İzmir'de meydana gelen 6.6 buyukluğundeki depremden etkilenen cocukların psikolojik terapilerinde kullanılacak parmak kuklalar, İzmir Ekonomi Universitesi (İEU)'nde hazırlandı. Depremden sonra evlerini kaybeden, uzun suredir korkuyu uzerinden atamayan cocuklara destek amacıyla harekete gecen İEU Tekstil ve Moda Tasarımı Bolumunun urettiği 300 adet kukla, Turk Psikologlar Derneği ile yapılan iş birliği kapsamında uzman psikologlara teslim edecek.
Depremin ardından surekli saha ziyareti yaparak cocuklarla bir araya gelen uzman psikologların talebi doğrultusunda hazırlanan kuklalar, İzmir Ekonomi Universitesi (İEU) Guzel Sanatlar ve Tasarım Fakultesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bolumunden 5 kişilik ekip tarafından hayata gecirildi. Bolum Başkanı Prof. Dr. Elvan Ozkavruk Adanır, Dr. Oğretim Uyesi Ebru Corsini, Araştırma Gorevlisi Elif Tekcan, Atolyeler Şefi Filiz Deniz ve Tekniker Aslı Kocamanlar Akcay, kuklaları bir an once hazırlamak icin 4 gun boyunca aralıksız calıştı.
Malzeme tedariği icin sponsor bulunması ve ilgili birimlerce iletişim sağlanması konusunda İşletme Bolumu Dr. Oğretim Uyesi Nilgun Gurkaynak, surecin yurutulmesi ve psikologlarla iletişim kurulması noktasında da Sağlık Hizmetleri Meslek Yuksekokulu Muduru Prof. Dr. İlgi Şemin, Cocuk Gelişimi Programı Oğretim Gorevlileri Ezgi Oral, Songul Yasemin Ozgun ve Betul Ozkul Cura, buyuk destek sağladı. Anne, baba, kardeş, anneanne ve dede gibi aile setlerinin yanı sıra doktor, itfaiyeci ve polis gibi ozel figurlerin yer aldığı 300 adet kuklanın cizimleri de, İEU'lu akademisyenler tarafından yapıldı. Buyuk bir titizlikle hazırlanan parmak kuklalar, onumuzdeki hafta icinde psikologlara teslim edilecek.
Psikologlarla online toplantı
İEU Tekstil ve Moda Tasarımı Bolum Başkanı Prof. Dr. Elvan Ozkavruk Adanır, onumuzdeki surecte de depremden etkilenen cocuk ya da yetişkinlere yonelik farklı projelerin icinde olmaya devam edeceklerini soyledi. Prof. Dr. Adanır, "30 Ekim tarihinde hepimizi uzen, korkutan bir deprem faciası yaşadık. Cok sayıda kişinin olumune ve yaralanmasına yol acan bu acı olay, cocuklar icin de oldukca zorlayıcı oldu. Biz de depremden etkilenen cocuklarımız icin ne yapabileceğimize odaklandık. 5 Kasım'da Turk Psikologlar Derneği'nden travma uzmanı psikologlarla; bizim bolumumuzun yanı sıra İşletme ve İletişim Fakultesi ile Cocuk Gelişimi programından akademisyenlerin de katıldığı online bir toplantı yapıldı. Toplantı, ne tarz projelerin yapılabileceği ve nelere ihtiyac duyulduğuna noktasında cok faydalı oldu" dedi.
Projeler devam edecek
Prof. Dr. Adanır, sozlerini şoyle surdurdu:
"Depremzedeler icin sağlanması duşunulen destek, sadece kukla yapımıyla sınırlı değil. Onumuzdeki surecte afet bolgelerinde ya da İzmir'in farklı noktalarında bir dizi etkinlik yapılması da planlandı. Bu konuda yetkililer de universiteler ile iş birliği yapma konusunda istekli. Cocuklarımız icin hazırladığımız kuklalar, inanıyorum ki onların ic dunyasının ve deprem sonrası neler hissettiklerinin anlaşılması noktasında oldukca faydalı olacak. Bu surecte sadece biz değil, farklı bolumlerden diğer akademisyenlerimiz de buyuk destek sağladı. İlerleyen surecte hayata gececek projelere İletişim Fakultesi'nin de katkısı olacak. Depremin etkilerini azaltacak, depremzedeler adına yapılacak her calışmada yer almaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum." - İZMİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı