SİİRT'in Şirvan ilcesi Pirincli koyunde bolgeye ozgu 'Zivzik narı'nın hasadı başladı. Zivzik narını Turkiye'nin dort bir yanına gonderdiklerini soyleyen uretici Sıddık Ozaydın, "30 donum arazimde yılda ortalama 400 ton nar elde ediyorum" dedi.
Şirvan'a bağlı Pirincli koyunde yaşayanlar, koye adını veren pirinc ekiminde istedikleri verimi elde edemeyince bolgeye ozgu 'Zivzik narı' uretimine yoneldi. 79 haneli 1500 nufuslu koyde nar yetiştiriciliği gecim kaynağına donuşurken, ureticiler bu yılki hasattan istedikleri verimi elde edemedi. Ureticiler, gecen yıl 2 bin ton uzerinde olan rekoltenin bu yıl ortalama 1500 tona gerilediğini soyledi.
Uretici Sıddık Ozaydın, Zivzik narını Turkiye'nin bircok kentine gonderdiklerini belirterek, "30 donum arazimde yılda ortalama 400 ton nar elde ediyorum. Elde ettiğimiz narları Turkiye'nin bircok kentine gonderiyoruz. Yılda 300-400 ton nar elde ediyorum ancak bu yılki verim istediğim gibi olmadı. Hasadını yaptığım narların buyuk kısmını İstanbul'daki işletmelere sattım" dedi.
Abdulkerim Caylı ise Pirincli koyunde uretilen narın kilosunu tarlada 2 TL'den sattıklarını ifade ederek, "Koyumuzde yıllar once pirinc uretimi yapılırdı. Ancak son yıllarda bu değişti ve koyun geneli nar ağacı ekti ve gecimlerini şu an narın uzerinde sağlamaya başladılar. Benim 25 donum arazim var ve bu arazimde nar ağacları var. Bu yıl gecen yıla oranla bir hayli duştu ve gecen sene 250 kasa nar topladım bu yıl ise 150 kasa nar topladım. Tarlada narımızın kilosunu 2 TL'den satıyoruz, Siirt'te 5 TL'den satılıyor. İstanbul, Bursa, İzmir gibi iller de ise narımız 10-12 TL'den satılıyor" diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Mehmet Yucel DURAK