TEZCAN EKİZLER/HAYDAR TOPRAKCI - Depremden etkilenen İzmirlilere Turkiye'nin her bolgesinden 450 tır yardım gonderildi.
30 Ekim'de merkez ussu Seferihisar acıkları olan 6,6 buyukluğundeki depremde kaybedilen canlar tum ulkeyi yasa boğdu. Buyuk cabalarla yurutulen arama kurtarma calışmalarında enkaz altından sağ cıkarılanlar ise bir nebze de olsa yureklere su serpti.
Deprem sonrası ise Turkiye yine tek yurek oldu. Acılara merhem olmak isteyen vatandaşlar, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle depremzedeler icin yardım malzemeleri temin etti. Kısa surede toplanan yardımlar 7 bolgeden İzmir'e yola cıktı.

İzmir Valiliği de depremin ardından Fuar Kulturpark Alanı'nda bulunan holler ve TCDD 3. Bolge Mudurluğundeki depoları yardımların toplanma merkezi olarak belirledi.
Turkiye'nin dort bir tarafından tırlarla getirilen yardımlar bu noktalara teslim edilmeye devam ediliyor.
Yardım malzemelerinin dağıtımıyla ilgili calışmaları, Elazığ depreminde de sorumlu koordinator kaymakam olarak gorev yapan Afyonkarahisar Bayat Kaymakamı Omer Tekeş ile İzmir Valiliği tarafından gorevlendirilen Karabağlar Kaymakamı Cemil Ozgur Oneği yurutuyor.
500 gonullunun canla başla calıştığı depolarda yardım malzemeleri sayılıp istifleniyor. Yiyecek malzemeleri bozulma olasılığına karşı gorevli gıda denetcilerince kontrol ediliyor. Gonulluler tarafından da cadır kentlere ve ihtiyac sahiplerine gonderilmek uzere her gun binlerce gıda kolisi hazırlanıyor.
Gelen ev eşyaları da depremzedelerin ihtiyacları doğrultusunda belirlenen adreslere gonderiliyor. Mobil giyim tırı da tum gun boyunca cadır kentlerde gorev yapıyor. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'nda kurulan giyim mağazasında depremzedeler ihtiyacları doğrultusunda istedikleri kıyafetleri ucretsiz alıyor.
"22 bin gıda kolisi teslim ettik"
Ayni yardımlar ve depo yonetiminden sorumlu koordinator olarak gorev alan kaymakam Omer Tekeş, AA muhabirine, daha once de Elazığ depreminde de gorev yaptığını belirtti.
İzmirli depremzedelere destek olmak amacıyla gorevlendirildiğini vurgulayan Tekeş, şoyle konuştu:
"Depremin yaşandığı ilk gunden bu yana kente yaklaşık 450 tır yardım gonderildi. Amacımız Turkiye'nin dort bir yanında kentte gonderilen yardımları en iyi ve hızlı şekilde depremzedelere ulaştırmak. Turkiye, devletiyle ve halkıyla ne kadar guclu bir ulke olduğunu bir kez daha gostermiş oldu. Diğer depremlerde yaşadıklarımız bizim icin buyuk bir tecrube oldu. İcişleri Bakanlığı, Aile Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, AFAD ve Turk Kızılayının ortak olarak kullandığı Afet Yonetim Sistemi'ni kullanıyoruz. Bu sayede hangi depremzedenin ne kadar yardımlardan faydalandığını anbean takip ediyoruz. Bu da bize yardımların eşit bir şekilde dağıtılmasını gosteriyor. Şimdiye kadar 22 bin gıda kolisini ihtiyac sahiplerine ulaştırdık. Mobil giyim tırı sayesinde 3 bin 800 kişiye 40 bine yakın giyim malzemesi desteğinde bulunduk."
Kaymakam Tekeş, ikinci el yardım malzemesini teslim almadıklarını, bu surecte ceşitli sivil toplum kuruluşlarına uye gonullulerinde var gucleriyle gorev yaptığını sozlerine ekledi.
"Duygulanmamak elde değil"
İzmir Valiliği tarafından depremzedelere yardımların dağıtılması konusunda gorevlendirilen Karabağlar Kaymakamı Oneği de Turk halkının yine tek yurek olduğunu dile getirdi.
Halkın yaralarının sarılması icin 24 saat esasına gore gorev yaptıklarını vurgulayan Oneği, "Koordinasyon cok iyi ve gelen yardımların dağıtımı konusunda hicbir problem yaşamıyoruz. Turkiye'nin her bolgesinden destek geldi. Duygulanmamak elde değil. Acımız buyuk ancak yardımlaşma konusunda gosterdiğimiz cabalar aziz milletimizin zor durumda neler yapabileceğini bir kez daha gostermiş oldu." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tezcan Ekizler