu yolunun tunelle gecilecek alanın girişindeyiz. Burası aslında cok onemli bir yol. 38.8 kilometrelik bir yol ağından bahsediyoruz. Bunun 18 kilometresi tunel olarak yapılıyor. 18 kilometrelik bir tunelden bahsediyoruz. Cunku 2002 yılına kadar Turkiye'de olan tunel uzunluğu toplam 50 kilometre iken bizler ise, sadece Kastamonu-İnebolu arasındaki tunelin uzunluğu 18 kilometre. Bunlar onemli yatırımlar. Bunlar artık biraz daha teknolojik işler olmaya başladı. Ozellikle yol ve ulaşımda butun teknolojik işlerde yerli, milli imalatlar kullanıyoruz. Yıllar once bunları bizler başkalarına muhtac bir şekilde yapıyorduk. Şimdi ise artık ihtiyacımız yokken dunyaya da ihracat eder hale geldik. Bu tur teknolojileri hem uretiyoruz hem geliştiriyoruz hem de ihracat ediyoruz. Bu da Kastamonu-İnebolu yolunda yaptığımız en onemli yatırımlardan bir tanesi oluyor. Ham fayda acısından hem de maliyet acısından burası yapıldığında Karadeniz'i Kastamonu uzerinden Ankara'ya bağlayacağız. Yani Ankara'nın denize en kolay ulaşım noktası olacak İnebolu yolu. O yuzden onemli bir yol. Oncelikle iki T1 ve T2 tunellerini yapıyoruz, Kure-Kastamonu arası bağlantısı kısa surede bitecek inşallah. Peşinden de İnebolu'ya bağlayacağız. Burası bittiğinde Kastamonu'ya ve ulkemize hizmet edecek. Buradaki istihdamı, uretimi, turizmi onemli olcude etkileyecek bir yol. Ulkemizin buyuk projeleri her yerde var, bunlara hepimiz şahitlik yapıyoruz. İnşallah bunlarında acılışlarına hep birlikte şahitlik yapacağız."
Bakan Karaismailoğlu, acıklamalarının ardından İnebolu yolu uzerinde yapımı devam eden 18 kilometresi tunelle gecilecek olan 38,8 kilometre uzunluğundaki yol calışlarında da incelemelerde bulundu.
-İHA-
Kaynak: İhlas Haber Ajansı