Ekran teknolojileri konusunda sektorun dikkat ceken şirketlerinden biri olan Cinli elektronik ureticisi BOE, dunyanın ilk 55 inc 4K AMQLED ekranını duyurdu. AMQLED (aktif matrisli kuantum ışık yayan diyot) ekran teknolojisi, adından da anlaşılabileceği uzere mevcut AMOLED (aktif matrisli organik ışık yayan diyot) ekran teknolojisi ile QLED (kuantum ışık yayan diyot) teknolojisinin en iyi yanlarını bir araya getiriyor.
AMQLED ekranlar, fotoluminesans kuantum nokta arka ışık teknolojisinden farklı olarak bir arka ışığa ihtiyac duymuyorlar ve kuantum noktaları, akımdan faydalanarak ışık yayabiliyorlar. Kuantum noktaların kendinden ışık yayma ozelliğine sahip olması ise daha geniş bir renk gamını ve uzun kullanım omrunu mumkun kılıyor.
[h=2]BOE, AMQLED ekranlar ile alanında lider hale gelebilir[/h]
BOE tarafından yapılan acıklamalara gore dunyanın ilk 55 inc 4K AMQLED ekranı; kullanıcılara 3840×2160 piksel cozunurluk, yuzde 119 NTSC renk paleti, 1.000.000:1 kontrast gibi gibi dikkat cekici ozellikler sunuyor. Beklentiler, BOE'nin AMQLED teknolojisi ile alanında lider olacağı yonunde.
Aslına bakacak olursak BOE, ilk AMQLED prototiplerini 2017 yılında gun yuzune cıkarmıştı. Ancak o zaman gosterilen prototipler yalnızca 5 inc ve 14 inc boyutlara sahip olduğundan soz konusu teknolojinin kabul edilebilmesi icin BOE’nin bu teknoloji uzerinde daha fazla calışması ve uretilebilir AMQLED ekran boyutunu, gunumuz TV’leriyle benzer boyutlara getirmesi gerekiyordu.