ABD'nin resmi olmayan sonuclara gore secilmiş Başkan Joe Biden'ın dış politika onceliklerini masaya yatıran uzmanlar, İran ile yapılan nukleer anlaşma konusundaki duruşu dışında mevcut Başkan Donald Trump'ın dış politikasını devam ettireceğini ifade etti.
Washington merkezli Turk Miras Vakfının duzenlediği panelde, eski Savunma Bakanlığı Musteşarı Dov Zakheim, Dış Politika Konseyi Başkan Yardımcısı İlan Berman ve Altınbaş Universitesi Rektoru ve Cumhurbaşkanlığı Guvenlik Dış Politikalar Kurulu uyesi Prof. Dr. Cağrı Erhan, secilmiş Başkan Biden'ın dış politika onceliklerini masaya yatırdı.

Zakheim, ABD'deki iki partinin de Cin ile Rusya'ya karşı tedbir alınması, ABD askerlerinin Afganistan'dan cekilmesi, İsrail ile korfez arasındaki goruşmelerin devam etmesi konusunda hemfikir olduğunu belirterek, Biden'ın Trump yonetimi tarafından bu konuda ortaya koyduğu politikaları devam ettireceğini belirtti.
Turkiye konusunda da Washington'un ortak bir goruş olduğuna işaret eden Zakheim, "Turkiye konusunda iki partide ortak bir goruş hakim ve bu hic de dostca değil. Demokratlar arasında insan hakları konusunda Turkiye'ye karşı kotu bir algı var. Diğer taraftan Cumhuriyetcilerde ise S-400 alımı gibi Rusya ile ilişkiler konusunda negatif bir goruş soz konusudur." dedi.
Zakheim, İran ile yapılan nukleer anlaşmanın Trump ile Biden yonetimleri arasında ayrışma noktası olduğuna işaret ederek, "Biden İran anlaşmasına donmek istiyor. Bu da ABD ile İsrail ve Korfez ulkeleri arasındaki işbirliğini azaltacaktır. Cunku ne (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu ne de (BAE Veliaht Presni Muhammed Bin Zayed) ABD'nin İran anlaşmasına donmesi konusunda olumlu bir duruşa sahip değil. Orada bir tur turbulans olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Turk-Amerikan ilişkilerini yoluna koymanın onemli bir şartı empati
Prof. Dr. Erhan ise Turk-Amerikan ilişkilerinde cok fazla dalgalanma olduğuna işaret ederek, "Evet şu anda Turkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkilerin en zor zamanlarından geciyoruz. Ancak bu daha once de oldu ve iki ulke arasındaki ilişkiler tum bu krizlerde ayakta kalabildi." dedi.
Erhan, Washington ile Ankara'nın ilişkileri duzeltmek icin onemli bir şartının, iki tarafın birbirine karşı empati geliştirmesi olduğuna dikkat cekti.
Amerikan yonetiminin Turk halkındaki algıyı anlamadığını belirten Erhan, Turkiye'de halkın yuzde 90'nının 15 Temmuz darbe girişiminin ardında FETO elebaşının olduğunu duşunduğunu ve onun da ABD'nin Pennsylvania eyaletinde yaşadığını ifade etti.
Erhan, Rusya'dan alınan S-400 konusuna da değinerek, "S-400 konusunda siyasi bir motivasyon soz konusu. Yunan adalarında konuşlu ve operasyonel olan S-300'ler var, neden kimse bunlardan bahsetmiyor." diye konuştu.
ABD ile Turkiye'nin karşılıklı guven inşası icin calışması gerektiği fikrine katıldığını belirten Erhan, "Turk-Amerikan ilişkileri, Afganistan'dan Baltık bolgesine Yemen'e kadar uzanan cok geniş bir alanda her iki ulkeye fayda verebilecek durumdadır." dedi.
Erhan, ABD'nin Suriye, İran, Libya ve Afganistan'da strateji ve amaclarını net bir şekilde ortaya koymadan Turkiye'ye yonelik beklenti icinde olmasının mantıklı olmadığını kaydetti.
ABD'de oluşan Turkiye karşıtı ittifakın yapay bir ittifak olduğunu ve iki ulkenin guven inşası ile bu ittifakın iki ulke ilişkilerindeki etkisinin azalacağını ifade eden Erhan, "(Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda oldurulen Gazeteci Cemal Kaşıkcı) Kaşıkcı cinayeti ortada ama ABD'de insan hakları konusunda hassas olanlar ile Suudi Arabistan, Korfez ulkeleri ve Fransa, Turkiye'deki insan hakları konusunda aynı safta. Bu yapaydır." ifadelerini kullandı.
Berman da Washington'da Turkiye'nin stratejik olarak farklı bir noktaya doğru gittiğine ilişkin bir his olduğunu ifade ederek, "İki ulke arasında guven inşa edildiğinde aradaki taktiksel anlaşmazlıklar kolayca cozulebilir." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Kasım İleri