Apple, masaustu ve dizustu bilgisayarları icin geliştirmiş olduğu işletim sistemi MacOS’un son yıllarda yayınlanan en buyuk guncellemesi olan MacOS Big Sur’u (MacOS 11.0) dun gece itibarıyla Mac sahiplerinin erişimine actı. MacOS Big Sur, an itibarıyla uyumlu bir Mac modeline sahip olan herkes tarafından indirilebiliyor.
Apple, MacOS Big Sur ile işletim sisteminde hem gorsel hem de işlevsel acıdan onemli değişiklikler getiriyor. Arayuz ve simge değişikliklerinin yanı sıra menu cubuğunun yukarıdan aşağıya taşınması, en buyuk gorsel değişiklikler arasında yer alırken; widget ve yeni kontrol merkezi gibi iOS referanslı guncellemeler, kullanım deneyimini iyileştirmeyi hedefliyor.
[h=2]Big Sur, MacOS’a son yıllarda yayınlanan en buyuk guncellemelerden biri oldu[/h]
Apple’ın gizliliği ne kadar onem veren bir şirket olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle MacOS Big Sur’da da yeni gizlilik odaklı ozellikler olmaması beklenemezdi. Apple, işletim sisteminin yeni surumu ile birlikte Safari’de kullanıcıları bilgilendirmek adına daha iyi bir web sitesi takibi bilgileri sunarken; aynı zamanda Mac App Store’a yeni gizlilik verileri ozellikleri ekliyor.
Big Sur, yalnızca mevcut Mac modelleri icin değil, Apple M1 işlemciden guc alan yeni nesil MacBook’lar icin de buyuk onem taşıyor. Zira Big Sur, yeni MacBook’lar 17 Kasım’da satışa sunulduklarında bu cihazlarda varsayılan MacOS surumu olacak ve Intel işlemcili mevcut modellerde bulunmayan ekstra bir ozellik sunacaklar; iOS ve iPad uygulamalarını calıştırma desteği.

[h=2]MacOS Big Sur uyumlu Mac modelleri[/h] MacBook (2015 ve daha yeni modeller) MacBook Air (2013 ve daha yeni modeller) MacBook Pro (2013 ve daha yeni modeller) Mac mini (2014 ve daha yeni modeller) iMac (2014 ve daha yeni modeller) iMac Pro (2017 ve daha yeni modeller) Mac Pro (2013 ve daha yeni modeller) MacOS Big Sur, pek cok heyecan verici ozelliğe ve değişikliğe sahip olsa da cihazınızı Big Sur’a guncellemeden once bir muddet beklemenizi tavsiye edebiliriz. Zira teknoloji forumlarında ve sosyal medyada yapılan ve paylaşımlara gore MacOS Big Sur, bazı Mac modellerinde ceşitli sorunlara neden olabiliyor ve işletim sisteminin guncellemesinden uygulamaların acılışına kadar ceşitli hatalarla karşılaşabiliyorsunuz.