Turk Eğitim-Sen tarafından hazırlanan "Uzaktan Eğitim Raporu" kapsamında duzenlenen "Salgın Surecinde Eğitim Sisteminde Karşılaşılan Sorunlar ve Beklentiler" başlıklı ankete katılanların yuzde 43,6'sı uzaktan eğitim araclarına ucretsiz internet imkanı sağlanmasını, yuzde 34,2'si uzaktan eğitim araclarının ucretsiz temin edilmesini istedi.
Turk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, sendika genel merkezinde duzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 salgını surecinde yuz yuze ve uzaktan eğitimin sağlıklı devam etmesine yonelik hazırladıkları raporu paylaştı.
Dunyadaki kayıtlı oğrencilerin en az yuzde 60'ının okulların kapalı olmasından etkilendiğini belirten Geylan, Kovid-19 salgınından dolayı 16 Mart'tan itibaren Turkiye'de eğitime ara verildiğini ve uzaktan oğretim yoluyla eğitim-oğretim yılının tamamlandığını anımsattı.
Uzaktan ve yuz yuze eğitim sureclerinin değerlendirdirildiği anket calışmasında, salgın surecinde eğitim sisteminin mevcut durumu, oğretmen, oğrenci, yonetim ve aile boyutlarında karşılaşılan sorunların ele alındığını ifade eden Geylan, şunları soyledi:
"Turk Eğitim-Sen'in anket calışmasına 13 Ekim-3 Kasım arasında 1352 kişi katılmıştır. Ankete katılanların yuzde 86'sı oğretmen, yuzde 14'u okul idarecisidir. Ankete katılanların yuzde 2,2'si okul oncesinde, yuzde 33,6'sı ilkokulda, yuzde 28,5'i ortaokulda, yuzde 35,7'si lisede gorev yapmaktadır. Bunların yuzde 45,3'u il merkezinde, yuzde 42,7'si ilcede, yuzde 3,9'u belde-kasabada, yuzde 8,1'i koyde gorev yapmaktadır."
"Sincan'da 1060 ailenin evinde televizyon yok"
Eğitimdeki fırsat eşitsizliğine sosyo-ekonomik bakımdan da raporda yer verdiklerini aktaran Geylan, "Ankara'nın Sincan ilcesinde gectiğimiz eğitim-oğretim yılında Vefa Sosyal Destek ekipleri bir araştırma yapmıştı. Araştırmaya gore Sincan ilcesinde 1060 ailenin evinde televizyon olmadığı tespit edildi. Burası Başkentimizin bir metropol ilcesidir. Ben inanıyorumki en az bunun bir kac katında da internet imkanı ya da kişisel bilgisayar yoktur. Yani bir kısım oğrencimizin eğitimden yoksun kalması demektir. Bu ise eğitimde yeni bir fırsat eşitsizliğinin her sınıfa girmesi anlamına geliyor." dedi.
Eğitim araclarında vergi indirimi talebi
Rapor hakkında bilgi veren Geylan, şu ifadeleri kullandı:
"Ucretsiz internet, ucretsiz bilgisayar ve tablet en onemli istekler olarak ortaya cıkmıştır. Bunun dışında katılımcılar, uzaktan eğitim araclarının alımında vergi indirimi istemektedirler. Ankete katılanların yuzde 43,6'sı uzaktan eğitim araclarına ucretsiz internet imkanı sağlanmasını isterken, yuzde 34,2'sı uzaktan eğitim araclarının ucretsiz temin edilmesi, yuzde 22,2'si de uzaktan eğitim araclarında vergi indirimi sağlanmasını talep ediyor.
Oğrencilerin salgın doneminde derslere yuz yuze katılımı, online katılımdan daha fazladır. Oğretmenlerin yuzde 52,3'u yuz yuze eğitimde oğrencilerin yuzde 76-100 arası derslere katılımının olduğunu belirtmektedir. Kısaca yuz yuze eğitimde derslere oğrenci katılımı online eğitimden yuksek olmasına rağmen derslere tum oğrenci katılımının duşuk olduğu soylenebilir. Bu soruya katılım yuzde 25'den az diyenlerin oranı yuzde 19,1, katılım yuzde 25-50 arası diyenlerin oranı yuzde 11,8, katılım yuzde 51-75 arası diyenlerin oranı da yuzde 16,8'dir. Ankete katılanların yuzde 79'u okulda yuz yuze eğitim yaparken, yuzde 21'i yuz yuze eğitim yapmadığını belirtti."
"Dezenfektan, maske, hijyen kuralı orta duzey sorun"
Oğrencilerin yaşadıkları evde aynı anda bircok kişinin uzaktan eğitim aldığına dikkati ceken Geylan, aynı evde bir kişinin eğitim alma oranının yuzde 25, iki kişinin eğitim alma oranının yuzde 34, uc kişinin eğitim alma oranının yuzde 27 ve dort kişinin eğitim alma oranının ise yuzde 14 olarak belirlendiğini ifade etti.
Ankette katılanların yuz 8'inin okullarında karantinaya alınan sınıf olduğunu dile getiren Geylan, şunları kaydetti:
"Surekli maskeyle ders anlatmak yuz yuze eğitim veren oğretmenlerin karşılaştıkları en onemli sorundur. Aktif taşıyıcı olan oğrencilerden virus bulaşma korkusu, oğrenciler arasında sosyal mesafenin korunamaması riski, okulun fiziki şartlarının salgın donemi şartlarına uygun olmaması, cocuklarda okula donuş problemlerinin olması (adaptasyon), okullarda yeterli personel olmaması onemli yuz yuze eğitimde yuksek duzeyde algılanan sorunlar olarak ortaya cıkmıştır. Dezenfektan, maske, hijyen kuralının sağlanamaması ve ders ve teneffus surelerinin azaltılması orta duzey sorunlar olarak ortaya cıkmıştır."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Olcay